Прагнення нейтральності або знищення історії? – яку назву остаточно затвердили селу Ізмаїльського району

1 коментар 18252 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 21 березня, під час засідання чергової сесії Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району депутати затвердили доволі скандальне питання – перейменування села Першотравневе. Народні обранці підтримали результати подворового обходу, яке пройшло в селі 16 березня. Тоді фаворитом серед назв визначили варіант «Вишневе». Пропозицію перейменувати Першотравневе підтримало 24 депутати із 25 присутніх (один – утримався). Про це журналісту “Бессарабії INFORM” одразу після сесії розповів голова робочої групи з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк.


За словами Сергія Йосиповича, приблизно у квітні вся документація з перейменування буде направлена до Верховної Ради України.

Нагадаємо, що попередньо на місцевому сайті «Першотравневці разом» виставили 31 варіант нової назви. Згодом на робочій комісії переглянули перелік та залишили тільки дві назви – Бережани та Надлиманське. Перша назва символічно означає оберіг села, а інша пов’язана з його географічними особливостями – Першотравневе розташоване  на березі озера Катлабуг. Але під час голосування з’ясувалося, що більша частина людей хоче повернути селу її історичну назву – Гасани (в історичних картах це найменування звучить трохи по-іншому Гасан-Аспага, яку мало село до 1947 року). Тому її додали до переліку голосування. Попередньо, згідно з електронним опитуванням жителів села, 53 % опитаних людей підтримали назву Гасани, понад 30% – Надлиманське, 13 % – Бережани.

Тоді робоча група наполягала на тому, аби провести другий тур обговорення, залишивши для голосування два варіанти-фаворити – Надлиманське та Гасани.

Однак, як запевнив журналіста «БІ» голова робочої групи з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк, на зборах 12 березня було багато питань щодо самого процесу перейменування. Зокрема, не зовсім прозорим виявилося онлайн-голосування в місцевій групі, в якому, як з’ясувалося, участь брали діти. Також під сумнів ставилися самі учасники анонімного анкетного голосування, бо виникла підозра, що одна людина могла поставити свій голос за певний варіант назви з різних номерів телефону, тобто неможливо було провести ідентифікацію тих, хто голосував у групі.

За словами Сергія Йосиповича, коли був погосподарський обхід, що проводив старостат, деяких не влаштували його результати. Одна з груп казала, що це було неактуально, тому що родичі ходили з агітацією. За попередніми результатами голосування, на  перше місце вийшов варіант “Надлиманське”, на другій позиції опинилася історична назва “Гасани”. Тому працівники Саф’янівської сільської ради були спостерігачами, які взяли із собою пропечатані скриньки, бюлетені з печаткою сільської ради, а не старостинського округу.

Під час подворового обходу, яке проходило 16 березня, проголосувало 597 людей, з яких 317 осіб обрали варіант перейменування Першотравневого на Вишневе, 174 – на Гасани, 33 – на Надлиманське, 25 – на Квітневе.

Голова робочої групи тоді підкреслив, що всі люди були згодні з результатами опитування.

Як додав староста села Першотравневе Віктор Чорний, що є секретарем робочої групи, під час таємного голосування  було запропоновано до 17 назв.

Проте доволі здивовано сприйняв це перейменування в Першотравневому доцент кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету, голова Придунайської історико-меморіальної комісії ІДГУ Віктор Дроздов.

Віктор Володимирович під час розмови з нами підкреслив, що, згідно його розуміння ситуації, частина мешканців теж була прихильниками повернення історичної назви – Гасани.

«Я не знаю, хто був ініціатором перейменування села у Вишневе. Проте мені здається, що до цього причетні місцеві еліти, ідентичність яких зовсім не на належному рівні. Вони кажуть, що це – українське село, а насправді вони стирають з пам’яті історію населеного пункту», – зауважив історик.

За словами Віктора Дроздова, такий підхід до перейменування тільки шкодить не тільки громаді, а й взагалі регіону в його автентичності. Наприклад, на Одещині є вже шість населених пунктів, які мають назви «Вишневе».

«Гасан-Аспага – це стара татарська назва невідомого трактування, яка мала б чудову нагоду повернутися до сучасного світу. Бо ж татарський слід взагалі зник із Бессарабії.  

Другий момент – в селі є Гасанська затока, яка відокремлена від озера Катлабуг, тобто це було б повернення географічної назви», – пояснив вчений.

На думку Віктора Володимировича, сам факт організації подворового обходу в Першотравневому є порушенням Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Якщо Саф’янівська громада хотіла отримати консультацію населення, в цьому законі чітко зазначено, що «розгляд найбільш важливих питань має бути через загальні збори  громади, громадські слухання тощо, де проходять дебати, де немає впливу на тих людей, що ставлять підписи», – вважає історик.

Віктор Дроздов впевнений, що такий спосіб організації перейменування, як в Першотравневому, не треба залишати без уваги в публічній площині. Загалом історик висловив припущення, що треба писати з цього приводу на обласні та столичні інстанції, бо назва «Вишневе» не має під собою історичного обґрунтування.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Юрій Осика
Юрій Осика
1 месяц назад

Що таке “подворовий обхід”? Де, в якому законі є визначення такої форми плебісциту? Чи в якому положені, затвердженому сільською радою? Як можна апелювати невідомо чим? А найголовніше — на підставі чого було проведено цей обхід? Я можу зараз провести у себе в селі подворовий обхід, а потім вимагати рішення за його результатами? А в районі, області, на загальнонаціональному рівні?

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x