Мешканці села Саф’янівської громади намагаються повернути йому історичну назву

0 коментарів 43308 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Саф’янівська сільська рада Ізмаїльського району на черговій сесії, яка відбулася 7 лютого, затвердила заходи щодо перейменування села Першотравневе. Згідно ухваленого рішення місцева влада керувалася рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті, бо населений пункт увійшов до переліку об’єктів топоніміки, назви яких містять російську імперську символіку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


На початку лютого була утворена робоча група з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, до складу якої увійшли секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк, староста Першотравневого Віктор Чорний, директор сільської школи Світлана Кіркова, завідувачка Першотравневського садочку «Гвоздичка» Світлана Гончар, директорка Будинку культури Алла Маріогло та голова ради ветеранів села Лідія Остапенко.

Також в рішенні вказано, що робоча група до 12 лютого повинна була подати голові Саф’янівської громади протокол засідання із пропозиціями щодо перейменування села. Окрім того, до 27 лютого в Першотравневому мали організувати громадські обговорення щодо зміни назви в соціальних мережах старостинського округу, на зустрічах з мешканцями села та провести погосподарське опитування людей.

На якому етапі наразі перебуває процес перейменування Першотравневого, журналістка “БI” дізнавалася у старости села Віктора Чорного, який є секретарем робочої групи.

За словами Віктора Григоровича, на місцевому сайті «Першотравневці разом» виставили 31 один варіант нової назви. Згодом на робочій комісії переглянули перелік та залишили тільки дві назви – Бережани та Надлиманське. Перша назва символічно означає оберіг села, а інша пов’язана з його географічними особливостями – Першотравневе розташоване  на березі озера Катлабуг. Але під час голосування з’ясувалося, що більша частина людей хоче повернути селу її історичну назву – Гасани (в історичних картах це найменування звучить трохи по-іншому Гасан-Аспага, яку мало село до 1947 року). Тому її додали до переліку голосування. Попередньо, згідно з електронним опитуванням жителів села, 53 % опитаних людей підтримали назву Гасани, понад 30% – Надлиманське, 13 % – Бережани.

Зараз робоча група наполягає на тому, аби провести другий тур обговорення, залишивши для голосування два варіанти-фаворити – Надлиманське та Гасани. Від завтра в Першотравневому стартує погосподарське опитування людей. По вулиці будуть ходити два представники, кожний з яких підтримує один з варіантів нової назви. Це робиться задля того, аби контролювати одне одного, щоб уникнути агітаційних моментів. До 12 березня цей тур громадського обговорення повинен завершитися, оскільки 14 березня на виконкомі Саф’янівської сільської ради це питання буде розглядатися, а згодом – на черговій сесії, яка відбудеться 21 березня.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x