“Не хочу увійти до історії мером, який «убив» нашу лікарню”: ренійський мер пояснив, чому закладу потрібен «жорсткий менеджер»

0 коментарів 59589 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Міський голова Ренійської територіальної громади Ігор Плєхов дав велике інтерв’ю місцевому ютуб-каналу «Новини Рені». Розмова Ігоря Вікторовича з автором каналу була цілком присвячена причинам та перспективам призначення нової генеральної директорки некомерційного комунального підприємства міськради «Ренійська центральна міська лікарня» – лікарки-невропатолога з Одеси Наталії Бардієвської.


Приводом для інтерв’ю мера ТГ став не лише сам факт абсолютно несподіваного призначення, а й активне обговорення цієї теми в соціальних мережах. Як уже повідомляв власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені, раніше Наталія Сергіївна працювала в одеському ТОВ «Альмед». Головна спеціалізація цієї організації – проведення платних медичних оглядів моряків цивільного флоту та водіїв автотранспорту.

Ренійців у цьому випадку збентежила та обставина, що сфера атестації, сертифікації, дипломування та медоглядів моряків уже давно є однією з самих корумпованих в Україні. І це – не голослівне твердження. Зокрема на офіційному сайті Президента України ще у вересні 2019 року було опубліковано петицію під заголовком «Про монополії і корупцію в сфері сертифікації та дипломування моряків. Необґрунтовані ціни на сертифікати для моряків. Про повернення центрів сертифікації та дипломування моряків в міста України: Одеса, Київ, Маріуполь, Херсон, Ізмаїл, Миколаїв, Чорноморськ».

«У січні 2019 року, внаслідок створення корупційної схеми, були підвищені ціни на сертифікати для моряків у 10 разів. Це немислиме і нічим не обґрунтоване підвищення цін призвело до того, що 80% моряків не в змозі тепер підтвердити свою кваліфікацію та пройти сертифікацію. Ціни на сертифікати підняли, не маючи на це підстав. Не було зміни програм, матеріально-технічної бази тощо. Розробники даної корупційної схеми просто захотіли набити собі кишені за рахунок моряків», – сказано у петиції.

Звісно, ця проблема знайшла своє відображення не лише у зверненні на ім’я Глави держави, – вона набула широкого суспільного резонансу, у тому числі на рівні виконавчих органів влади. Наприклад, у 2021 році Міністерство інфраструктури України скасувало для моряків складання іспитів державної кваліфікаційної комісії у межах періодичної атестації, яку вони мають проходити кожні п’ять років. За відповідні зміни до Кодексу торговельного мореплавства України проголосували 330 депутатів Верховної Ради.

Для підтвердження диплома морякам наразі достатньо відповідати таким вимогам: стан здоров’я, свідоцтво про підготовку, наявність стажу. Це рішення є важливим для моряків через те, що останніми роками від них вимагали хабарі за атестацію на суму $5000-8000. Крім того, з 1 вересня 2021 року в Україні запроваджено норвезьку систему тестування моряків Crew Evaluation System (CES). Кабмін прийняв відповідну постанову та затвердив порядок її реалізації. У недалекому майбутньому ця система мала стати основною.

Однак корупція у галузі не була переможена до кінця, а російська агресія загострила проблему вже з іншого боку. Не секрет, що після початку війни тисячі українських моряків залишилися за кордоном і не повернулися на Батьківщину. Відповідно, їх неможливо мобілізувати, вони не сплачують в Україні жодних податків тощо. У цій ситуації Кабмін розглядає різні варіанти рішень щодо моряків. Зокрема нещодавно з ініціативи уряду України IMO (Міжнародна морська організація) оголосила недійсними документи українських моряків, які раніше були видані на 5 років. Не дивно, що за таких умов у галузі сертифікації та дипломування моряків знову розквітає корупція…

І саме з цієї сфери виконком Ренійської міськради призначив нового керівника комунальної лікарні. Природно, у багатьох жителів громади виникли закономірні запитання: чому і навіщо? Навіть якщо припустити, що в громаді не знайшлося фахівців, здатних очолити ЦМЛ, то чому «людина зі сторони» не була запрошена з інших медичних організацій та галузей?

Запитань накопичилося так багато, що Ігор Плєхов був змушений публічно прокоментувати призначення гендиректора лікарні.

«Ми – не святі, і багато моментів упустили. Міркували так: пливе корабель – та й хай собі пливе… Але ми розуміємо, що проблему не можна відкладати в довгу скриньку. Чому ми призначили генеральною директоркою ЦМЛ Наталію Бардієвську? Я шукав «смертника», який згоден сюди прийти. Нам потрібна людина, яка змусить працювати медперсонал лікарні. Із самого початку ми ставили завдання знайти не головного лікаря, як це було до медреформи, а жорсткого менеджера, – заявив міський голова ТГ. – Говоритимемо чесно: останнім часом медики ЦМЛ розслабилися. У радянський період (його можна лаяти скільки завгодно) медики та педагоги були елітою. Зараз, на жаль, все змінилося не на краще: еліту замінили «бюджетники», які дозволяють собі те, що раніше було неможливо.

Зізнаюся: я тяжко сприйняв рішення Олега Костянтиновича Бурлі звільнитися з посади гендиректора лікарні. З іншого боку, я зрозумів, що він не справляється з обов’язками керівника ЦМЛ. Підвело наше традиційне кумівство: тут – кум, там – сват і брат… Нікого не можна чіпати, ні з ким не можна псувати стосунки. І ось – результат. Сумний результат. І винен у цьому не лише Бурля. Винні всі ті, хто роками, десятиліттями сидів у «теплих кріслах» і нічого не хотів міняти. Їм і так було добре. Якби вони заздалегідь почали готуватися до медичної реформи, багато проблем вдалося б запобігти. Але сталося, як сталося. З цим час закінчувати! Медицина не стоїть на місці! Люди, які обрали для себе медичну професію, повинні розвиватися в ногу з часом і працювати над собою щодня. По-старому вже не буде»!

Ігор Плєхов також відреагував на лунаючі пропозиції ренійців призначити гендиректором Олександра Віталійовича Сироту, який обіймав цю посаду до того, як Олег Бурля став переможцем відповідного конкурсу. Мер назвав Олександра Сироту «хорошим хірургом» і зазначив, що в того «багато операцій».

«А це означає, що йому просто ніколи займатися адмініструванням! Нам сьогодні потрібен кризовий менеджер, а не хірург, який керує лікарнею в перервах між операціями. Багато хто не розуміє таких простих речей… На щастя, нова очільниця лікарні усвідомлює, куди й навіщо ми йдемо. Наразі гендиректорка планує залучити до роботи грамотного юриста з Одеси, а також посилити адміністративний апарат поліклініки. Отже, перспектива вже вимальовується. Поступово вирішується і проблема заборгованості із зарплати медикам, – розповів Ігор Вікторович. – Ми справді втрачали гроші «на рівному місці». Тоді як сучасна медицина – це насамперед жорсткий менеджмент, орієнтований на кінцевий економічний і соціальний результат. Мені сподобалася одна репліка Наталії Сергіївни: «Якщо у Ренійській громаді – проблема з лікарями, то в Україні немає проблем із лікарями». Тобто, хто не бажає нормально працювати, поступиться своїм місцем іншим – здатним нормально працювати. На жаль, наш місцевий менталітет – це суцільні амбіції: люди «надмухують губки» і просто спостерігають за процесом із боку за принципом «та хай воно все хоч звалиться!» Але лікарня – не моя, не міськради. Лікарня належить всій громаді. Люди навіть не підозрюють, яких зусиль нам варто було зберегти незалежність Ренійської ЦМЛ та не дозволити зробити її філією Саф’янівської лікарні, як того домагався обласний департамент охорони здоров’я».

У ході інтерв’ю міський голова повернувся до питання, чому взагалі виникло питання про приєднання Ренійської ЦМЛ до Саф’янівської лікарні? Люди дивуються: Ренійська громада – міська, а Саф’янівська – сільська. Чому ж медицина Ренійської міської громади повинна злитися із сільською медициною в Саф’янах?

«Нагадаю, що перший етап медичної реформи проходив ще за Януковича, і в той період розділили первинний та вторинний рівні системи охорони здоров’я. Первинний рівень становили центри сімейної медицини, а вторинний – лікарні загальної практики. У Саф’янах якимось чином примудрилися не прогнутися під цю реформу та зберегти єдиний комплекс первинних та вторинних медичних послуг. Щиро кажучи, не знаю, як їм це вдалося. Проте Саф’яни досягли вищої ефективності своєї медицини. Саф’янівську громаду досі змушують розділити первинний та вторинний рівні охорони здоров’я, але керівництво громади, як і раніше, чинить опір… Ренійська громада вже не зможе повторити цей досвід. Отже, нам треба підвищувати ефективність лікарні у рамках нинішніх можливостей. Треба зберегти ЦМЛ як повноцінну лікувальну установу», – пояснив Ігор Плєхов.

Мер додав, що перед призначенням гендиректоркою Ренійської лікарні Наталія Бардієвська консультувалася із обласним департаментом охорони здоров’я. За словами міського голови, там їй сказали, що у Ренійській ЦМЛ не все втрачено – треба лише зберегти та розвинути існуючий потенціал установи.

«Як було до цього? На обласному рівні нас постійно «тикали носом» у численні питання, на які ми не мали відповіді, – зізнався Ігор Вікторович. – Що ж тепер? Тепер потрібен хоча б місяць роботи, щоб нова гендиректорка визначилася із концепцією розвитку лікарні в сучасних умовах. Вже зараз зрозуміло, що необхідно приділити особливу увагу поліклініці – саме її неефективна робота значною мірою призводила до зниження обсягу фінансування від Нацслужби здоров’я. Стан справ потрібно терміново виправляти. А якщо хтось вирішить «проявити характер», скажу відверто: вдома, на пенсії, їх характер нікому не буде потрібен… Держава давно почала рахувати гроші, і за «красиві очі» ніхто нікому не платитиме».

Завершуючи бесіду, міський голова Ренійської громади закликав усіх небайдужих медиків та ренійців взагалі «підставити плече» новій очільниці лікарні.

«Інших варіантів просто немає – ні для міського голови, ні для медперсоналу, ні для громади в цілому. Я не хочу увійти до історії мером, який «убив» нашу лікарню», – резюмував Ігор Плєхов.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x