Кандидат на посаду старости с. Лиманське Ренійської громади відмовився очолити село, Ренійська міська рада визначилася з новою кандидатурою

0 коментарів 32805 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Дивні події продовжують відбуватися навколо процедур звільнення та призначення старост у деяких селах Ренійської територіальної громади. Як стало відомо власному кореспонденту «Бессарабії INFORM» у місті Рені, кандидат на посаду старости села Лиманське Костянтин Мокану відмовився від цієї пропозиції. Ситуація незвичайна насамперед тим, що це сталося в останній момент, тобто вже після завершення процедури громадського обговорення його кандидатури.


Нагадаємо, що попередній староста Ліанського Володимир Вальченко звільнився за власним бажанням, і Ренійська міська рада була змушена призначити громадське обговорення кандидатури нового старости. На офіційному сайті органу місцевого самоврядування було опубліковано повідомлення про цю процедуру та відомості про Костянтина Мокану. Громадське обговорення розпочалося 30 січня та закінчилося 13 лютого поточного року. Більшість мешканців села підтримали кандидатуру, яку запропонувала міськрада, проте Костянтин Мокану відмовився працювати старостою рідного села. Цікаво, що станом на 28 лютого 2024 року жодної офіційної інформації про це міська влада не оприлюднила. Залишилися загадкою і мотиви кандидата, які спонукали його на такий радикальний крок.

Секретарка Ренійської міської ради Оксана Єфименко не змогла чи не захотіла внести ясність у дивний поворот подій. З її слів, процедура громадського обговорення кандидатури на посаду старости Лиманського пройшла успішно, Костянтин Мокану отримав підтримку земляків, і тепер підсумки обговорення має затвердити майбутня сесія міськради.

«Як голова відповідної міської комісії, я можу сказати, що кандидат повністю відповідає всім вимогам до посади голови старостинського округу, він набрав необхідну кількість голосів учасників громадського обговорення. Його кандидатура має бути схвалена на пленарному засіданні Ренійської міської ради, можна готувати проєкт рішення. Більше нічого сказати не можу. Але якщо кандидат відмовився від посади, то, значить, відмовився», – розповіла нам Оксана Єфименко.

Втім, нам вдалося дізнатися, що статус кандидата на посаду старости села Лиманське отримала Євгенія Миколаївна Потложа, хоча сайт Ренійської міськради станом на 28 лютого ц.р. також не розмістив про початок нового громадського обговорення жодних відомостей.

«Звісно, я не можу говорити від імені Костянтина Олексійовича. Але я точно знаю, що він відмовився від посади старости. Знову ж таки, не можу озвучувати його мотиви. Мені відомо лише, що Костянтин Мокану, м’яко кажучи, не знайшов спільної мови з керівництвом громади. Він висловив деякі свої пропозиції щодо подальшого розвитку села, але ці пропозиції не були прийняті. Розумієте, Костянтин Олексійович – людина військова, він багато років служив у Держприкордонслужбі, – звик до того, що всі завдання визначаються і вирішуються ясно і чітко. Але, мабуть, зрозумів, що йому не вдасться працювати на посаді старости в такому режимі, він не зміг би прижитися в існуючій системі влади», – заявила Євгенія Потложа.

Наша співрозмовниця додала, що, зокрема, Мокану запропонував міськраді закрити сільське комунальне водопостачальне підприємство в його нинішньому вигляді. Кандидат заявив, що не бачить майбутнього КП за такого стану справ – питання треба вирішувати по-іншому. Комунальне підприємство накопичило великі борги, і цей процес триває. Більше того, аналогічні проблеми мають практично всі КП в селах Ренійської громади. Отже, треба шукати шляхи порятунку підприємств (сьогодні сільські КП виживають лише за рахунок фінансової підтримки з міського бюджету – Прим. авт.). Проте кандидата не почули в міськраді…

«Наскільки я знаю, існує ще багато питань, з яких у Мокану розійшлися погляди з керівництвом громади. У підсумку Костянтин Олексійович зателефонував Оксані Єфименко та сказав, щоб міськрада шукала іншу людину на посаду старости. Я чула цю розмову на власні вуха. Решту я коментувати не можу. Скажу лише, що я також кілька разів відмовлялася від цієї посади. Я знаю цю роботу зі свого попереднього досвіду. Знаю, наскільки відповідальною є ця робота. Тож і відмовилася. Були інші кандидати, але вони не відповідали необхідним критеріям. Один відмовився, другий відмовився… Один із кандидатів не набрав потрібної кількості голосів на громадському обговоренні. І мені довелося погодитись. Можна вважати, що мене вмовили», – зізналася Євгенія Миколаївна.

Нагадаємо також, що на початку лютого ц.р. добровільно залишив посаду староста села Котловина Олександр Казани. Ренійська міська рада призначила процедуру громадського обговорення кандидатури на цю посаду в період з 23 лютого до 4 березня 2024 року. На посаду старости Котловини керівництво Ренійської громади запропонувало Олену Яманді.

Олена Петрівна народилася 1975 року в селі Котловина тодішнього Ренійського району. За освітою – інженер-технолог, закінчила Одеську академію харчових технологій. Працювала секретарем колишньої Котловинської сільської ради у 2006-2020 роках, тобто упродовж трьох скликань сільради.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x