У Ренійській громаді вже третій сільський староста добровільно звільнився з посади

0 коментарів 24030 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Староста села Котловина Ренійської територіальної громади Олександр Казани добровільно звільнився з посади. Його відставку затвердила 56-та сесія Ренійської міської ради, яка відбулася 9 лютого поточного року. Офіційні причини та мотиви такого рішення Олександра Степановича ніде не озвучуються. Що цікаво, це вже третій випадок за рік. У ситуації розбирався власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


За коментарем ми звернулися до секретарки Ренійської міськради Оксани Єфименко, проте наша співрозмовниця нічого конкретного не відповіла.

«Староста Котловини просто написав заяву про звільнення за власним бажанням – і все. Мені більше нема чого додати. Це добровільний вибір Олександра Казани, і я не можу його обговорювати. Раніше звільнився староста села Лиманське Володимир Вальченко. Він також написав аналогічну заяву», – сказала Оксана Єфименко.

Таким чином буквально за останній рік у Ренійській ТГ добровільно пішов у відставку вже третій сільський староста. Першим з них став староста села Долинське Валентин Салі – він вирішив звільнитися у січні 2023 року. У розмові з автором цих рядків Валентин Іванович пояснив таке рішення фінансовими проблемами сім’ї. Колишній керівник Долинського відверто зізнався, що зарплата старости (16 тисяч гривень на місяць) не дозволяла йому виконувати посадові обов’язки повною мірою та одночасно забезпечувати сім’ю. За словами Валентина Салі, за службовою потребою він був змушений часто користуватися особистим автотранспортом, що призводило до значних витрат на бензин та обслуговування автомашини. Але ці витрати ніким не компенсувалися. Нарешті староста зрозумів, що більше не може «спонсувати» вирішення сільських справ за рахунок власної кишені.

Зауважимо, що звільнення Валентина Салі викликало необхідність першої в історії об’єднаної Ренійської громади процедури громадського обговорення кандидатури на посаду старости села (старостинського округу). Причому ця процедура – досить складний процес. Кандидатуру на посаду старости того чи іншого села має запропонувати міський голова громади, після чого необхідно організувати громадське обговорення шляхом опитування мешканців старостинського округу та збору серед них підписних листів на підтримку висунутої кандидатури. Опитування проводиться за місцем проживання місцевих жителів, тобто, простіше кажучи, виконавці процедури мають ходити по домівках населення. Крім того, міська комісія з організації громадського обговорення зобов’язана забезпечити зворотний зв’язок із мешканцями відповідного старостинського округу. У результаті кандидат, який претендує на посаду старости, повинен набрати не менше 17 відсотків голосів виборців. Результати громадського обговорення мають бути опубліковані на офіційному сайті органу місцевого самоврядування.

У березні минулого року старостою села Долинське було обрано Тетяну Догу. Тетяна Георгіївна народилася у цьому селі у 1994 році, у 2018-2021 роках працювала діловодом тодішньої Долинської сільської ради. До обрання старостою Тетяна Дога була діловодом відділу організаційно-кадрової роботи апарату виконкому Ренійської міськради.

Тепер процедура обрання старости має бути проведена у селах Лиманське та Котловина. Зокрема, на посаду голови Лиманського старостинського округу запропоновано кандидатуру Костянтина Мокану. Відомості про Костянтина Олексійовича опубліковано на сайті Ренійської міськради. Зазначимо лише, що кандидат народився 1978 року в селі Лиманське, за фахом – тренер-викладач фізкультури та спорту. У 2003-2004 роках Костянтин Мокану працював дільничним інспектором міліції у рідному селі, з 2005 року по 2024 рік служив за контрактом у Держприкордонслужбі України.

Громадське обговорення кандидатури на посаду старости Лиманського було розпочато 30 січня і має завершитися 13 лютого поточного року. Інформація про процедуру також розміщена на сайті Ренійської міськради.

Що стосується Котловини, то місцева влада ще не визначила терміни проведення громадського обговорення кандидатури на посаду сільського старости.

Нагадаємо, що колишній староста Котловини Олександр Казани неодноразово ставав учасником конфліктів з односельцями. Наприклад, навесні 2021 року група місцевих жителів надіслала до Ренійської міськради колективну скаргу на Олександра Степановича. Люди звинуватили свого старосту в тому, що той нібито «узурпував» громадське пасовище для худоби. У відповідь у розмові з автором цих рядків Олександр Казани заявив, що причини скарги мають глибоко особистий характер.

Проте рішенням конфлікту в Котловині був змушений зайнятися особисто міський голова громади Ігор Плєхов. Мер приїхав у село, зустрівся з авторами скарги та провів цілу виїзну «нараду» на пасовищі, яке стало «яблуком розбрату». За підсумками поїздки міського голови було вирішено, що староста прибере свою кошару (тимчасову загороду для овець) з громадського пасовища.

«На жаль, ситуація в Котловині погіршується особистою багаторічною ворожнечею між старостою та його сусідами. Звісно, я не можу припинити цю ворожнечу, але мені, як міському голові, важливо, щоб у селі був порядок. І я продовжую вважати, що Олександр Казани справляється з обов’язками старости. Олександр Степанович – один із найкращих старост у нашій громаді. Зокрема він дуже якісно надає всі адміністративні послуги, передбачені його повноваженнями. І жодні особисті мотиви його ворогів не змінять моєї думки», – так прокоментував Ігор Плєхов результат свого візиту до Котловини в 2021 році.

Втім, саме кадрова політика міського голови частково може бути поясненням того, що вже три сільські старости Ренійської ТГ залишили свої посади. Ігор Плєхов зовсім не приховує, що призначав людей на ті чи інші пости у структурах місцевої влади (зокрема сільських старост) за принципом особистої лояльності. Зокрема в інтерв’ю газеті «Ренійський вісник» від 16 квітня 2021 року мер громади так прокоментував свої кадрові рішення:

«Важливим був і той факт, що людина заради роботи, заради результату йшла на співпрацю з мерією. Не боячись, що районне керівництво почне її цькувати: ні для кого не секрет, що це було, і в досить жорсткій формі… (у колишньому Ренійському районі, тобто до проведення адміністративно-територіальної реформи та укрупнення громад, традиційно склалися дуже напружені відносини між міськрадою та районними органами влади, причому, як правило, це не залежало від особистостей очільників міста та району – Прим. авт.). У Котловині, попри думку всього села, я запропонував на посаду старости кандидатуру молодої людини Олександра Казани. На нього лилося багато бруду, і я сам, щиро кажучи, переживав. Але Олександр справляється… Вважаю, що у кандидатурах старост я не помилився. Так, я їх контролюю, бо старости – це моє обличчя».

Таким чином, Ігор Плєхов сам публічно визнає, що несе персональну відповідальність за роботу сільських старост.

На жаль, нам не вдалося отримати коментарі про причини добровільного звільнення ні від Олександра Казани, ні від Володимира Вальченка, – вони просто не відповіли на наші телефонні дзвінки.

У Ренійській громаді вже третій сільський староста добровільно звільнився з посади
НА ФОТО: Колишній староста села Котловина Олександр Казани, джерело фото – видання «Рені – Одеса»

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x