Громада Білгород-Дністровщини може залишитись без світла і води через кризу у владі

0 коментарів 55674 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Сергіївській громаді на Білгород-Дністровщині назріває справжній колапс. Через непроведення засідань сесії протягом тривалого часу та неприйняття бюджету на поточний рік, населені пункти селищної  ради можуть залишити без електропостачання та, як наслідок, інших житлово-комунальних послуг. На жаль, заручниками ситуації та непорозумінь між очільником громади та депутатами стануть прості мешканці. До чого готуватись людям, у своєму зверненні розповів голова Анатолій Чередниченко. Про це, із посиланням на селищну раду, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Проведення 51-ї чергової сесії Сергіївської селищної ради, після невдалих спроб зробити це ще минулого року, було заплановано на 6 лютого. Та з причини неявки частини депутатів та відсутності кворуму проведення засідання перенесли на 13 лютого. Але знов, як і попередні рази, зібрати депутатський корпус для прийняття консолідованих рішень не вдалося.

«В черговий раз сесія не відбудеться. Нема кворума. Група депутатів, котру очолює Шевченко Олег, знову зробила дуже негарну річ ─ заблокувала роботу сесії. Це неподобство уже переходить за всі рамки здорового глузду», ─ прокоментував Анатолій Чередниченко.

Громада Білгород-Дністровщини може залишитись без світла і води через кризу у владі

На даний час ситуація в громаді повністю виходить з-під контролю керівництва.

Сьогодні, 15 лютого, до селищної ради надійшло попередження від АТ «ДТЕК Одеські електромережі» про те, що 27 лютого 2024 року буде припинено електропостачання, а саме: відключено освітлення у під’їздах та на прибудинкових територіях по смт Сергіївка, відключені від електропостачання ліфти в багатоповерхівках.

«14 лютого вже відбулося відключення електропостачання від артсвердловини села Приморське. На черзі – відключення артсвердловини в селі Курортне. Повідомлення про припинення постачання електроенергії до свердловин, які знаходяться в інших населених пунктах громади, будуть надходить і далі, про що людей попереджатимуть для того, щоб вони змоги зробити запас води. До КП «ЖКГ смт. Сергіївка» вже надійшла офіційна заява про відключення точки обліку «Промислова база», де розташована автотранспортна дільниця, що ставить під загрозу роботу з вивозу сміття по селищу та взагалі роботу дільниці», ─ прокоментував очільник громади.

Громада Білгород-Дністровщини може залишитись без світла і води через кризу у владі

У своєму зверненні селищний голова наголосив, що блокування роботи влади триває уже близько пів року, та звинувачує у цьому певну групу депутатів.

«Хочу надати роз’яснення щодо ситуації, яка склалася в Сергіївській селищній раді, та попередити про наслідки, які очікують на нас найближчим часом! 13 лютого 2024 року було заплановано проведення 51 чергової сесії, яка вже скликалася п’ять разів та не відбувалась внаслідок відсутності кворуму. Група депутатів, а саме: Шевченко Олег Петрович, Шевченко Артем Олегович, Лутенко Сергій Семенович, Лутенко Володимир Семенович, Добиш Михайло Григорович, Савош Володимир Володимирович, Резнікова Тетяна Георгіївна, Будзул Ярослав Володимирович, Левченко Ігор Андрійович, Куліков Юрій Олександрович та Коваленко Ігор Сергійович в черговий раз не з’явились до сесійної зали та не дали можливості провести сесію», ─ йдеться у зверненні.

Анатолій Чередниченко підкреслив, що через таку ситуацію громада втратила і втрачає багато можливостей для розвитку. Зокрема йдеться про будівництво протирадіаційного укриття Приморської гімназії за кошти обласного бюджету при умові співфінансування з місцевого бюджету. Оскільки бюджет на 2024 рік у селищній раді так і не прийняли, то і взяти участь у співфінансуванні громада не змогла. Відсутність головного документа громади також впливає і на ряд інших суспільно важливих питань.

«Блокування роботи ради відбувається вже більше пів року. За цей період втрачено багато часу, коштів та можливостей. Втрачена можливість побудувати протирадіаційне укриття для повноцінної роботи Приморської гімназії за кошти обласного бюджету при умові співфінансування з місцевого бюджету. Немає змоги надавати субвенції для підтримки сил оборони. Робота дільниці «Благоустрій», яка фінансується з бюджету селищної ради, стоїть під великим питанням, люди не отримують заробітну плату. Немає можливості розрахуватись по борговим зобов’язанням за капітальні ремонти адмінбудівлі КП «Курорт-Сервіс» та житлової будівлі за адресою: Центральна, 2. Відсутня змога розрахуватися за буріння артсвердловини в селі Попаздра, за вже встановлену та введену в експлуатацію башту Рожновського в селі Попаздра, за матеріали та ремонт водонапірної мережі сіл Вільне та Попаздра. Несвоєчасна оплата за виконану роботу – це привід для підрядника звернутись до суду, що потягне за собою додаткові фінансові витрати та блокування рахунків, тобто, приведе до колапсу роботи комунальних підприємств (водопостачання, водовідведення та електропостачання). В нашій громаді досі не прийнято бюджет на 2024 рік, не працюють програми соціальної підтримки незахищених верств населення, не надається фінансова допомога комунальним підприємствам, як наслідок: накопичуються борги по електроенергії , що ставить під загрозу роботу критичної інфраструктури громади», ─ розповів у зверненні А.Чередниченко.

Селищний голова закликав мешканців вплинути на депутатів та «нагадати їм, що зобов’язання депутата – представляти інтереси виборців, а не відстоювати свої власні політичні амбіції шляхом блокування роботи ради. Їх обов’язок – приймати участь в роботі профільних депутатських комісій, сесій, пропонувати альтернативне вирішення проблемних питань з метою підтримки жителів нашої громади в такий важкий час».

Громада Білгород-Дністровщини може залишитись без світла і води через кризу у владі

Нагадаємо, події у Сергіївській громаді дійсно відбуваються уже далеко не перший місяць. Не на жарт розгорнулося протистояння між головою та частиною депутатського корпусу. 7 листопада 2023 року в Сергіївській селищній раді мало відбутися засідання сесії. Це була вже не перша спроба зібрати депутатів, але не обійшлося без ексцесів. На початку засідання до селищної ради прибули представники СБУ з наміром провести слідчі дії, тож головуючому на засіданні очільнику громади Анатолію Чередниченку довелося оголосити перерву.

Надалі, 9 листопада 2023 року сесія таки відбулася, проте її правомірність під великим питанням, адже голова на засіданні не був присутнім, а саме засідання було проведено під головуванням одного з депутатів.

Після проведення групою депутатів сесії без голови, очільник громади видав розпорядження, в якому призначив засідання на 14 листопада 2023 року. Проте того дня Білгород-Дністровський район відвідав начальник Одеської ОВА Олег Кіпер, тому дату пленарного засідання знову довелося змінити на 16 листопада минулого року. Та знову провести сесію не вдалося. Причиною стала відсутність кворуму.

Депутати знову намагались дійти якоїсь спільної згоди 4 грудня 2023 року на засідання 51-ї сесії. Зокрема частина депутатів вимагала визнати правомірним проведення засідання, яке пройшло без участі Анатолія Чередниченка 9 листопада. У відповідь він наголошував, що таке засідання було нелегітимним. Провести 4 грудня 51-у сесію теж не вдалося. Дату засідань ще декілька разів переносили. Зокрема, планували зібратися 21 грудня, проте, як і раніше, сесія не відбулась.

На сторінці Сергіївської громади з’явилось повідомлення від голови:

«По причині неявки частини депутатів 51 чергова сесія не відбулася. Ця сесія дуже важлива, адже на ній потрібно розглянути питання «Про бюджет Сергіївської селищної територіальної громади на 2024 рік». Непроведення сесії повністю паралізує роботу нашої громади. Звертаюся до частини депутатів, які не зʼявилися на засіданні, та до мешканців громади – посприяти в проведенні 51 чергової сесії Сергіївської селищної ради, яку перенесено на 25 грудня 2023 року. Сергіївський селищний голова Анатолій Чередниченко».

Попри всі намагання голови зібрати кворум та провести «бюджетну» сесію, цього зробити у 2023 році не вдалося. Та як показує ситуація, і надалі у селищній раді не можуть дійти згоди, а тому проведення чергової 51-ї сесії досі під сумнівом.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x