Оригінальний підхід до справи: в одній з громад Білгород-Дністровщини сесія пройшла без голови

0 коментарів 24354 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 9 листопада, депутати Сергіївської селищної ради знову зібрались, щоб провести засідання сесії. Позавчора, 7 листопада, їм цього зробити не вдалося – з причин, про які ми вже розповідали, головою Анатолієм Чередниченком була оголошена перерва. Але і сьогоднішня спроба завершилась досить цікаво. Як саме, розповість «Бессарабія INFORM».


О 12:00 депутатський корпус на чолі із селищним головою зібрався у залі, аби продовжити сесію та нарешті розглянути понад сорок питань порядку денного. Проте, як «БІ» стало відомо з власних джерел, із самого початку народним обранцям не вдалося дійти згоди, у залі почалися міжособистісні сварки. Через це очільник громади Анатолій Чередниченко знову оголосив перерву та покинув залу.

Оригінальний підхід до справи: в одній з громад Білгород-Дністровщини сесія пройшла без голови

Дванадцять депутатів, що залишились, не розгубилися. Вони вирішили самотужки, без присутності голови, продовжити засідання сесії. Для цього серед своїх колег вони обрали головуючого, секретаря засідання та лічильну комісію, оскільки працівник, відповідальний за електронну систему для голосування, як і інші спеціалісти селищної ради, також покинув залу.

Оригінальний підхід до справи: в одній з громад Білгород-Дністровщини сесія пройшла без голови

Судячи з усього, присутні депутати не надто переймалися питанням правомірності такої організації сесії, забувши, що у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено ─ «сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова». У разі невмотивованої відмови голови скликати сесію, або через неможливість цього зробити, це може здійснити секретар ради, якого наразі взагалі немає в штаті (після звільнення Тетяни Драмарецької посада секретаря ради досі залишалась вакантною).

Оригінальний підхід до справи: в одній з громад Білгород-Дністровщини сесія пройшла без голови

Звичайно, за дорученням групи депутатів, якщо сесія була скликана за їх ініціативи, сесію може відкрити один з депутатів, що входить до її складу, а провести за рішенням ради ─ один з її депутатів. Це можливо у разі розгляду електронної петиції, що набрала необхідну кількість підписів протягом строку, встановленого для її розгляду, а також з метою розгляду питання щодо укладення спеціального інвестиційного договору протягом місяця після отримання від уповноваженого органу проєкту спеціального інвестиційного договору (згідно із Законом України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями»).

На якій підставі діяли сергіївські народні обранці сьогодні ─ наразі невідомо.

За попередньою інформацією, депутати у ході сесії таємним голосуванням обрали нового секретаря ради. Хто ним став, буде відомо після оприлюднення офіційних даних.

Як на це відреагує чинний селищний голова, який «втік» із засідання, покаже час.

На особисту думку автора, під час воєнного стану такі «гойдалки» просто неприпустимі. Можливо, органам влади вищого рівня варто замислитися над введенням на території Сергіївської селищної ради військової адміністрації, як то передбачено Законом України «Про забезпечення правового режиму воєнного стану».

Оригінальний підхід до справи: в одній з громад Білгород-Дністровщини сесія пройшла без голови

Що ж до того, наскільки правомірними були дії голови, який відмовився проводити засідання, а також депутатів, що провели сесію у такому форматі, доведеться, мабуть, розбиратися відповідним органам.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x