Зрубав ялинку – плати штраф: у Держагентстві “Ліси України” оприлюднили суми, які доведеться сплатити “чорним” лісорубам

0 коментарів 18009 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Декілька днів тому в Україні офіційно стартував продаж новорічних ялинок. Офіси Держагентства мають чітку ціну за кожне пораховане для продажу дерево, й одразу підкреслимо, що в цьому році ціни на пухнасту зелену красуню будуть такими самими, як і у 2022: у середньому 1 м коштує 135 грн. Ціна може різнитися лише в залежності від регіону. Однак є й інша категорія продавців – ті, хто вночі та без спецдозволу спилює деревину, а потім намагається її реалізувати за трохи нижчою ціною. Тим самим завдаючи збитків, в першу чергу, саме екології країни, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Насамперед зазначимо, що лісівники вирощують дерева на новорічних плантаціях, які є в кожній області. Термін вирощування складає 4-8 років. Цей «новорічний врожай» – найбільш швидкостиглий. Адже зазвичай дерева ростуть, у залежності від породи, від 60 років і більше.

Спеціалісти спеціально кронують новорічні ялинки для того, щоб гілочки були густими, а хвоя – пишною. Тобто на певній відстані від стовбура зрізають точку росту на гіллі, і внаслідок цього прокидається кілька нових бруньок, гілля стає густішим. Тож створення плантацій новорічних ялинок є екологічно та економічно виправданим, бо час дозволяє за 60 років створити і реалізувати щонайменше 10 плантацій таких деревцят.

Також новорічні ялинки та сосни заготовляються під час рубок формування й оздоровлення лісів, тому нанесення шкоди екосистемі не буде – лише користь. У тому числі, у лісівників можна купити ялинку чи сосну у горщику, а також отримати кваліфіковані поради стосовно того, як після свят пересадити дерево та доглядати за ним.

Купуючи дерево офіційно, ви сплачуєте податки, з яких формується бюджет вашої громади та всієї країни. Водночас  заготівля новорічних ялинок “чорними лісорубами” є незаконною, а штрафи становлять від 759 грн“, – зазначили у Держагентстві “Ліси України”.

До речі, на сьогодні українські державні лісогосподарства продали понад 11,8 тис. новорічних ялинок на загальну суму 1,45 млн грн.
Повертаючись до питання штрафів, зазначимо: сума за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року, як вказано, у грудні-січні становить від 759 до 3432 грн. Загалом розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів, становить від 8621 грн до 42 690 грн.

Окрім цього, лісопорушники сплачують ще й адміністративний штраф за незаконну рубку хвойних дерев обсягом від 510 до 1020 грн, а посадові особи – від 2 550-5 100 гривень.

Й наостанок: незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від 17 000 до 25 500 грн або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Зрубав ялинку - плати штраф: у Держагентстві "Ліси України" оприлюднили суми, які доведеться сплатити "чорним" лісорубам

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x