Книгарня-кав’ярня в Арцизі – бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

0 коментарів 36072 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно на розгляд мешканців Арцизу на офіційному каналі був представлений проєкт, який набув широкого розголосу в соцмережах – створення арткав’ярні у самісінькому серці міста. Прихильники та критики сперечалися між собою щодо його доцільності, було дуже багато аргументів з обох сторін. Власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” в місті Арциз поспілкувалася з інвесторкою проєкту – Катериною Волковою, яка відповіла на гарячі питання містян.


Зазначимо, через те, що МАФ планують побудувати у центрі Арцизу посеред зелених насаджень, біля комунальної “Артгалереї”, деякі містяни занепокоїлися, що споруда буде закривати вид на важливе, а також може спровокувати знищення дерев. Варто зазначити, що наразі благоустрій виконано лише впритул до будівлі галереї. В разі, якщо підприємці отримають дозвіл на встановлення кав’ярні-книгарні, вони зобов’язуються забезпечити його на ділянці навколо за власний рахунок.

Катерино, розкажіть, будь ласка, детальніше про свій проєкт. Що вас надихнуло, та чим він цікавий для мешканців міста?

Книгарня-кав'ярня в Арцизі - бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

– Я мешкаю в Одесі, але з початком війни переїхала до Арцизу. Моє улюблене місце в Одесі – це так звана “Книжка”, де можна відпочити, випити горнятко кави, купити книгу, смаколики… В Арцизі мені цього дуже не вистачало, і я подумала: а чому б і ні. Арциз нічим не гірший за Одесу. Так і народилась ідея створення аналогу одеської “Книжки”. Я вважаю, що в нашому місті є багато людей, які, так само, як і я, потребують саме такого культурного відпочинку в центрі міста. Мене бентежить той факт, що тут купа “пивнух” і жодної книгарні.

Книгарня-кав'ярня в Арцизі - бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

Одне з найпоширеніших питань, які підіймали мешканці: чи не будуть нові споруди загороджувати фасад “Артгалереї”, тим самим псувати загальну концепцію?

– Перед тим, як дизайнер взявся за проєкт, на місці працював топограф, який виміряв та позначив на плані кожен спуск, підйом, кожне деревце та сусідні будівлі. Лише після того, як у дизайнера на руках був точний план, він узявся до роботи над проєктом. Тому і питання дерев, яке так хвилювало коментаторів, теж враховано – пиляти дерева не плануємо. Якщо подивитися на візуалізацію, то там чітко видно, що будь-яка забудова планується в тих місцях, де нічого не росте, та не псує загального виду артгалереї, навпаки підкреслює сучасність побудови.

Книгарня-кав'ярня в Арцизі - бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

Також одне з побоювань мешканців міста в тому, що згодом, якщо бізнес виявиться не рентабельним, на місці кав’ярні-книгарні буде чергова “забігайлівка”.

– В основі всього проєкту лежить добре продуманий, розрахований професіоналами бізнес-план. Саме тому він увібрав в себе і магазин книжок, і кав’ярню, та й не будемо забувати, що це не перший реалізований проєкт в цій сфері, і знаю, про що говорю. У центрі міста, біля бібліотеки та артгалереї “забігайлівка” буде менш прибутковою, ніж кав’ярня-книгарня, запевняю. До того ж, якщо провести паралель з галереєю в міському саду в Одесі, де майже не було відвідувачів, до моменту, поки не з’явилися навколо кав’ярні, лавки, ресторанчики, саме тоді люди стали звертати увагу, що у цьому людному місці є ще й галерея. Якщо ми залучимо людей до цього місця, ми скоротимо відстань і до мистецтва. Це на психологічному рівні – можливо, комусь і цікаво було б піти до Артгалереї, але з якоїсь причини він постійно проходить повз, адже є сумніви (може, закрито, може, навпаки там щось роблять, і я буду відволікати, просто якось згодом). А коли ти декілька разів якийсь час знаходишся поруч, ці страхи та невпевненості – вони відступають.

Книгарня-кав'ярня в Арцизі - бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

Ще момент, про те, нащо книгарня, в якій книжки будуть коштувати дорого, якщо є бібліотека з безплатною літературою.

– Ну тут, здається, взагалі все дуже просто. По-перше, в книгах, так само, як і в одязі або гаджетах, є свої тренди. Бестселери теж мають свій час, адже книжкам властиво бути актуальними. Я не буду сперечатися про те, що є класика, яка може бути актуальною десятки-сотні років, але ж суспільство не стоїть на місці. Є багато психологів, філософів, коучів сьогодення, які пишуть чудові книжки. Ми маємо чекати десятки років, аби ці книжки з’явились в бібліотеці, щоб прочитати їх? А з приводу вартості – то ми плануємо зробити такий асортимент, серед якого кожен з відвідувачів знайде собі книжку за інтересами та бюджетом.

Книгарня-кав'ярня в Арцизі - бути чи не бути: інвесторка проєкту відповіла на запитання, які непокоять містян

– Останнє запитання: реалізація проєкту планується по закінченню війни чи під час воєнного стану?

– Ми не знаємо, коли війна закінчиться, на жаль, жоден з нас не може вплинути на це. Тому я думаю, не варто брати саме такий орієнтир. Я вважаю ідею доцільною в воєнний час, адже вона про культурний та економічний розвиток регіону, який актуальний будь-коли. До того ж, на його реалізацію не потрібні бюджетні кошти – лише дозвіл на реалізацію.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x