Одні з перших в Україні: Білгород-Дністровський планує втілити інноваційну систему доступу до укриттів

0 коментарів 27378 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію нашої держави та постійних ракетних обстрілів особливого значення набуло питання щодо облаштування укриттів для населення. Нещодавно ця проблема знову сколихнула українців ─ суспільного резонансу набула подія загибелі людей під час ракетної атаки в Києві. Через неможливість потрапити в укриття, оскільки воно було зачинене, у Деснянському районі загинула 33-річна жінка. Які заходи для забезпечення вільного доступу людей до сховищ проводяться у Білгороді-Дністровському, розповість «Бессарабія INFORM».


Нагадаємо, після трагедії, що сталася в Києві, в обласній адміністрації 3 червня провели позачергове засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, де було прийнято рішення про обстеження 100% захисних споруд до 5 червня.

У неділю, 4 червня, в Білгороді-Дністровському також пройшло позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, головним питанням якого було ─ забезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до укриттів.

Перед міським керівництвом постало досить непросте питання. З одного боку, як показала практика інших міст, спроби закрити захисні споруди та визначити відповідальних осіб за їх відчинення під час сигналів «Повітряна тривога» не виправдали себе.

З іншого боку, при повному доступі до укриттів, які за рахунок місцевого бюджету обладнали необхідним устаткуванням, були зафіксовані проникнення туди сторонніх осіб, крадіжки кабелів та пошкодження іншого майна. Часто захисні споруди ставали «ночівлею» для людей, що вживали алкогольні напої та наркотичні речовини. Мешканці багатоквартирних будинків, в яких знаходились ці укриття, були проти такого стану речей та неодноразово самі зачиняли захисні споруди на замок.

Зваживши всі «за» і «проти», у міській раді знайшли вихід із ситуації. Ідея, яку планують втілити в реальність в Аккермані, є досить інноваційною, а майбутня система закриття/відкриття сховищ є чи не єдиною на даний час в Україні.

Так, 13 червня, під час позачергової сесії міськради, одноголосно прийнято рішення «Про внесення змін та доповнень до Міської програми розвитку цивільного захисту, запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій м. Білгорода – Дністровського на 2022 – 2024 роки».

Одні з перших в Україні: Білгород-Дністровський планує втілити інноваційну систему доступу до укриттів

«У нас велика проблема є в тому, що в укриття заходять вандали і вирізають повністю проводи, лампочки. Все зрізають і все, що можна, звідти забирають. Ми відновлюємо – вони зрізають», ─ розповів про ситуацію мер міста.

То ж, аби запобігти цьому, виникла ідея ─ встановити на дверях захисних споруд електронні замки, що матимуть SIM-карти і зв’язок GSM та будуть відчинятися, коли дистанційно з пульта колцентру буде подано сигнал тривоги. Отже, відповідно до рішення сесії, з місцевого бюджету виділено 195 тисяч гривень на придбання і монтаж таких електромеханічних замків.

«Всі укриття повинні бути відкриті. Ми провели комісію ТЕБ та НС, визначили робочу групу, яка весь тиждень перевіряла укриття», ─ продовжив Віталій Граждан, наголошуючи, що мешканці самі встановлювали замки на дверях сховищ, які доводилося знову і знову відкривати.

Одні з перших в Україні: Білгород-Дністровський планує втілити інноваційну систему доступу до укриттів

Для реалізації, так би мовити, пілотного етапу визначили найбільш проблемні укриття на території міста, де і планують першочергово встановити ці замки. Наразі їх мають придбати шістнадцять.

Перший заступник міського голови Андрій Криштопов наголосив, що дана комплексна система електронних замків буде встановлена таким чином, аби запобігти крадіжкам з боку сторонніх осіб.

Також наголошувалося, що замки оснащені і датчиками руху, то ж при можливому проникненні до укриття невідомих осіб, одразу ж надійде відповідний сигнал та на місце прибуде патруль КУ «Муніципальна варта».

Андрій Криштопов додав, що у разі відключення електроенергії або перебоїв зі зв’язком, система автоматично їх відкриє. Для власників квартир у будинках з укриттями, якими вони користуються не лише під час сигналів тривоги, будуть передбачені спеціальні чіпи, а тому проблем із доступом мешканців не виникне.

«Ми впроваджуємо нову систему, її в країні ще немає», ─ підкреслив Віталій Граждан та висловив сподівання, що дана система дасть свій позитивний результат.

Якщо вона спрацює, то такі замки будуть встановлені на всіх укриттях, оскільки постійно відновлювати пошкодження в захисних спорудах ─ задоволення не з дешевих.

Слід зазначити, що ідею встановлення електронної системи замків під час окремої наради підтримали і місцеві підрозділи ДСНС та правоохоронці.

Залишається сподіватися, що ідея дійсно спрацює і досвідом Білгорода-Дністровського скористаються й інші територіальні громади.

Одні з перших в Україні: Білгород-Дністровський планує втілити інноваційну систему доступу до укриттів

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x