Медики Саф’янівської громади під крилами янголів із “Корпорації монстрів” – про тривалу співпрацю районної лікарні з волонтерами

0 коментарів 19737 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Монстр – французьке слово, перекладається як “чудовисько”. Дивна назва для благодійної організації, чи не так? Інтерпретуючи бренд, що екзотично звучить, головлікар Ізмаїльської районної лікарні О. В. Садковський дійшов висновку, що “батьки”, які дали своєму дітищу таке несподіване ім’я, від самого початку запрограмували його на суперенергійність та здатність руйнувати всі перепони на шляху до мети, але мету при цьому ставити благу, високу, спрямовану на служіння людям. Це як у казках, де чудовиськами бувають зачаровані злим чарівником принци, проте під личиною в грудях такого монстра б’ється добре, співчутливе, чуйне серце, і в цьому сенсі “Корпорація монстрів” – ніщо інше, як ангельське воїнство, співдружність однодумців, які творять діяльне добро. Слова вдячності благодійникам за надану допомогу, які нещодавно промайнули на сторінці Садковського у Фейсбуці, спонукали “Бессарабію INFORM” звернутися до автора посту з питаннями про характер і зміст співпраці його колективу з “Корпорацією”.


Головне, на чому неодноразово наголошував Олег Володимирович у розмові – це те, що так звані “монстри” – чудові люди, ентузіасти-безсрібники, які вміють співчувати й відгукуватися на біди земляків, допомагати знедоленим, підставляючи плече тим, хто за родом діяльності або за службовим обов’язком, як, наприклад, медики, розв’язує соціально значущі завдання.

Керівництво райлікарні працює з “Корпорацією” вже не перший рік, зазначає О.Садковський уточнюючи: “Років чотири, не менше”. По суті, у благодійників-волонтерів і медиків вектор руху був спільним: йти назустріч людям, які опинилися в біді.

Пересіктися на цій ниві та поєднати зусилля лікарів і активістів змусив ковід. За словами О.Садковського, саме “Корпорація” надала неоціненну підтримку медустановам Ізмаїльського району в боротьбі з пандемією, що вибухнула.

Ми, – зізнається Олег Володимирович, – зіткнулися з незвіданим, з екстраординарною ситуацією. Спочатку у колег були просто панічні настрої: як працювати, як самим не підхопити інфекцію? З аптек вмить зникли засоби захисту – банальні маски, респіратори. Не вистачало спецодягу, що забезпечує стерильність. Ось тоді й прийшли на допомогу наші “монстри”, які організували постачання витратних матеріалів, медикаментів, захисних костюмів та іншого. На придбання всього цього йшли мільйонні суми. А з’являлися вони завдяки організаторським талантам керівника “Корпорації” Катерини Ножевнікової та її команди, яка зуміла розбудити дух і підняти на благородну справу численних фінансових донорів-добровольців, котрі своїми внесками стали поповнювати скарбничку благодійності“. “Я і сам, – каже Садковський, – переказував особисті кошти на “Корпорацію”, знаючи, що вона допомагає також і фронту”.

За активної участі “монстрів” і сприяння банку “Південний” (ізмаїльське відділення очолює В.П. Сорочишин) було негайно збудовано та введено в експлуатацію дві кисневі підстанції, – спочатку в Дунайській лікарні, а потім і в районній. Зараз ці підстанції є і в інших бессарабських лікарнях, але у 2020 році такі об’єкти були в дивину, тому що вимагали космічних сум і непіднімних для охорони здоров’я капвкладень. Що ж, на те наші благодійники і назвалися “монстрами”, щоб, взявшись за справу, подужати неможливе. “Я як лікар, як людина, разом із пацієнтами сповнений почуття вдячності “Корпорації” за проявлену ініціативу. Адже киснева терапія дозволила зберегти, без перебільшення, життя багатьом і багатьом сотням ковід-хворих”, – зазначив наш співрозмовник.

“Корпорація монстрів” виявилася єдиною благодійною організацією на Одещині, яка перейнялася постачанням кисневих концентраторів до медустанов регіону. Це було і невідкладне, і далекоглядне рішення. Нещодавно ВООЗ констатувала завершення пандемії, але наявні концентратори стануть у пригоді для лікування постковідного синдрому, при легенево-серцевих захворюваннях. Райлікарня тепер має у своєму розпорядженні шість апаратів, які за потреби безоплатно надаються пацієнтам додому для користування відповідно до призначення лікаря, – від кількох днів до півроку.

Сьогодні “Корпорація монстрів” – безумовний лідер волонтерського руху в Одеському регіоні, громадська організація, яка залучила до участі у благодійній діяльності тисячі співгромадян. Вона служить прикладом, задає тон у цій роботі, будучи ініціатором багатьох спонсорських починань. До війни благодійники допомагали пацієнтам, які опинилися в скрутному фінансовому становищі, сприяли людям, які потребували складних хірургічних операцій, багато уваги приділяли дітям із проблемами здоров’я, створювали умови для лікування опікових травм. Вони й зараз, на тлі війни, займаються цим, хоча на перший план вийшла участь в акціях допомоги ЗСУ та конкретним військовослужбовцям. “Ми – медики та волонтери – не могли не перетнутися, – вдячно резюмує інтерв’ю О.В.Садковський, – тож після перемоги, в яку ми віримо, чекаємо і в міру сил наближаємо, наша співпраця з янголами-охоронцями в особі “Корпорації монстрів” обов’язково буде продовжена”.

Спеціально для “БІ” Андрій Васильєв

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x