Підвищення тарифів на електроенергію неминуче: пояснення причин від експерта

0 коментарів 14958 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Україні можуть зрости тарифи на електроенергію, адже в них можуть закласти кошти, необхідні для відновлення енергосистеми після масованих російських атак. Про це гендиректор АТ “Оператор ринку” Олександр Гавва розповів у ефірі телемарафону.


Він повідомив, що після ворожих атак восени-взимку енергетики зробили надможливе і вже від середини лютого українська енергосистема є профіцитною.

“Це означає, що ми виробляємо більше електроенергії, ніж споживаємо. Це справжній подвиг українців, якими захоплюється весь світ. Але ми маємо розуміти, якою ціною це вдалося. Втрати колосальні, порушення інфраструктури так само. Відповідно потрібні кошти, щоб відремонтувати та відновити зруйноване російськими ракетами майно до наступного осінньо-зимового періоду”, – цитує Олександра Гавву ТСН.

Він додав, що профіцит енергосистеми проявляється в тому, що на ринку на добу наперед, який є індикативом для всього ринку електроенергії, у першому кварталі цього року було заявлено для продажу більш ніж на 30%електроенергії більше, ніж в результаті було продано.

Чому Україна не може залучити кошти з продажу електроенергії

“Зменшення попиту пояснюється тим, що українська промисловість через російську військову агресію відновилася ще не сповна. В той же час не так легко зупинити запущений енергоблок, зупинити виробництво електроенергії. Це складний процес. Електроенергія – це товар, який не підлягає зберіганню, на відміну від газу, який можна закупити за дешевими цінами і закачати у сховища для зберігання на опалювальний сезон. Відповідно ця вироблена, але не куплена електроенергія не дозволяє виробникам продати той обсяг електричної енергії, який був би достатній для накопичення ними необхідних сум для здійснення всіх ремонтів і відновлень для підготовки до наступного осінньо-зимового періоду”, – пояснив експерт.

Він наголосив, що така ситуація у виробників електроенергії має бути врахована в будь-яких рішеннях щодо тарифів або щодо цін. Гавва зазначив, що попри те, що зараз в силу зменшення ринку не вдається накопичити кошти у природній спосіб, як це відбувалося раніше, а підготуватись до зими є набагато більше зобов’язань.

Чому мають зрости тарифи

“Кошти, необхідні для ремонту, мають бути накопичені для того, аби сповна профінансувати підготовку до наступного осінньо-зимового періоду. Так, зокрема Світовий банк та ООН оцінили енергетичні, газові та теплові збитки внаслідок війни в понад 10 млрд доларів. Це колосальні кошти для галузі, необхідні для відновлення української енергетики та підготовки до наступної зими. Їх треба звідкись брати. Розрахунок тарифів має здійснюватись з урахуванням всіх необхідних коштів для залучення. Ми говоримо про те, що галузь потребує коштів для того, аби відновити ті збитки, які були спричинені російською агресією. Таке накопичення має відбуватись зараз для того, аби правильно і повноцінно підготуватись до нової зими”, –пояснив гендиректор АТ “Оператор ринку”

За нинішніми розрахунками, аби виробникам дійти до того обсягу накопичення коштів, як це було в попередні періоди, їм треба передавати щонайменше на 30% більше електроенергії.

“Цей обсяг продажу електроенергії має бути релевантний і врахований під час підготовки рішень. Проте я зазначу, що загальна сума коштів, необхідна для відновлення, є значною, оскільки значною є сума уражень”, – сказав Гавва.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x