Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Знову за старе: портовому місту на Одещині вчергове хочуть присвоїти скандальну назву

0 коментарів 5265 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 30 вересня, на сайті Верховної ради зареєстрований проєкт постанови про перейменування місто Южне, що на Одещині, в Порт- Анненталь. Однак ця ініціатива вже двічі зазнавала поразки на засіданнях парламенту. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на відповідний законопроєкт.


У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначається, що 26 грудня 2023 року експертною комісією Українського інституту національної пам’яті підготовлено фаховий висновок, яким визначено, що назва міста Южне Одеського району пов’язана з реалізацією російської імперської політики.

8 січня 2024 року до профільного парламентського  комітету надійшов лист Южненського міського голови з проханням перейменувати місто Южне на Південне. Разом з тим, у листі зазначалося, що Южненська міська рада не прийняла відповідного рішення щодо перейменування.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року владою міста Южне проводила електронне опитування стосовно зміни назви. Тоді, за попередніми результатами, 80% голосів отримав варіант «Південний».

Також були запропоновані такі назви, як «Аджалик», «Аксинськ», «Аненталь», «Оріяна», «Порт-Оріяна», «Порт-Аненталь», «Доброморськ», «Мореслав», «Портовськ», «Причорноморськ», «Сонячноморськ» та «Тилігул». Згідно з інформацією, варіант «Південний» був доданий до списку через звернення заступника мера, не дивлячись на початкові зауваження робочої групи, яка рекомендувала інші варіанти.

19 березня 2024 року до комітету надійшов лист Українського інституту національної пам’яті із рекомендацією перейменувати місто Южне на місто Аненталь або Порт-Аненталь. Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні 20 березня розглянув питання про перейменування окремих населених пунктів Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови та, зокрема, підтримав рекомендацію Українського інституту національної пам’яті щодо перейменування міста Южне на місто Порт-Аненталь.

Щодо «Аненталя», це назва німецької колонії, розташованої на території нинішнього селища Нові Біляри.

5 квітня 2024 року до комітету надійшов лист Національної комісії зі стандартів державної мови в якому, зокрема, зазначалося, що підтримана комітетом назва Порт-Аненталь не відповідає стандартам державної мови, тому її рекомендовано змінити на Порт-Анненталь.

10 квітня 2024 року Комітет на своєму засіданні повторно розглянув питання щодо перейменування міста Южне та підтримав рекомендацію Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування на місто Порт-Анненталь. Також на засіданні народними депутатами України, підтримано пропозицію щодо звернення до Українського інституту національної пам’яті стосовно надання інформації про історичне походження назв окремих міст, питання щодо перейменування яких викликало значні суспільні дискусії, зокрема щодо назви міста Южне.

У відповідь на вищевказане звернення 24 квітня 2024 року до комітету надійшов лист Українського інституту національної пам’яті щодо історичного походження назви міста Южне. Інститут відзначив, що назва міста як похідна від містоутворюючого порту «Южний» (17 квітня 2019 року Кабінет міністрів України перейменував порт «Южний» на «Південний»), є штучна, оскільки порт «Південний» розміщений найпівнічніше з усіх чорноморських українських портів.

Всебічно обговоривши питання на засіданні 10 квітня, Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України перейменувати місто Южне на місто Порт-Анненталь, прийнявши в цілому відповідний проєкт постанови.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x