Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Сподіваємося на краще, але готові до найгіршого: в Кілії прозвітували про підготовку до зими

0 коментарів 3483 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Україна наближається до опалювального сезону, який в умовах російської агресії викликає як у населення, так і у чиновників серйозні побоювання. Найгірший сценарій – блекаут – змушує готувати варіанти на екстрені випадки, зокрема пункти незламності та альтернативу електропостачання об’єктів критичної інфраструктури. В місті Кілія цей процес має свої особливості через відсутність централізованого опалення та газопостачання. За умови відключення світла без можливості обігріти житло та навіть приготувати їжу залишаються тисячі жителів багатоквартирного сектору. Тож міська влада має подбати не лише про те, щоб працювали медзаклади, школи та водогін, а й аби у найгіршому варіанті розвитку подій кілійці змогли зігрітися та забезпечити себе теплою їжею. Що саме робить Кілійська міська рада вже зараз, на брифінгу розповів міський голова Вячеслав Чернявський.


За його словами, Кілія готова до різних розкладів та зокрема найгіршого – повного блекауту. Зокрема для цього будь-якої миті готові розпочати роботу пункти незламності. Аби у всіх була піша доступність до них в разі надзвичайної ситуації (коли світла немає довше, ніж зазначено у графіках), до вже наявних пунктів у міськраді готові розгорнути додаткові – у школах та дитячих садочках, котрі у такому разі перейдуть на дистанційку. У закладах будуть забезпечені тепло, безперебійна електроенергія через генератори, приладдя для приготування/розігріву їжі. У деяких можна буде заночувати.

“Звісно, ми дуже сподіваємося, що ситуація не буде критичною. Але ми мусимо бути готовими до найгіршого розвитку подій. Наразі громада готова до зимнього періоду на 100%”, – зазначив міський голова.

Об’єкти КП “Світло”, які залучені до процесу водопостачання, за словами мера, наразі віднесені до об’єктів критичної інфраструктури, тож загальних проблем з водою бути не повинно. Проте навіть у тому разі, якщо буде повний блекаут, або “Світло” від’єднають від критичної лінії, кожна ділянка забезпечена генераторами, аби була можливість подати населенню воду. Разом з цим голова зазначив, що генератори не будуть вмикатися в разі недовготривалих відключень, адже це дуже дорого (сотні літрів палива на годину), а лише у тих випадках, коли світла немає дійсно довго, тож абоненти мають подбати про запаси води принаймні з ранку до вечора. При цьому витрати будуть покриватися з міського бюджету, абоненти цього не відчують. Окрім цього, аби місту не загрожували нечистоти, на комунальному підприємстві є генератор на колесах, який в разі необхідності будуть переміщувати між об’єктами каналізації.

“Звісно, дуже хвилюємося за відключення світла. Сподіваємося, критичної ситуації не буде, але треба бути готовим до усього”, – зазначив Вячеслав Вікторович, нагадавши про підступність рф, яка намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Україні. – “Наразі усі енергетичні об’єкти у громаді відремонтовані та готові до роботи. Але поза громадою є поломки, які потребують довготривалого ремонту, а також можливі нові обстріли, що не може не відображатися на загальній системі. Тож вже зараз раджу кожному домоволодінню подбати про альтернативні засоби обігріву та приготування їжі”, – зазначив очільник ТГ.

Варто зазначити, наразі відомо, що блекаут в разі масових обстрілів з боку росії може бути важчим, ніж минулий, адже на загальнодержавному рівні разово скорочено ліміти для критичної інфраструктури. Тож через це від неї можуть бути від’єднані житлові будинки, зокрема в Кілії, які раніше знаходилися на критичній лінії через надлишок напруги, що подавали на громаду. Зараз же, якщо ліміту буде вистачати лише на об’єкти критичної інфраструктури, квартирні будинки фахівці ДТЕКу муситимуть відключати вручну.

“Це насправді дуже непросто, адже вручну – це буквально. При цьому це дуже негативно впливає на обладнання, яке розраховано на певну кількість включень. Але виходу немає. І вплинути на це, на жаль, ми не можемо. Звісно, ми завжди виступаємо проти відключень, особливо нашого багатоквартирного сектору, адже там все на електриці. І якщо у приватному будинку можна включити генератор, користуватися якоюсь пічкою, буржуйкою, то у квартирах це неможливо. Працюємо над цим, надсилаємо листи, де нагадуємо про свою проблему – відсутність централізованого опалення”, – зазначив Чернявський.

Також мер зазначив, що після останнього подорожчання світла була оновлена база, яка фіксує зменшення вартості тарифу для населення з пільгами на електроенергію у зв’язку з опаленням електричними приладами. Під них підпадає увесь багатоквартирний сектор Кілії, проте було виявлено, що цих будинків наразі немає у списку. Керівництво громади вже повідомило вищі інстанції про цю проблему. Наразі відповідальні особи розбираються з тим, аби відповідні адреси отримали знижку автоматично.

“Ще у 2006-2009 роках міська рада зробила паспорти на електроопалення для багатоквартирних будинків. Зараз є вимога, щоб документи були не на окремий будинок, а на конкретних абонентів. На чергову нараду взяли з собою паспорти цих будинків, задали питання, чому їх немає у списку, на що нам ствердили, що усе мало відбутися автоматично. Ми надали перелік адрес, де виникли складнощі, нам обіцяють розібратися. Будемо тримати це на контролі. Що цікаво, приватні будинки з електроопаленням у цій базі є”, – повідомив мер.

Щодо забезпечення опаленням бюджетних закладів, мер оголосив про повне закриття питання придбання вугілля, яке є у повному обсязі. Тож у школах, лікарнях, закладах місцевого самоврядування буде тепло. На випадок вимкнення електроенергії для сталої роботи опалення передбачені генератори.

Погоджено питання розчищення снігу та підсипки слизьких ділянок доріг та тротуарів під час ожеледиці та снігопаду. За словами міського голови, перевірено комунальну техніку, а також підприємства, які за договорами долучаються до процесу розчищення міських та міжміських доріг – все у повній відповідності, кожен готовий за необхідності негайно стати до роботи. Ті дороги, які є обласними та державними, забезпечуватиме спецтехнікою ОВА. Наразі там вже теж перевірили стан транспорту підрядників.

“Сподіваємося, будемо працювати злагоджено, але інколи погода влаштовує “сюрпризи”, тож завжди готові до різних варіантів”, – зазначив голова.

КП “Жилсервіс”, яке обслуговує багатоквартирні будинки, наразі продовжує працювати над ремонтом аварійних дахів. За гарантією очільника ТГ, до зими роботи будуть завершені.

Пояснив голова громади нещодавнє подорожчання водопостачання та водовідведення на території міста. Це насамперед пов’язано з тим, що наразі КП “Світло” вимушено платити близько 12 гривень за кіловат електроенергії. Новий тариф, за словами мера, все одно не покриває вартості затрат, проте можуть бодай трохи полегшити ситуацію. Наразі на підприємстві є близько чотирьох мільйонів гривень боргу, левова частина з яких – заробітна платня працівників, тож неприйняття непопулярного рішення про здорожчання могло б привезти до повного паралізування роботи й відповідно до значних перебоїв у водопостачанні абонентів. Міська рада в умовах складного бюджету, за словами очільника громади, не може виділяти дотації у тих розмірах, як це було раніше, проте продовжує виділяти комунальним підприємствам помірні суми.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x