Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Політичні баталії: на сайті ВР з’явилася альтернативна постанова про перейменування портового міста на Одещині

0 коментарів 4482 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У п’ятницю, 4 жовтня, на сайті Верховної Ради України зареєстрований альтернативний проєкт постанови про перейменування міста Южне, що на Одещині, на місто Південне. Про це, посилаючись на відповідний законопроєкт, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Нагадаємо, що 30 вересня на сайті парламенту був зареєстрований інший проєкт постанови про перейменування міста Южне в Порт- Анненталь. Однак ця ініціатива вже двічі зазнавала поразки на засіданнях парламенту.

У документі, зокрема зазначалося, що 24 квітня поточного року до профільного комітету ВР надійшов лист Українського інституту національної пам’яті щодо історичного походження назви міста Южне. Інститут відзначив, що назва міста як похідна від містоутворюючого порту «Южний» (17 квітня 2019 року Кабінет міністрів України перейменував порт «Южний» на «Південний»), є штучна, оскільки порт «Південний» розміщений найпівнічніше з усіх чорноморських українських портів.

Проте в альтернативному законопроєкті, що зареєстрований вже декількома днями пізніше, надається лист Южненського міського голови Володимира Новацького до очільниці комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк. У зверненні підкреслюється, що за результатами проведеного громадського обговорення щодо перейменування міста перше місце посів варіант «Південне» (1 654 голоси, або 77,8 %) , друге місце – «Порт-Анненталь» (137 голосів, або 6,4%), третє місце – «Оріяна» ( 126 голосів, або 5,9%).

«Такий мізерний показник симпатій не може прийматися до уваги як можливий варіант перейменування ( йдеться про варіанти «Південне» та «Порт-Анненталь», тобто 1 654 голоси проти 137 голосів», – наголошується в листі.

Також у документі дається історичне обґрунтування, чому місце Южне має стате саме Південним.  У 1978 році місто отримало назву від порту. В подальшому порт перейменований з Южного на Південний.

«Аналогічно повинна бути змінена й назва міста.

По-перше, в цій назві немає політичного підтексту.

По-друге, географічно і порт, і місто знаходиться на півдні України

Тож відхилення комітетом назви Південне є необ’єктивним.

Більш того, зміна назви міста не суперечить нормам державної мови та зафіксованому в словнику стандарту», – аргументує мер Южного.

Варто додати, що доповідачем з цього законопроєкту під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради є народний депутат України Степан Чернявський.

Як бачимо, стосовно перейменування Южного розгортаються доволі жорсткі політичні баталії.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x