Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

0 коментарів 91908 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі відомий горішник –селекціонер, член Української горіхової асоціації Олександр Пономаренко  прогресивно поєднує багатовекторність горіхових напрямків: відпрацьована роками технологія щеплень волоського горіха на лапині, яка практично без аналогів у світі, селекційні успіхи щодо створення великоплідних сортів горіху волоського та фундука тощо. Про це розповів президент ВГО «Українська горіхова асоціація» Геннадій Юдін, передає «Бессарабія INFORM».


Щойно зареєстрований в державному реєстрі новітній сорт волоського горіха «АЛЕКС». Це вже третій сорт волоського горіху, зареєстрованого Олександром Пономаренко у держреєстрі. А взагалі Олександр Костянтинович має чотири авторські сорти. Самий перший, зареєстрований у 2015 році, був сорт горіху волоського «ІНТР», потім сорт горіху волоського «СЕР МАДЖЕСТІК» (2018 р.), далі сорт фундука «ВЕЛЕТЕНЬ БЕССАРАБІЇ» (2022 р.), наразі – сорт волоського горіху «АЛЕКС» (2024 рік).

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

«Без жодного перебільшення школою новаторського досвіду та інноваційної майстерності можливо характеризувати роботу Олександра Пономаренка. Більше десяти років Олександр Костянтинович займався кропіткою селекційною роботою по створенню великоплідного сорту волоського горіху «ІНТР». Сорт вийшов дійсно унікальний – крім великоплідності він має надзвичайно рідку якість серед горіхів – апоміксис (самостійне запилення сам себе). Але це ще не все – обстеження сорту горіху «ІНТР» в Одеському національному університеті харчових технологій, а потім в Держстандарті України в Києві підтвердили мінімальну кількість вуглеводів у цьому горіху, а саме: глюкози – 0,13, сахарози – 5,1, фруктози – 0,23. Тобто це сорт великоплідного волоського горіху, який без обмежень можливо вживати, як корисний та дієтичний продукт», – зазначає Геннадій Юдін.

Крім цього, за роки створення та вирощування горіхів сорту «ІНТЕР» Олександр Костянтинович підтвердив його можливість вирощувати у промислових садах зі щільною схемою посадки. За твердженням селекціонера, сорт «ІНТР» щорічно дає рясний врожай навіть при суперінтенсивній схемі посадки 5 х 6 метрів.

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

Всі ці унікальні якості сорту «ІНТР» спонукали горіхового майстра на подальшу селекційну роботу з цим горіхом по його вдосконаленню. Тому через роки кропіткої роботи, щоденної працьовитості, творчого натхнення та наполегливості Олександр Пономаренко з величезним задоволенням зареєстрував найновітніший вдосконалений горіх-велетень – сорт «АЛЕКС».

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

Відразу відчувається могутній потенціал дерев цього сорту. Латеральний сорт горіху волоського «АЛЕКС» вже через два роки дає такий урожай горіхів, що значну частину горіхів доводиться раніше штучно забирати, щоб не перевантажити молоде дерево.

Селекційне вдосконалення сорту дало змогу не тільки ще збільшити його розміри, а й змінити структуру. У горіха «ІНТР» товстий перикарпій, а у новітнього горіха «АЛЕКС» перикарпій тонкий, що додатково збільшує його і так гігантські розміри.

Напрямок вирощування великоплідних горіхів Олександр Костянтинович вибрав не випадково. Великоплідні горіхи мають стійку популярність особливо в Європі напередодні Різдвяних свят, коли великі за розмірами горіхи іноді продаються навіть поштучно. На світовій виставці SEAL у Парижі Українська горіхова асоціація презентувала великоплідні горіхи О.Пономаренка сорту «ІНТР», які вразили навіть бувалих горішників з усього світу.

За показниками господарської придатності, наданих при реєстрації, сорт «АЛЕКС» явно перевершив свого батька (сорт “ІНТР”): середня врожайність – 4,1т/га, вихід ядра – 52%, настання знімальної стиглості – 155 діб. Зимостійкість, бал (1-9) – 8, посухостійкість, бал (1-9) – 8.

Директор ТОВ «НВЦ Ін Вітро Плант», провідний науковий співробітник Галаєв О.В. (м.Одеса) плідно співпрацює з селекціонером Пономаренко О.К. протягом багатьох років. У свій лабораторії Олексій Галаєв провів ДНК-паспортизацію сортів волоського горіху та фундука селекції Пономаренко О.К., які показали власну унікальність, не схожість на жоден інший сорт.

Наразі продовжується вивчення корисних якостей новітнього горіхового велетня, його дієтичні властивості. Наукового підтвердження потребує виняткова особливість сорту «АЛЕКС» зменшувати цукор в крові людини!

Замість добрив Олександр Пономаренко використовує органічний біологічний стимулятор Суспензія Хлорели, який в своєму складі містить біомасу живих клітин мікроводоростей Chlorella. Унікальність Суспензії Хлорели полягає в особливому підході до усіх процесів, що відбуваються в ґрунті (сприятливі умови для розвитку водоростей, бактерій і мікоризи) та рослині (коренеутворення, покращення сокоруху). Їх використання допомагає досягнути максимально швидкого вкорінення саджанців, що забезпечує перезимівлю та посухостійкість молодих рослин.

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

Ці біостимулятори сприяють стабільному росту та розвитку рослин, покращують фотосинтез, зменшують шкідливий вплив засобів захисту на рослину, забезпечують найкраще поглинання поживних речовин з ґрунту. Також не менш важливим є те, що використання біостимуляторів Суспензії Хлорели фінансово не обтяжує садівника.

Олександр Костянтинович замовляє у НВК «Жива Хлорела» концентрат живих клітин мікроводоростей хлорели – штами планктонної Chlorella vulgaris, який достатньо швидко розмножується в природних умовах в окремій ємності безпосередньо в саду, а потім змішує при поливі рослин.

При ознайомленні з дослідним садом селекціонера-експериментатора Олександра Костянтиновича не змогли пройти осторонь ще однієї новини майстра горіхової справи – це сорт фундука «Велетень Бессарабії», який був зареєстрований у позаминулому році і наразі вже придбав чисельну кількість прихильників-фундуководів.

«Аномальна спека цього року показала слабкість багатьох сортів фундука до фотосинтезу фотосинтез при стійкій аномальній спеці припиняється. У той же час сорт фундука «Велетень Бессарабії» стійкий до спеки: лист не стискається, залишається свіжим і м’яким на дотик, повністю відкритий для фотосинтезу та виконання своїх функцій. Пагони добре завантажуються фундуком і зростають. Річні пагони виростають понад два метри», –  каже Олександр Пономаренко.

В Ізмаїлі селекціонер зареєстрував новий сорт велетенського волоського горіха

Витоки садівничої майстерності Олександра Пономаренко знаходяться в його щоденній приголомшливій працездатності разом з високою фаховою компетентністю і накопиченим практичним досвідом. Окрім горіхів та фундуків в саду добре ростуть та рясніють своїм врожаєм інші садівничі культури, зокрема, інжир.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x