Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Україні офіційно скасували переведення годинників на літній час

0 коментарів 18360 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. Тож в цьому році  українці ще в останню неділю жовтня переведуть стрілки на зимовий час, і далі вже переведення на літній час з 2025-го року та далі не буде. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Сам законопроєкт був надісланий у ВР ще наприкінці 2020 року. Трохи згодом, у березні 2021 року Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону “Про обчислення часу в Україні” (№4201). Підкреслимо, що законопроєктом передбачалися встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмова від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.

Тодішній перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, який є автором законопроєкту, зазначив, що перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на стан здоров’я громадян. Він також підкреслив, що твердження, мовляв, переведення стрілок годинників допомагає енергозбереженню, є міфом.

Більш того, у пояснювальній записці було сказано й про те, що: “Законопроєкт, що вноситься, не тільки спрямований на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – російської федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій“.

Автор законопроєкту також стверджує, що викладений в законі підхід відповідає і світовій практиці. Так, зокрема, щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. До слова, Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. За пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 виступили проти. Таке рішення було ухвалено за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84 відсотки жителів ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час.

В результаті минуло майже 4 роки, перш ніж народні обранці досягли єдиної згоди та вчора, 16 липня, прийняли відповідне рішення. Ще раз підкреслимо: в цьому році  українці в останню неділю жовтня ще раз переведуть стрілки на зимовий час. І надалі житимуть саме за ним.

В Україні офіційно скасували переведення годинників на літній час

В Україні офіційно скасували переведення годинників на літній час

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x