Бессарабський фестиваль “Виделкаfest” цьогоріч відбудеться не у Вилкове: причини

0 коментарів 28701 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Як зазначили організатори, в цьому році унікальний бессарабський фестиваль української культури їде в колиску чорноморського козацтва, місто Чорноморськ, повідомляє “Бессарабія INFORM”.
 
Перший фестиваль української культури Виделкаfest відбувся у Вилковому минулого року. На той час міст через лиман неподалік Затоки вже було зруйновано російськими ракетами, тож уся логістика фестивалю проходила через Паланку.


У нас вже тоді виникали проблеми з Паланкою: у нас просили певні суми за те, щоб чоловіки перетинали кордон або за те, щоб їх не затримували там. Звичайно, ми відмовлялися. Протягом року майже на кожній події в нас виникали проблеми з перетином кордону. Навіть, коли все було добре з документами, нам годинами доводилось стояти на пропускному пункті“, – розповіла Іванна Антонюк, виконавча директорка фестивалю.

Саме це трапилося із Виделкаfest у квітні, коли відбувалася традиційна для фестивалю сезонна подія, присвячена Володимиру Івасюку. Не зважаючи на надісланий запит, Держприкордонслужба не встигла вчасно його опрацювати, тож організаторам і учасникам події довелося тривалий час чекати.

У Виделкаfest кажуть, що за таких умов на фестиваль у Вилкове гостям з інших місць, які не прописані на півдні Одеської області, було б майже неможливо доїхати.

“Ми дуже хотіли б провести фестиваль у Вилковому, але у зв’язку з новим законом про перебування в прикордонній смузі й загальну ситуацію з перетином кордону нам довелося перенести фестиваль по іншу сторону кордону. Хоча метою проєкту є саме поширення української культури на Бессарабії“, – резюмує Антонюк.

Для того, щоб підібрати нову локацію для фестивалю, організатори об’їздили багато громад Одещини, знайомлячись із місцевою владою та умовами, які громади можуть запропонувати. Одним із важливих пріоритетів у виборі локації була також наявність бомбосховищ поблизу гіпотетичних місць проведень.

Саме зваживши усі ці фактори, найкращим місцем для проведення фестивалю у цьому році на думку організаторів є Чорноморськ.

Протягом 25-28 липня на фестивалі на відвідувачів чекатимуть:

  • Неймовірні музичні виступи від талановитих артистів з різних регіонів країни;
  • Покази сучасних українських фільмів;
  • Літературні читання, зустрічі з улюбленими авторами та презентації книг;
  •  Майстер-класи та воркшопи для всієї родини;
  • Інтерактивні розваги для дітей;
  •  Дискусії від представників бізнесу, органів місцевого самоврядування та представників активного студентства.

Наше цьогорічне гасло: “Пам’ятай. Борись. Плекай” – пам’ятай, яку ціну ми щоденно платимо, щоб зберегти свою мову, культуру та незалежність; борись за свої мрії, ідеали та свободу; плекай таланти та нові ідеї. Виделкаfest – це не просто фестиваль, це можливість стати частиною чогось більшого, що надихає і заряджає енергією на весь рік! Приєднуйтесь до нас, щоб насолодитися атмосферою фестивалю, провести час з друзями та родиною. Це подія, яку ви точно не можете пропустити! Зустрінемося у Чорноморську 25-28 липня!“, – закликали організатори заходу.

Додамо, що фестиваль організовує Громадська Організація «Ініціатива «ЛЮДИ» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», в партнерстві з PEN Ukraine та Суспільним Мовленням.

Бессарабський фестиваль "Виделкаfest" цьогоріч відбудеться не у Вилкове: причини

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x