Водойми Нацпарку “Тузлівські лимани” стали червоного кольору: причина

0 коментарів 73818 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після потужних теплих вітрів з Півдня, коли сильно прогрілася земля, над трав’янистими угрупованнями, над величезною мілководною та вологою частиною НПП “Тузлівські лимани” вже декілька днів, наче клуби диму, підіймаються вгору скупчення комах. Це перші тисячі комарів-дзвінців, чисельність яких у НПП «Тузлівські лимани» може обчислюється мільярдами. Це одні з наймасовіших комах національного парку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на еколога Івана Русєва.

Як зазначив професор, у цей період року і до середини жовтня, в теплі дні, ще буде тривати роїння цих дивовижних комах. Вдень, особливо у спеку, комарів немає, вони ховаються під листям, у сирих місцях. З’являються зазвичай увечері, особливо у безвітряну погоду, або в теплий ранок. Вітер заважає комарам збиратися в хмари, які іноді досягають величезних розмірів, і тому здається, що у вітряну погоду комарів менше. Насправді їхня кількість не залежить ні від напряму вітру, ні від його наявності взагалі.

І не слід лякатися кількості таких комарів. Ці малюки з пухнастими вусиками зовсім не небезпечні. Вони та й кусати не можуть, на відміну від своїх побратимів – настирливих комарів. Харчується комарик лише на стадії личинки – детритом та мікроорганізмами. Дорослі особи комарів самців взагалі не харчуються, їх ротові органи недорозвинені, тому говорити про укуси цих комарів, не доводиться“, – підкреслив Русєв.

Але якщо комарі-дзвінці не надто відомі, то їх личинка вже знаменита. Це знаменитий мотиль. Нечасто у світі природи трапляється, щоб личинка стала відомішою за крилатого батька. І саме через цю личинку більшість водойм у Нацпарку набула червоного кольору.

Червоні червоподібні личинки комара-дзвінця називають мотилем, які живуть у придонному мулі. Ці надзвичайні організми є величезною кормовою базою для риб (личинки комарів). Велика кількість комарів породжує помітну кількість “гурманів”, які віддають перевагу їм на обід. Насамперед – це павуки, яких на піщаному пересипі нацпарку величезна кількість, як і в інших місцях прибережної зони лиманів, буває досить багато, але вони абсолютно нешкідливі і локалізуються на рослинності, в затишних місцях, де наполегливо розвішують своє павутиння. Багатьом видам птахів комарі теж приносять задоволення як корм“, – пояснив еколог.

Цікавий факт: рій комарів у повітрі лише плавно коливається, а окремі особини, що знаходяться в ньому, то різко злітають, то падають вниз і при цьому видають різкий дзвін, відсутній при звичайному польоті. Такий дзвін виходить лише тоді, коли крила комара роблять понад 600 змахів на секунду.

Водойми Нацпарку "Тузлівські лимани" стали червоного кольору: причина
Водойми Нацпарку "Тузлівські лимани" стали червоного кольору: причина
Водойми Нацпарку "Тузлівські лимани" стали червоного кольору: причина
guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x