Ренійський елеватор збільшив свої виробничі можливості, експорт української аграрної продукції нарощують інші транспортні підприємства в громаді

0 коментарів 17415 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ренійська міська рада офіційно оголосила про проведення громадських слухань щодо схвалення свого рішення від 14 червня 2023 року «Про розробку детального плану території земельних ділянок, розташованих по вул. Соборна, 4 та вул. Соборна, 4-а в м. Рені». Йдеться про територію загальною площею понад три гектари для будівництва комплексу з прийому, зберігання та перевалки зернових вантажів, а також про спорудження причалу з операційною акваторією. Паралельно свої виробничі потужності збільшив Ренійський елеватор, на стадії проєктування знаходяться інвестиційні ініціативи компаній «Бонтруп термінал» та «Українська експедиційна група». Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Цікаво, що офіційна інформація про проведення громадських слухань не містить жодної згадки про конкретне підприємство, яке планує здійснювати будівництво транспортно-перевантажувальної інфраструктури. Названо лише замовника детального плану (виконком Ренійської міськради) та розробника (приватне одеське проєктне бюро «Базис»). Проте з попередніх рішень міськради випливає, що передбачається інвестиційний проєкт ТОВ «Бонтруп термінал». Ця компанія отримала дозвіл на розробку детального плану в червні 2023 року, на 44-й сесії міськради.

Зазначимо, що ця ж сесія внесла зміни до свого рішення від 19 квітня 2023 року щодо розробки детального плану території земельної ділянки товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) «Ренійський елеватор». Міськрада «перекваліфікувала» земельну ділянку з «території промислових підприємств» на «територію транспортно-складської забудови».

Таке рішення було викликано неможливістю реалізувати початковий план реконструкції Ренійського елеватора. Ще у квітні минулого року ТДВ звернулося до міськради з проханням дозволити розробку нового детального плану території земельної ділянки (2,97 га). За словами головної архітекторки Ренійської громади, начальниці відділу містобудування та архітектури апарату виконкому міськради Світлани Грабовської, розширення території було необхідне підприємству для реконструкції та будівництва додаткових виробничих потужностей у зв’язку з різким збільшенням зернових вантажопотоків на дунайському напрямку, у тому числі в порту Рені.

Однак на шляху розширення Ренійського елеватора виникла серйозна проблема у вигляді переїзду в точці перетину залізничних та автомобільних колій на автотрасі Рені – Ізмаїл. Оскільки ця точка розташована в безпосередній близькості від елеватора, Ренійська міськрада звернулася до керівництва Одеської залізниці з проханням перенести діючий залізничний переїзд, що дозволить покращити схему руху великовантажного автотранспорту, і в першу чергу фур із зерном. Але, як неодноразово заявляв міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов, ні місцева влада, ні Ізмаїльська районна військова адміністрація не змогли знайти порозуміння з цього питання на рівні керівництва «Укрзалізниці».

Внаслідок цього елеватору довелося змінити початковий детальний план земельної ділянки. Проте, як повідомили нам у проєктному бюро «Базис», підприємство все ж таки здійснило інфраструктурну реконструкцію. Зокрема Ренійський елеватор встановив дві великі ємності для зберігання олії.

«Тепер елеватор має можливість експортувати не лише зерно, як це було протягом багатьох років, а й наливну сільськогосподарську продукцію. Аналогічну діяльність веде і ТОВ «Потоки» (підприємство зареєстроване у Рені у вересні 2016 року, діє на території Ренійського морського порту – Прим. авт.). Для цієї компанії пріоритет – експорт харчової наливної продукції. Технологія передбачає транспортування вантажу трубопроводами, що дозволить здійснювати перевалку на торговельний флот через порт Рені», – розповіли нам у проєктному бюро «Базис».

Додамо, що не менш амбітний інвестиційний проєкт запропонувало одеське ТОВ

«Українська експедиційна група». Фірма має намір побудувати на території Ренійського порту шість складів, завдяки яким також експортуватиметься українська продукція – від металу до зерна та контейнерів.

Зрештою зазначимо, що наприкінці березня поточного року виконком Ренійської міськради схвалив інвестиційний проєкт держпідприємства «Ренійський морський торговельний порт» «Комплекс по прийому, перевантаженню та зберіганню зернових, олійних культур та соняшникової олії на території спеціальної економічної зони «Рені».

На фото – одна з прохідних Ренійського порту. До речі, напис досі російською.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x