У Ренійській громаді продовжується реорганізація шкільної системи в рамках реформи середньої освіти

0 коментарів 30726 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Ренійській територіальній громаді продовжується реорганізація системи шкільних закладів у рамках всеукраїнської реформи середньої освіти. Нову структуру місцевих освітніх установ, а також їх новий статус затвердила 57-ма сесія Ренійської міської ради. Як дізнався власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені, з початку 2024-2025 навчального року в адміністративному центрі ТГ діятимуть два ліцеї та дві “дев’ятирічки” у статусі гімназій.


Нагадаємо, що до створення Ренійської територіальної громади у місті існувало шість загальноосвітніх шкіл. Потім одна з них (колишня школа №6) стала ліцеєм, а колишня школа №2 була перетворена на гімназію. Інші школи залишилися загальноосвітніми. Подальша реалізація реформи середньої освіти призвела до того, що ліцей перетворився на опорну школу, а ЗОШ №1 та №5 було ліквідовано – вони отримали статус філій опорного навчального закладу. Отже, вже наступного року опорна школа остаточно стане Ренійським ліцеєм №1 (власне, така назва діє вже зараз), а колишня гімназія – Ренійським ліцеєм №2. Загальноосвітня школа №3 буде перетворена на Ренійську гімназію №1, ЗОШ №4 – на Ренійську гімназію №2.

Необхідно відзначити, що раніше Ренійська міськрада планувала ліквідувати філію №2 опорної школи, але проти такого рішення жорстко виступили батьки учнів. Справа у тому, що у філії №2 немає власного укриття, і діти змушені навчатися в головній будівлі опорної школи, де обладнано велике бомбосховище. Але філія та її “материнська школа” розташовані в різних кінцях міста, тобто учні філії змушені ходити на заняття пішки або їздити громадським транспортом. Керівництво Ренійської громади неодноразово обіцяло придбати автобус для школярів філії №2, проте його немає досі…

Під питанням залишається і майбутнє колишньої школи №4 (тепер – гімназії №2). За кількістю учнів вона посідає останнє місце серед закладів середньої освіти у місті, поступаючись навіть деяким сільським школам ТГ. А оскільки з 1 вересня 2023 року припинився набір учнів до 10-х класів колишніх школ №3 та №4, то становище “четвертої школи” лише погіршилося. Не доводиться сумніватися, що згодом Ренійській міськраді доведеться радикально вирішувати це питання.

Нагадаємо також, що нинішня реорганізація шкільної системи громади відбувається не “раптом”. У травні 2023 року сесія Ренійської міської ради затвердила масштабний План трансформації мережі установ загальної середньої освіти Ренійської ТГ до 2027 року. Без жодного перебільшення можна стверджувати, що це доленосне рішення, яке визначить можливості та перспективи місцевих шкіл на багато років вперед.

У 2023 році з доповіддю про реалізацію Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти громади виступила начальниця відділу освіти Ренійської міськради Лілія Бондаренко. Насамперед вона озвучила статистику, що відображає основні показники діяльності місцевої системи шкільного навчання. Як наголосила Лілія Костянтинівна, головною проблемою у цьому контексті залишається негативна демографічна ситуація у Ренійській громаді. Народжуваність продовжує знижуватись, а це призводить до того, що з кожним роком у ТГ скорочується кількість школярів. Наприклад, у селі Нагірне станом на початок 2023 року налічувалося лише 28 дітей, а до дитячого садка села Котловина пішли 7 малюків. У школі села Долинське цього навчального року – лише 9 першокласників. І якщо рік тому в цій школі займалися 200 учнів, то, як свідчить прогноз, до 2027 року їхня кількість зменшиться до 120-ти. Філія №1 опорної школи взагалі залишається без 1-го та 2-го класів, а наповнюваність 7-го класу впала до критичного рівня… Причому така демографічна динаміка спостерігається по всій Ренійській громаді. Достатньо сказати, що лише за останні три роки у дитячих садках ТГ було закрито 7 груп дошкільнят!

Для читачів, які погано орієнтуються в логіці та послідовності етапів реформи середньої освіти в Україні, додамо, що реформа покликана виконати норми ухваленого ще у січні 2020 року Закону України «Про повну загальну середню освіту». Відповідно до цього закону, наша країна повністю відмовляється від залишків радянської моделі шкільного навчання та створює нову структуру та організаційну основу освітнього процесу. Зокрема вся державна система загальної середньої освіти буде поділена на три рівні: початковий (1-4 класи), базовий (5-9 класи) та профільний (10-12 класи). Школи базового рівня стануть гімназіями, а статус профільних навчальних закладів матимуть ліцеї. При цьому створюється два типи ліцеїв – академічні та професійні. Тобто після закінчення 9-го класу у дитини буде вибір: або вступити до 10-го класу ліцею, або піти вчитися в профтехучилище або коледж. Таким чином, вчитися в одній школі з 1-го по 12-й клас вже неможливо.

Більше того, для організації ліцею передбачено цілу низку обов’язкових вимог та стандартів. Наприклад, у профільному навчальному закладі має бути не менше двох паралельних 10-х класів. Якщо той чи інший населений пункт не зможе сформувати такий контингент учнів, то він втрачає право на створення ліцею, а місцеві старшокласники будуть змушені їздити на навчання або в інше місто (село), або навіть в іншу громаду, де створені умови для профільної освіти. Крім того, до ліцею висуваються дуже високі вимоги щодо матеріально-технічної бази, професійного рівня вчителів, пожежної безпеки тощо. Навіть їдальня у профільному навчальному закладі має відповідати вимогам ХАССП – європейської системи якості та безпеки харчової продукції за принципом «від ферми та поля до тарілки споживача». І вся ця робота лягає на плечі територіальних громад.

НА ФОТО: Відділ освіти Ренійської міськради, фото інтернет-видання “Рені – Одеса”

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x