Ізмаїльські прикордонники дали брифінг стосовно отримання дозволів, без яких вже за три місяця буде заборонено перебування у прикордонній зоні

0 коментарів 64692 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


15 березня в Ізмаїлі представники 17 прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського, під зону відповідальності яких підпадає нинішній Ізмаїльський район, провели брифінг з представниками місцевих ЗМІ на тему нового наказу про право перебування цивільних осіб у прикордонній смузі. Вони розповіли про певні умови надання спеціального допуску, розповідає “Бессарабія INFORM”.


У грудні 2023 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови “Про прикордонний режим”, які регулюють підстави перебування в прикордонних смугах. Це рішення визначає порядок видачі дозволів на вʼїзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до прикордонної смуги. Тож нещодавно Держприкордонслужба вже розпочала видачу документів на право перебування у 5-кілометровій зоні поблизу державного кордону України.

Ізмаїльські прикордонники дали брифінг стосовно отримання дозволів, без яких вже за три місяця буде заборонено перебування у прикордонній зоні

Присутні на брифінгу заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонної служби підполковник Дмитро Сутін та начальник відділу адміністративно-юрисдикційної діяльності штабу підполковник Костянтин Мельник – в першу чергу нагадали присутнім про те, що змінами установлено спеціальний прикордонний режим, і декілька днів тому набув чинності наказ, яким затверджено саму форму рішень, котрі дають дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу.

Урядом заборонено вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону в межах земельних ділянок шириною 30–50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми.

Також наразі в адміністрації Держприкордонслужби триває робота щодо створення єдиного обліку осіб, які отримали відповідні дозволи, щоб кожен інспектор за допомогою службового планшета міг швидко перевірити дійсність документа та ідентифікувати особу пред’явника.

Військовими на брифінгу було зазначено, що заявка на отримання перепустки у прикордонній смузі обробляється органом Державної прикордонної служби не пізніше десяти робочих днів з дня її надходження, й у результаті спеціалісти приймають або рішення про надання дозволу, або про відмову в наданні дозволу, або про визнання наданого дозволу недійсним.

Також є категорія осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно:

  • особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;
  • водіям вантажних автомобілів та супроводжуючих їх особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі;
  • військовослужбовцям;
  • іншим особам згідно з визначеним переліком.

В особистому коментарі для “БІ” прикордонники надали чіткі відповіді на ряд окремих запитань. Зокрема, вони розповіли, що у перепусток різного виду є свій термін дії: наприклад, місцевим жителям перепустка на проживання є безстроковою, а от перепустка для провадження робіт діятиме лише рік. Звідси стає зрозумілим, що жителям регіону пропуск на проживання достатньо оформити один раз. Але якщо людина в силу життєвих обставин змінює місце проживання з одного прикордонного району на інший, їй обов’язково потрібно буде знову оформлювати відповідний документ.

Стосовно дітей: якщо є неповнолітня дитина, то на неї батьки або особи, які мають статус опікуна/доглядача також оформлюють відповідний вид перепустки.

Наступне питання стосувалось дозвільного документа на виконання робочих завдань у прикордонній смузі. Наприклад, якщо людина у силу своєї професії періодично відвідує різні міста – наприклад, живе в Ізмаїлі, але має робочі поїздки у Рені, Кілію – то щоразу надсилати заявку на нове місто їй не потрібно. Адже ці міста знаходяться у зоні відповідальності одного прикордонного загону. Але, якщо шлях особи лежить у місто в прикордонній зоні іншого прикордонного загону – тоді перепустку, скоріше за все, потрібно буде оформлювати, щоб потрапити в інший район. В будь-якому випадку краще за все отримати консультацію у Держприкордонслужбі.

Також варто пам’ятати про наступне: якщо людина отримала перепустку, скажімо, робочу (для виконання робіт), але у період наступних 90 днів не з’явилась у прикордонній смузі – то ця перепустка анулюється.

Зауважимо, що наразі на вищому рівні двох міністерств – Держприкордонслужби та Мінцифри – розглядається питання стосовно створення та провадження в життя механізму надання перепусток в електронному форматі, – можливо вони будуть доступні у “Дії”.

Взагалі є ряд нюансів, над вирішенням яких відповідні органи наразі працюють без перерви. Наприклад, якщо людина їде з Ізмаїлу до Одеси, то до населеного пункту Татарбунари діє відповідальність 17 прикордонного закону. А вже від Татарбунар в сторону Одеси територія вже знаходиться у зоні відповідальності іншого прикордонного загону. Чи потрібно буде людині оформлювати пропуск на території цього загону при перетинанні цієї території – поки що не відомо. Але, як вже зазначено вище, робота над розв’язанням цього й подібних нюансів ведеться без перерви.

Один із самих головних аспектів: за недотримання вимог перебування у прикордонній смузі – у разі відсутності дозвільного документа – є адміністративна відповідальність ст. 202 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А також штраф від 850-1700 гривень. Якщо людина вдруге порушила вимоги – 1700-2650 гривень, тобто суму буде збільшуватись з кожним новим порушенням.

Ще один важливий момент: у містах та селах ці перепустки перевірятись не будуть, але обов’язково будуть підлягати перевірці у момент пересування в межах прикордонної смуги та на автомобільних шляхах – це на даному етапі. Але зміни ніхто не відміняв, тож місць, де будуть вимагати для перевірки перепустки, можливо, стане більше.

Мешканцям, які безпосередньо живуть у прикордонній смузі, потрібно знати, що наразі формується схема роботи, за якою місцеві органи територіальних громад будуть збирати дані від громади, зокрема й колективні звернення, які будуть направлятись до прикордонного закону. Але, якщо людина має бажання, вона може самостійно звернутись до прикордонного загону.

Важливо пам’ятати наступне: через день чи тиждень ніхто не закриє в’їзд та виїзд з їх населених пунктів! Навпроти, найближчі три місяці надаються жителям для того, щоб спокійно надіслати необхідні документи та відповідну заяву на певний вид пропуску в уставному порядку на електронну адресу Держприкордонслужби й отримати потрібний пропуск.

Окрім цього, в період вказаного часу відповідальні особи з Держприкордонслужби будуть вчасно інформувати місцеве населення та органи влади про ті чи інші зміни у процесі відпрацювання механізму надання пропусків та вирішення певних індивідуальних ситуацій.

Ще раз підкреслюємо – надавати заявку для отримання перепустки у найближчі години немає потреби! Адже через велике навантаження з напливом заявок служба елементарно не буде встигати вчасно розглядати заяви. Окрім цього, є вірогідність того, що у першу чергу все ж таки будуть розглядатись заявки на отримання пропуску для виконання відповідних робіт у прикордонній смузі. Тож час є – це найближчі три місяці.

Наостанок нагадаємо головну мету подібних нововведень: огородити наше прикордоння від тих осіб, які можуть сюди направлятись та становити загрозу для національної безпеки.

Ізмаїльські прикордонники дали брифінг стосовно отримання дозволів, без яких вже за три місяця буде заборонено перебування у прикордонній зоні

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x