На сесії Болградської районної ради було затверджено звернення до КМУ та Міністерства охорони здоров’я щодо Арцизької лікарні

0 коментарів 12366 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 14 березня, на сесії Болградської районної ради було розглянуто та затверджено звернення до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я щодо включення Арцизької ЦОЛ до переліку закладів охорони здоров’я, визначених для надання медичних послуг за пакетом «Готовність до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на голову Арцизької міської ради Сергія Парпуланського.


За словами очільника Арцизької громади, не зважаючи на протидію певної команди депутатів та упереджене ставлення керівництва Болградської районної ради, проєкт не без бою було затверджено та надалі буде направлено адресату. На офіційній сторінці Арцизької громади у соціальних мережах пан Сергій написав:

“Віримо, що це звернення  вплине на подальшу ефективну роботу Арцизької опорної лікарні та надасть змогу отримати фінансування забезпечення в межах 42-го пакету медичних гарантій.
Я дякую депутатам районної ради, які своїм прикладом не на словах,  а на ділі показали, що в нашому районі, як би він зараз не називався, існують ще громади в минулому Арцизького та Тарутинського районів, а не тільки люди, які пропагують свої інтереси.
Ви змогли  об’єднатися та зробили все, щоб справедливість стосовно Арцизької лікарні була  відновлена.
Ще раз хочу акцентувати, що рішення щодо ненадання пакета Арцизькій кластерній лікарні є, на мою думку, незаконним, враховуючи зону обслуговування у 200 тис. осіб нашої та сусідніх громад і лише 60 тис. осіб Болградської громади.”

Мова йде про 42-ий пакет медичних гарантій, а саме про пакет “Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях”, який був запроваджений ще під час пандемії, хоч і мав тоді трохи іншу назву з акцентом на наданні медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій. У 2022 році назва пакета змінилась на сучасну, а у 2023 році пакет було суттєво розширено. Акцент зміщено на надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях з урахуванням реалій.

Заклади, які укладають договори за цим пакетом, мають забезпечувати готовність до цілодобового масового прийняття пацієнтів під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. В таких лікарнях мають бути, окрім приймального відділення (або відділення екстреної медичної допомоги), резервні приміщення, готові до масового надходження постраждалих. Важливою умовою є достатня кількість медичного персоналу, ліжок в палатах інтенсивної терапії, певного обладнання на кшталт УЗД, електрокардіографу, апарату для штучної вентиляції легенів тощо. Серед важливого також (і ця вимога вже неодноразово доводила свою ефективність і рятувала життя) – приєднання внутрішніх мереж відділення до автономного резервного джерела електропостачання відповідно до нормативно-технічних документів. Одними з основних медичних послуг, які надавач зобов’язується забезпечити за договором, є надання медичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях, включаючи травми/політравми, ураження хімічного та радіаційного характеру, отруєння, захворювання і стани та/або інфекційні захворювання, зокрема особливо небезпечні інфекційні хвороби, відповідно до галузевих стандартів та медико-технологічних документів у сфері охорони здоров’я. Отримати медичні послуги безоплатно можна за е-направленням сімейного лікаря, у разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги, у разі переведення з іншого закладу чи підрозділу, а також при самозверненні.

В лікарнях, які отримують від НСЗУ кошти за пакетом готовності, пацієнтам гарантовані безоплатно такі медичні послуги:

  • первинний огляд пацієнтів та визначення їх подальшої маршрутизації;
  • всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;
  • забезпечення медикаментозної терапії та профілактики і лікування болю, хворобливих відчуттів у постраждалих при НС;
  • залучення медичних спеціалістів інших закладів та рівнів;
  • киснева терапія та респіраторна підтримка;
  • проведення інтенсивної терапії у випадку виникнення у пацієнтів загрозливих для життя станів;
  • цілодобове лікарське та медсестринське спостереження;
  • направлення в інші медичні заклади; харчування в стаціонарі.

Маємо надію, що виконана робота депутатів та старання всіх небайдужих матимуть позитивний результат, та Арцизька опорна кластерна лікарня отримає омріяний пакет НСЗУ.

 

На сесії Болградської районної ради було затверджено звернення до КМУ та Міністерства охорони здоров'я щодо Арцизької лікарні

На сесії Болградської районної ради було затверджено звернення до КМУ та Міністерства охорони здоров'я щодо Арцизької лікарні

 

На сесії Болградської районної ради було затверджено звернення до КМУ та Міністерства охорони здоров'я щодо Арцизької лікарні

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x