Головний інженер відомого винзаводу в Білгород-Дністровському районі відповів у суді за забруднення довкілля

0 коментарів 34641 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Уродженець Татарбунар, який працює виконуючим обов’язки головного інженера ПрАТ “ОДЕСАВИНПРОМ”, зареєстрованого  в селі Розівка Кулевчанської громади Білгород-Дністровського району, завдав шкоди довкіллю у розмірі 26 тисяч 767,73 гривень. Посадовець вчинив правопорушення «за кваліфікуючими ознаками: забруднення земель відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля». Про це журналіст “Бессарабії INFORM”  дізналася із вироку Саратського районного суду від 20 березня поточного року.


Варто зазначити, що, за інформацією корпорації «Укрвинпром», ПрАТ «ОДЕСАВИНПРОМ» стало частиною винного холдингу PRESTIGE GROUP, який, зокрема, належить родині Братінових з колишнього села Надеждівка (нині – Шампань) Арцизької громади Болградського району. Угода відбулась 12 квітня 2023 року.

Нинішнє підприємство «ОДЕСАВИНПРОМ» вважається найдавнішою виноробнею України, адже є прямим спадкоємцем господарського об’єднання, історія якого починається ще з 1857 року. Тривалий час воно належало родині Гулієвих (фактично у керівництві з 1965 року) та відоме своєю торговельною маркою «ФРАНЦУЗЬКИЙ БУЛЬВАР», яка стала власністю PRESTIGE GROUP ще у 2019 році.

Виноробня мала дві локації своїх виробничих потужностей: одна була розташована на Французькому бульварі міста Одеса (де фактично підприємство орендувало приміщення у фонду держмайна та яке було проданіо через аукціон на початку 2022 року), друга – в селі Розівка Білгород-Дністровського району (саме тут розташовані основні потужності, які і стали частиною холдингу).

Згідно з матеріалами кримінальної справи, яка розглядалася в Саратському райсуді, виконуючий обов’язки головного інженера ПрАТ “ОДЕСАВИНПРОМ” в період з 20 квітня по 4 жовтня минулого року “за місцем знаходження виробничих потужностей виноробного заводу неналежно виконував покладені на нього обов’язки щодо забезпечення вимог природоохоронного законодавства на підприємстві через несумлінне ставлення до них. Обвинувачений не скористався наданими йому повноваженнями, що виявилося у неналежному здійсненні контролю за дотриманням працівниками підприємства вимог природоохоронного законодавства при використанні виробничих потужностей виноробного заводу та поводженні з виробничими рідкими відходами, невжитті в межах його компетенції дієвих заходів щодо визначення особи, відповідальної за поводження з відходами, самостійно, шляхом віддання відповідних вказівок в межах своїх повноважень, не забезпечив належний облік, зберігання, утилізацію, видалення та вивезення рідких виробничих відходів, надав дозвіл та допустив їх несанкціоноване та неконтрольоване скидання за допомогою насосно-шлангового обладнання на сусідню, розташовану поряд земельну ділянку, яка знаходиться на території Кулевчанської громади”.

Така недбалість головного спеціаліста виноробні призвела до забруднення земельної ділянки шкідливими речовинами (амонієм, сульфатами, хлоридами, органічними речовинами, що екстрагуються петролейним ефіром, фосфором).

Таким чином необережні протиправні дії та бездіяльність головного інженера виноробного заводу призвели до забруднення вказаної земельної ділянки площею 0,2382 га, що спричинило небезпеку для довкілля та завдало йому шкоду у розмірі 26 тис. 767,73 грн.

Проте 11 березня поточного року між прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури та підозрюваним за участі  адвоката була укладена угода про визнання винуватості.  За змістом даної угоди, істотними для даного кримінального провадження обставинами є те, що уродженець Татарбунар беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, вчиненого ним за викладених вище обставин у повному обсязі. Підозрюваний під час досудового розслідування щиро покаявся у скоєному злочині та сплатив заподіяну шкоду довкіллю у сумі 26 тис. 767,73 грн.

Саратський районний суд затвердив угоду про визнання винуватості, яка укладена 11 березня 2024 року між прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури та підозрюваним за участі його адвоката. Суд визнав винним головного інженера виноробного заводу у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 239 КК України, та призначив йому узгоджене сторонами угоди покарання у вигляді штрафу у розмірі однієї тисячі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25,5 тис. грн.

Джерело головного фото – сторінка у Фейсбуці корпорації «Укрвинпром»

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x