Аккерманців очікує підвищення ціни на воду: причини озвучив в.о. директора КП «Білгород-Дністровськводоканал» Максим Мазуренко

0 коментарів 17712 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Аккермані з 1 квітня зазнають змін тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, що надаються КП «Білгород-Дністровськводоканал». Про коригування тарифів під час пресконференції 14 лютого детально розповів в.о. директора зазначеного комунального підприємства Максим Мазуренко, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Очільник підприємства повідомив, що станом на сьогодні у Білгороді-Дністровському діють тарифи, встановлені рішенням виконавчого комітету міської ради від 29 грудня 2022 року на рівні 29,82 грн/м³ за водопостачання та 27,15 грн/м³ за водовідведення. Проте він підкреслив, що на даний час є необхідність здійснення їх коригування до економічно-обґрунтованого рівня.

Діючі тарифи, за словами Максима Мазуренка, не відшкодовують витрати на виробництво та надання послуг. Протягом останніх двох років міська рада виділяла підприємству з міського бюджету кошти на погашення різниці в тарифах на послуги. У поточному році такої можливості уже немає через зміни у законодавстві України.

Оскільки витрати підприємства на електроенергію зросли практично на 62%, на заробітну плату на  понад 25%, то виникла потреба у коригуванні діючих тарифів до економічно-обґрунтованого рівня. Таким чином, з 1 квітня 2024 року тариф за водопостачання складатиме 38,53 грн/м³ та 35,65 грн/м³ ─ за водовідведення. Загальна сума ─ 74,18 грн/м³.

Аккерманців очікує підвищення ціни на воду: причини озвучив в.о. директора КП «Білгород-Дністровськводоканал» Максим Мазуренко

«Чому ми коригуємо цей тариф? Простими словами: ми зараз застосовуємо це коригування, щоб підприємство мало можливість існувати. Тобто, ми не можемо на старому тарифі заплатити за електроенергію, яка піднялась. Ми не зможемо платити підняті заробітні плати, ми не зможемо розрахуватись за новими цінами за паливо і таке інше», ─ зазначив в.о. директора.

Сьогодні КП «Білгород-Дністровськводоканал» відчуває нестачу власних обігових коштів.

 «Раніше, коли у нас був тариф 56,97 грн/м³, жителі міста не відчували цей тариф, тому що на протязі року міська влада нам компенсувала для жителів міста. І у платіжках приходила ціна 44,13 грн/м³. Але цей тариф уже другий рік 56,97 грн/м³. Зараз же є закон, по якому місцевій владі заборонено надавати різницю в тарифі», ─ наголосив М.Мазуренко.

Також він повідомив, що у міській раді розробляється відповідна програма, згідно з якою деяким вразливим категоріям громадян будуть частково відшкодовувати, тобто надавати адресну компенсацію за користування послугами підприємства.

Окремо в.о. директора КП розповів, що на даний час підприємство обслуговує 22600  абонентів-фізосіб та 760 юросіб, а загальна сума заборгованості за надання послуг складає 17225,69 тис. грн. З них борг абонентів багатоквартирних будинків – понад 10 млн грн, приватного сектору – більше 6 млн грн.

На підприємстві уже почали роботу з боржниками. Ця робота буде продовжена й надалі, зокрема у багатоповерхівках планують застосовувати систему «Кріт».

 «Доводжу до населення, що до 29 грудня 2023 року діяла постанова Кабміну про мораторій. Простими словами ─  Водоканал не міг відключати послуги, як водопостачання, так і водовідведення. На сьогоднішній день, після 29 грудня, ніхто нічого не подовжив, і цей мораторій втратив чинність», ─  підкреслив Максим Мазуренко.

Він прокоментував, що навіть тариф у розмірі 74,18 грн/м³ зможе лише підтримувати роботу підприємства, тож мова про модернізацію, нові технології тощо наразі не йде.

Також очільник підприємства розповів, що на минулому тижні були придбані антимагнітні пломби для водолічильників. За відповідним графіком пройде заміна старих пломб на нові.

Аккерманців очікує підвищення ціни на воду: причини озвучив в.о. директора КП «Білгород-Дністровськводоканал» Максим Мазуренко

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x