В Ренійській громаді визначено перелік об’єктів, які зруйновані або постраждали внаслідок російської агресії

0 коментарів 22545 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Офіційно визначено перелік інфраструктурних, транспортних, промислових та інших об’єктів, а також приватних домоволодінь, які були зруйновані чи постраждали внаслідок російської агресії на території Ренійської громади станом на січень поточного року. План робіт з обстеження таких об’єктів затверджено рішенням виконкому Ренійської міської ради від 31 січня 2024 року. Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Слід нагадати, що, починаючи з липня 2023 року, Ренійська громада пережила кілька масованих атак ворожих безпілотних літальних апаратів. Як правило, більшість ударів російських дронів були спрямовані на інфраструктуру Ренійського морського порту, приватних портових операторів та інших підприємств, які так чи інакше беруть участь у переробці вантажів різних категорій, і насамперед українського експортного зерна. Водночас після нальотів БПЛА постраждала низка приватних та багатоквартирних будинків. Все пошкоджене житло розташоване у місті Рені (у селах громади, на щастя, не постраждав жоден житловий будинок).

У вищезгаданому рішенні виконкому міськради перераховано значну кількість зруйнованих та пошкоджених споруд. Серед них – різні об’єкти АТ «Одеснафтопродукт», Ренійської філії держпідприємства «Адміністрація морських портів України» (АМПУ), держпідприємства «Ренійський морський торговельний порт» (ДП «РМТП»).

Окремо зазначимо, що постраждали також багато приватних портових операторів та інших компаній, що працюють на території порту та в його околицях, у тому числі – суб’єкти спеціальної економічної зони (СЕЗ) «Рені». Достатньо сказати, що зруйновано або частково пошкоджено виробничі потужності таких підприємств, як ТОВ «Рені-Ойл», ТОВ «Рені-Лайн», ТОВ «ДунайПромАгро», ТОВ «Укрчем», ПП «Транс-Експо», ТОВ «Паромний комплекс «Орлівка». Крім того, безпосередньо на території міста постраждало «Ренійське автотранспортне підприємство 15140».

Додамо, що по кожному з перелічених об’єктів опубліковано докладну інформацію про характер та обсяг пошкоджень. Зокрема вказано буквально все – від площі вибитих вікон та постраждалих фасадів будівель до несучих конструкцій і дахів. Істотну частину переліку становлять резервуари для нафтопродуктів, зерна та олії, склади, металеві силоси, нежитлові приміщення, адміністративні та побутові будівлі тощо.

Серед постраждалого житлового фонду – десять будинків та квартир, але, на щастя, пошкодження здебільшого обмежуються вибитими вікнами. Жодного зруйнованого чи серйозно пошкодженого будинку (квартири) у відповідних документах не зафіксовано.

Примітно, що більшість ремонтно-відновлювальних робіт на постраждалих об’єктах передбачено за рахунок власників чи балансоутримувачів майна. Водночас у рішенні виконкому Ренійської міськради взагалі нічого не сказано про те, який орган влади та з якого бюджету має відшкодувати громадянам збитки, пов’язані з пошкодженням житла.

Звісно, з цим питанням ми звернулися до заступника міського голови Ренійської громади Олексія Самбурського, який безпосередньо відповідає за обстеження зруйнованих та пошкоджених об’єктів на території ТГ.

«На рівні нашої громади вже давно ведеться робота, пов’язана з процедурою компенсації за пошкоджене майно громадян, а також компенсації витрат за ремонт цього майна. Основою визначення такої компенсації є акти обстеження пошкодженого майна, складені міської комісією. Одним громадянам компенсація ще не нарахована або перебуває у процесі нарахування, іншим нараховується за проведений ремонт. Усе залежить від обставин, передбачених законодавством. Але, чесно кажучи, я не готовий зараз сказати, за рахунок якого бюджету має виплачуватись компенсація громадянам. Наскільки я пам’ятаю, виплати передбачені не з місцевого бюджету. Точнішу інформацію має перша заступниця міського голови Людмила Валеріївна Чакир – саме вона детально вивчала фінансові та правові аспекти цього питання. Комісія, у складі якої працював я, фіксувала лише масштаби та характер пошкоджених інфраструктурних об’єктів та майна громадян. Можливо, на ваші запитання зможе відповісти фінансове управління міськради», – сказав Олексій Самбурський.

Неймовірно, але факт: начальник фінансового управління міськради Данієла Бузила у розмові з автором цих рядків зізналася, що взагалі нічого не знає про рішення виконкому з приводу об’єктів Ренійської громади, які були зруйновані або постраждали внаслідок російської агресії.

«Буду відвертою: я не знаю про всі рішення, які ухвалює виконком міськради. І не всі з цих рішень зі мною узгоджені. Що стосується згаданого вами переліку пошкоджених об’єктів, то я його теж не бачила. Скажу чесно: я не вивчала це питання і досі не ознайомилась із ним. Я навіть не знаю, хто готував проєкт цього рішення – профільні заступники мера, спеціалісти чи ще хтось. Не всі подібні рішення проходять через фінансове управління міськради, і насамперед у тих випадках, коли в документах немає фінансової складової. Якщо говорити про компенсацію за руйнування та пошкодження приватного житла, то точно не знаю, з яких бюджетних джерел здійснюється відшкодування збитків. У бюджеті громади на поточний рік таких витрат не передбачено – це точно. Швидше за все, компенсація виділяється з державного бюджету. У цих питаннях насамперед має розбиратися голова міської комісії з обстеження об’єктів, що постраждали. А ще краще – звернутися до першої заступниці міського голови Людмили Валеріївни Чакир, яка досконало знає весь бюджетний процес у громаді», – прокоментувала Данієла Бузила.

Звісно, ми звернулися і до пані Людмили.

«Якщо ми кажемо про компенсацію громадянам відповідних збитків, то необхідно почати з того, що наразі діє постанова уряду про порядок відшкодування такої шкоди фізичним особам, які постраждали внаслідок російської агресії. Можу сказати, що на сьогодні у Ренійській громаді семеро власників житла подали заяви про компенсацію збитків. Із цих людей уже троє отримали компенсацію. Йдеться про тих, хто ще не здійснив ремонт своїх пошкоджених будинків на той момент, коли міська комісія їх обстежила. Якщо ж громадяни вже зробили ремонт постраждалого житла, то тут діє інший механізм відшкодування збитків, необхідно подавати інші документи і так далі. На цей час у нашій громаді ще ніхто не подавав заяви, пов’язані з компенсацією за ремонт пошкоджених будинків. Відповідно, кошти з цієї категорії витрат ще ніхто не отримав.

Підкреслю, що компенсація виплачується громадянам із цільового фонду державного бюджету. До цього цільового фонду можуть надходити гроші з різних джерел, у тому числі з міжнародних фінансових та інших організацій, але у будь-якому разі місцеві бюджети не відповідають за фінансування такої компенсації.

Хочу уточнити також: на той момент, коли люди отримували компенсацію за пошкоджене майно, діяла постанова Кабінету міністрів від 21 квітня 2023 року №381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення». І постраждалим ренійцям виплачувалася компенсація саме в рамках цієї постанови. Що стосується відшкодування витрат на ремонт пошкодженого житла, то цей процес залежить від доповнень до законодавства. Як я вже сказала, у Ренійській громаді поки що не було жодного випадку, коли громадянин отримав би компенсацію за ремонт постраждалої нерухомості», – розповіла Людмила Чакир.

НА ФОТО: Руйнування на території Ренійського порту після атаки російських безпілотників. Фото видання Forbes.ua

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x