Представниці Української Бессарабії Жанні Сусліній присуджено звання «Болгарка року» в Болгарії

0 коментарів 43875 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора в столиці Республіки Болгарія – Софії відбулася урочиста церемонія нагородження переможниць одинадцятого конкурсу «Болгарка року – Свята Злата Магленська». Однією із власниць цього звання стала і представниця Української Бессарабії – очільниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» із посиланням на Болгарське телеграфне агентство (БТА).
«Сьогодні ми вручаємо нагороду дивовижній жінці, з якою мала задоволення працювати у безпосередньому контакті… Це чудова людина. Вона – чудовий заразливий приклад жінки з великою сміливістю, з великими амбіціями, я не знаю, як їй вистачає 24 години на добу, бо вона скрізь”, – зазначила Іліана Йотова, віцепрезидент Республіки Болгарія, передаючи нагороду – авторську статуетку скульптора Атанаса Карадичева та світову ікону Злати Магленської – Наталі Лульчової з Центру бессарабських болгар у Болгарії, яка прийняла її від імені Жанни Сусліної.
Зазначимо, що створений у Болгарії Центр бессарабських болгар – одна із багатьох інших заслуг «Болгарки року» Жанни Сусліної.
“Я ніколи не забуду свій візит до Бессарабської частини України, до сіл, де проживають здебільшого болгари, навіть понад 90% – люди болгарського походження. В Одесі, у Болграді, ми будували великі плани, ми хотіли відкрити в Одесі велику болгарську школу з 1-го по 12 клас, ми майже дійшли до фінальної стадії, але, на жаль, страшна, жорстока, потворна війна завадила цим проєктам здійснитися. І сьогодні, як бачите, Жанна перебуває на своєму бойовому посту. Я хочу подякувати їй перед усіма вами за це, хоч би як було важко, вона продовжує допомагати людям, як це робила і до війни. Вона допомагає молодим людям з України у Болгарії, де вони обирають навчатися та жити, вона стає для них матір’ю. Тому вона й створила тут Центр для бессарабських болгар…», – додала пані Йотова.
У ході заходу було представлено відеоролик про переможницю. У ньому йшлося про те, що Жанна Сусліна народилася в Україні, в бессарабському селі Василівка Болградського району, в сім’ї болгар – Марії та Миколи Іванових. Вона закінчила Одеський державний педагогічний інститут та повернулася до рідної школи вчителем малювання. Пізніше стала заступником директора з виховної роботи. Тоді вперше у школі було створено болгарський куточок із використанням предметів домашнього вжитку. У 2004 році Жанна Сусліна очолила Болградську гімназію ім. Р. С. Раковського. У 2013 році відкрила приватний дитячий садок у Софії, також була ініціатором створення Центру бессарабських болгар у Болгарії, а нині є керівником відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради.
Додамо, цього року на звання переможниці конкурсу висувалися дванадцять жінок з Австралії, Аргентини, Великої Британії, Італії, Канади, Німеччини, США, Туреччини та України.
«Болгарка – це та, хто зміцнює болгарство як у Болгарії, так і за кордоном», – зазначила Райна Манджукова, виконавчий директор Виконавчої агенції у справах болгар за кордоном, якій і належала ідея заснування премії «Болгарка року – Свята Злата Магленська” у 2009 році. У тому ж році, за пропозицією історика професора Пламена Павлова, свята Злата Магленська була обрана небесною покровителькою болгарських жінок за кордоном.
Представниці Української Бессарабії Жанні Сусліній присуджено звання «Болгарка року» в Болгарії
Фото: Виконавча агенція у справах болгар за кордоном
guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x