На Білгород-Дністровщині розпочали чергову спробу відремонтувати пошкоджену ворожою ракетою багатоповерхівку у Сергіївці – що відбувається

0 коментарів 115101 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Про жахливу подію, яка сталась в ніч на 1 липня 2022 року в Сергіївці Білгород-Дністровського району, коли дві ворожі ракети влучили у дев’ятиповерховий будинок та базу відпочинку «Годжи», мабуть, знають всі. Проте питання, коли ж нарешті жителі зможуть знову повернутися до своїх домівок, досі залишається відкритим. У черговий раз, після майже півтора року відновлення, з’явилось повідомлення про консультації стосовно капітального ремонту зазначеної багатоповерхівки на сторінці Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Ту моторошну ніч пам’ятають не тільки мешканці самої Сергіївки, а й усієї області. Громади Білгород-Дністровського та інших районів долучились до допомоги постраждалій селищній раді: хтось допомагав технікою, матеріалами, хтось приймав відповідні програми та направляв на відновлення пошкодженого житла кошти. Селищний голова Анатолій Чередниченко, як то кажуть, «закатавши рукава», приступив до відновлювальних робіт. Проте уже у вересні 2022 року він констатував, що до зими відремонтувати пошкоджений будинок не встигнуть.

З власних джерел «БІ» відомо, що питання відновлення багатоповерхівки підіймалося одним з перших на селекторних нарадах обласної військової адміністрації, які на той час проводив ексначальник Максим Марченко. У відповідь Анатолій Чередниченко лише говорив: «Працюємо, все робимо».

Пройшла зима, але роботи з ремонту, здавалось, ніби «зависли». У березні поточного року ексочільник області вирішив особисто перевірити стан робіт на об’єкті. І був дійсно «вражений». У пресслужбі ОВА повідомлялося, що Марченко обійшов весь будинок, оглянув хід ремонтних робіт на кожному з поверхів та у квартирах і особисто поспілкувався з жителями постраждалого будинку.

«На жодне з моїх запитань, в присутності жителів зруйнованих та пошкоджених квартир, які, до речі, мені особисто поскаржились на поганий рівень ремонтних робіт і повільний темп їх проведення, голова Сергіївської селищної громади Анатолій Чередніченко так і не зміг дати мені чіткої відповіді на питання – а чому ж панує такий безлад на будівельному майданчику, а на робочих місцях відсутні будівельники та представники підрядної організації, яка власне і має проводити ремонтно-відновлювальні роботи? Та й взагалі чому виконано настільки мізерний об’єм робіт? Про терміни проведення та завершення робіт – у відповідь незрозуміла маячня. Ну і найголовніше, мене надзвичайно обурює не тільки той факт, що не освоєна субвенція, а те, з якою бездушністю і байдужістю ставиться до виконання своїх прямих обов’язків голова Сергіївської громади», ─ висловив обурення Максим Марченко.

На Білгород-Дністровщині розпочали чергову спробу відремонтувати пошкоджену ворожою ракетою багатоповерхівку у Сергіївці - що відбувається

Тоді ж він доручив керівництву району розгорнути виїзний штаб районної військової адміністрації прямо у дворі багатоповерхівки, для щоденного моніторингу та контролю представниками РВА ремонтних робіт, а підрядній організації  спільно з селищною радою – розписати та оприлюднити покроковий щоденний план робіт та ремонту кожної з квартир, враховуючи думку мешканців.

Штаб дійсно був розгорнутий, але остаточно перевірити виконання свого доручення Максим Марченко уже не встиг через звільнення з посади. На його місце був призначений Олег Кіпер.

В одному з інтерв’ю «Суспільному» у вересні поточного року начальник ОВА торкнувся і питання відновлення багатоповерхівки в Сергіївці.

«Я був у цій громаді. У мене дуже багато запитань. Я звернувся до правоохоронних органів з цим питанням. Тому що за понад рік навіть не хочу у відсотках говорити, що було зроблено. Мені дійсно соромно дивитися в очі цих людей. Я чув якісь відмовки “не той підрядник”, “не те зробив”. Ми змінили повністю підрядника», — наголосив тоді очільник області.

Незабаром, 6 жовтня, на сторінці Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області з’явилося повідомлення про оголошення тендеру на капітальний ремонт багатоповерхівки.

Як зазначалося у повідомленні, перш ніж оголосити тендер, Служба відновлення провела публічні консультації з представниками будівельних компаній. Учасникам розповіли про план відбудови та обговорили процедуру закупівлі й основні тендерні вимоги. Проте, за інформацією сайту “Прозорро”, тендер не відбувся, а всі повідомлення про його проведення зі сторінки служби були видалені.

На Білгород-Дністровщині розпочали чергову спробу відремонтувати пошкоджену ворожою ракетою багатоповерхівку у Сергіївці - що відбувається

Сьогодні, 1 листопада, знову з’явилось оголошення про … консультації з будівельниками. Вони мають відбутися цієї п’ятниці, 3 листопада.

На Білгород-Дністровщині розпочали чергову спробу відремонтувати пошкоджену ворожою ракетою багатоповерхівку у Сергіївці - що відбувається

Рік і чотири місяці люди не можуть повернутися до своїх осель! Коли все ж таки знайдеться підрядна організація, яка чесно і якісно здійснить капітальний ремонт, і коли люди нарешті знову відчинять двері своїх квартир та зможуть налагодити там побут ─ залишається без відповіді. Як і питання, на яке колись хотів отримати відповідь колишній очільник регіону Максим Марченко: як же освоювалися кошти, що виділялись на відновлення?

Як надалі будуть розгортатися події, «БІ» розповідатиме у наступних матеріалах.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x