Черговий скандал: депутату Білгород-Дністровської міської ради необґрунтовано відмовили у отриманні публічної інформації стосовно діяльності комунальних підприємств

0 коментарів 29214 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На останньому пленарному засіданні сесії Білгород-Дністровської міської ради депутат від партії “Слуга народу” відповідно до звернень місцевих мешканців подав депутатські запити на інформацію стосовно фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств «АВТОТРАНССЕРВІС» та «Білгород-Дністровськводоканал», а також комунальної установи «МУНІЦИПАЛЬНА ВАРТА». Та замість того, аби визначити термін розгляду даних запитів, а в подальшому ─ відкрито прозвітувати про роботу зазначених організацій, міський голова та депутатська більшість вирішили «не пропустити» ці запити. Подробиці ─ у матеріалі «Бессарабії INFORM».


Жителі Білгорода-Дністровського часто між собою, а інколи і у зверненнях до обраних ними депутатів, ставлять питання щодо роботи комунальних підприємств міста. Декого не влаштовують існуючі тарифи, яких вони не розуміють, дехто не задоволений якістю послуг, проте у більшості випадків містяни просто не володіють інформацією, що ж насправді відбувається у тому чи іншому комунальному підприємстві.

Як прокоментував “БІ” депутат Валерій Крижанівський, на його виборчому окрузі жителі часто звертаються до нього за роз’ясненнями, аби зрозуміти, як сьогодні працюють підприємства, засновником яких є міська рада. Тож з метою надання всебічної інформації, народний обранець подав депутатські запити, щоб отримати офіційну відповідь з даних питань.

Але більшість депутатів чомусь вирішили, що містянам не потрібно знати, чим живуть сьогодні «комунальники», з чого формуються тарифи на послуги та чи в змозі  підприємства забезпечити власний дохід без дотацій з міського бюджету. Тому вони вирішили зазначені депутатські запити просто «провалити» під час голосування.

Без обговорення, заслухавши текст звернення, депутати проголосували «проти» розгляду запиту щодо інформації про діяльність КП «АВТОТРАНССЕРВІС». Далі на черзі мали розглянути запит стосовно діяльності КП «Білгород-Дністровськводоканал», навколо якого часто точаться суперечки, зокрема і в місцевих пабліках в соцмережах. Перед голосуванням депутат, що подав запит, звернувся до присутніх.

«Колеги, я так розумію, що вам є що ховати, раз ви боїтеся давати інформацію. Це просто запит на інформацію. Яка проблема? Чому ви боїтесь, щоб мерія надала інформацію по даному запиту? Не для мене ─ для наших мешканців. Дякую», ─ звернувся до народних обранців ─ своїх колег Валерій Крижанівський.

Після слів депутата мер міста Віталій Граждан звинуватив його у зловживанні депутатськими повноваженнями, при тому що запитувана інформація є публічною і її, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», може отримати будь-який пересічний громадянин, подавши відповідний запит.

Найбільші суперечки у ході сесії були викликані запитом стосовно діяльності КУ «МУНІЦИПАЛЬНА ВАРТА».  Результативність і взагалі необхідність функціонування даної установи бентежать громадськість уже давно. Мало знайдеться місцевих мешканців, які розуміють, для чого наразі міський бюджет утримує цю організацію за немалі кошти, замість того, аби спрямувати їх на більш нагальні потреби, зокрема на ЗСУ.

Місцева депутатка Оксана Соколенко, яка звернулась до представників Муніципальної варти, що були присутні у залі, та до мера міста, поставила питання, чи доречно під час війни забезпечувати працівників установи дороговартісним зимовим тактичним взуттям, враховуючи м’які і теплі зими нашого регіону, замість того щоб придбати таке взуття для хлопців на фронті.

«Коли будете його одягати, подумайте про те, що хтось там на передовій купив сам собі це взуття або взагалі без нього», ─ намагалась «достукатися» до муніципалів Оксана Соколенко.

На її слова мер зазначив, що заявки щодо потреби взуття на фронті до міської ради не надходили…

Чому сьогодні місцева влада ігнорує конституційне право громади на контроль за витрачанням бюджетних коштів, чому мешканці міста, які сплачують податки і довірили депутатам представляти їх інтереси, не можуть отримати відповіді на свої запитання щодо розподілу бюджету та діяльності комунальних підприємств, ─ залишається загадкою. Що ж такого відбувається на зазначених КП та КУ, що деякі можновладці всіма правдами і неправдами намагаються приховати інформацію, замість того, аби працювати прозоро і відкрито? Питання поки що залишаються без відповіді. Як надалі будуть розвиватися події, слідкуватиме «БІ» та розповість у наступних матеріалах.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x