Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці

0 коментарів 45387 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


«Народ України через мир та війну» – таку назву має благодійний аукціон фотографій українського болгарина з Одещини, фотокореспондента, головного редактора медіа «Бесарабски фронт»  Олександра Барона, якій пройде в аукціонному домі Enakor у місті Софії в рамках Четвертого Міжнародного фестивалю етнографічного кіно «ОКО» вже післязавтра, 6 жовтня. «Бессарабія INFORM» зв’язалась з фотографом та дізналася, як виникла ідея проведення благодійного заходу та як в ньому зможуть взяти участь українці.


Зазначимо, аукціон проводиться на користь Болградського 88-го батальйону ЗСУ, більшість бійців якого складають українські болгари.

«Будь ласка, долучіться до благодійної справи! Придбання однієї з чудових фотографій Сашо Барона стане маленькою підтримкою величезної жертви українських болгар – вони віддають свої життя за нашу свободу і за наше мирне життя. Ми можемо допомогти більшій кількості з них вижити, повернутися живими та здоровими до своїх дітей, чоловіків та батьків!», – призиває земляків-болгар кураторка аукціону та виставки робіт Олександра в Болгарії  Росіца Гічева.

Олександр Барон розповів «БІ», кому саме належить ідея проведення аукціону фотографій.

«Ініціатива його проведення належить Болгарії, і першою вона надійшла до Тетяни, (Тетяна Станєва – директорка Міжнародного фестивалю етнографічного кіно «ОКО» – ред.), в її черговий тоді візит напередодні проведення кінофіестивалю. Кураторка мого на той час ще майбутнього аукціону Росіца Гічева поговорили зі своїми друзями в Болгарії, і одні з них – власники аукціонного дому , які мають вже великий досвід проведення аукціонів у форматі онлайн та оффлайн, погодилися цю ідею реалізувати. Та і я не відмовився. Так ми розпочали створення каталогу, до якого увійшли 110 моїх фоторобіт. Кожне з них має назву, короткий опис. Аукціон буде проходите на двох платформах. Причому учасники можуть звернутися до аукціонного дома з проханням брати участь від їх імені вже після того, як назвуть той лот або декілька лотів, що їм сподобалися», – сказав Олександр Барон.

Аукціон проходитиме переважно онлайн та у дуже вузькому колі – офлайн –  в аукціонному домі Enakor. Але, як запевняють організатори, взяти в ньому участь може кожен охочий, у тому числі й жителі України. Зробити це можна за допомогою письмової пропозиції, наживо телефоном, наживо через мобільний додаток Enakor, наживо через міжнародні аукціонні платформи invaluable.com і lot-tissimo.com. Аукціон транслюватиметься онлайн на сайті Enakor та на міжнародних онлайн-платформах.

Для участі в аукціоні необхідно попередньо зареєструватися та отримати номер учасника, з яким робитимете ставки. Зареєструватися можна як безпосередньо в Enakor, так і через одну з двох онлайн-платформ.

Правила офлайн участі можна знайти тут

Правила участі онлайн – тут  

Стартова ціна кожної фотографії – 40 євро. Усі 110 фотографій можна переглянути в болгарському та англомовному каталогах на сторінці аукціону Enakor: болгарською та англійською. А також на онлайн-платформах lot-tissimo.com.

Аукціон стартує 6 жовтня 2023 року о 19.00 за болгарським та українським часом.

Додамо, частину фотографій можна побачити офлайн на виставці Олександра Барона в аукціонному домі Enakor, яка триватиме в галереї до 6 жовтня за адресою: Болгарія, м. Софія, вул. Ивана Денкоглу, 30. Вони продаються окремо від аукціону, та їх ціна складає  100 левів, або майже 52 євро.

«Значну частину вже куплено», – запевняє куратор аукціону Росіца Гічева.

Біографічна довідка.

Олександр Барон – український етнофотограф болгарського походження, фотокореспондент, головний редактор медіа «Бесарабски фронт» та директор з комунікацій Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО». Народився 13 лютого 1977 року в селі  Весела Долина, Болградського району, Одеської області.

Протягом 1984-1994 років здобував освіту у місцевій Веселодолинській середній школі (нині – Веселодолинський ліцей). Саме у шкільні роки отримав титул багаторазового чемпіона та призера турнірів з карате (повний контакт) та класичних чемпіонатів з джиу-джитсу, 1 Дан. Серед його спортивних здобутків також перемога на Чемпіонаті міжнародного фестивалю з бойових мистецтв у місті Рига у 1992 році у складі команди з Веселої Долини.

У 1994 році переїхав до Одеси та вступив до Південноукраїнського педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, де здобув фах учителя інформатики та фізики. У 2000 році здобув ступінь магістра фізики.

Етнографічною фотографією захопився у 2017 році, вперше відвідавши фольклорний фестиваль у Республіці Болгарія. Саме тоді він усвідомив важливість такого жанру та ефект, який етнографічні світлини справляють на глядачів, та вирішив зануритися у цю царину.

Частину свого життя Олександр присвятив тому, щоб закарбувати побут та традиції Бессарабського краю на фото й таким чином зберегти інформацію про нього для майбутніх поколінь.

Перша його фотовиставка відбулася у 2018 році у місті Балчик, Болгарія. Відтоді Олександр мав понад 15 персональних експозицій у різних містах України та Болгарії.

Його фотографії друкували в багатьох газетах та журналах. Найвідоміші з них: Total Escape (люксовий журнал про подорожі), «ВОЇН СВІТЛА»(київський журнал), «ДЕНЬ» (щотижнева всеукраїнська газета), «Вернісаж» (ізмаїльський журнал).

У своїх світлинах Олександр відображає колорит та розмаїття народів України. Зокрема це яскраво проявляється у його виставках «Българското в нас» («Болгарське в нас»), «Българският дух в Украинската Бесарабия» («Болгарський дух в Українській Бессарабії») та «Місце сили» (за однойменним документальним фільмом).

У 2018 році він став на шлях кінотворчості. Перший досвід кіновиробництва Олександр отримав під час роботи над документальним повнометражним фільмом про село Криничне (Чушмелій)  Болградського району – «Місце сили» (103 хв) режисерки Тетяни Станєвої. Він виконував  функції консультанта сценариста та режисера, фотографа проєкту, а також третього оператора.

Того ж року приєднався до команди київської відеостудії PowerFilm Production.

З 2019 року Олександр разом із відомою фудексперткою Марією Каленською, почав проводити авторські тури TheBluebirdTour, в яких вони відкривали гостям колоритну Українську Бессарабію. Крім того, вони є офіційними партнерами проєкту «Дороги вина та смаку Української Бессарабії». Їхні гості здебільшого  – це відомі тревел-блогери, бізнесмени, власники продюсерських центрів, члени правління та топменеджери великих компаній, а також відомі шеф-кухарі з різних точок України та Європи.

У 2021 році обійняв посаду директора з комунікацій Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО».

Також у 2021 році взяв участь у створенні документального серіалу з 12 епізодів (по 26 хв кожна) під назвою «Зникаючі села» (режисерка Тетяна Станєва) на замовлення українського суспільного мовника UA: Суспільне. У цьому проєкті він виступив оператором та фотографом.

Навесні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії, на знак підтримки України колеги й друзі Олександра разом із фундацією «Болгарське коріння» надрукували своїм коштом та організували сумісну фотовиставку самого Олександра Барона та етнофотографині Анни Сенік. Експозиція під назвою «Това е Украйна, и тя е красива» («Це Україна, і вона красива») проводилася в самому центрі старого міста Пловдив, Болгарія. Після заходу роботи фотографів передали в дар Посольству України в Болгарії.

У липні 2022 року він став співзасновником та головним редактором антипропагандистського проєкту «Бесарабски фронт» («Бессарабський фронт»), орієнтованого на болгарського  споживача. Це медіа, яке подає актуальні новини про війну болгарською та поширює їх на своїх сторінках у Telegram та Facebook, щоб протистояти рашистській пропаганді та дезінформації в Болгарії.

У серпні 2022 року як оператор та фотограф приєднався до роботи над новим проєктом Тетяни Станєвої  – документальною повнометражною стрічкою «Вона», яка присвячена дружинам військових. Знімальний процес ще триває.

З 27 січня 2023 року став членом Національної спілки журналістів України.

На головному фото: Олександр Барон, автор: Mihaela Aroyo

До вашої уваги деякі роботи Олександра Барона, зроблені ще у мирні часи 

Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці Днями в столиці Болгарії відбудеться благодійний аукціон робіт етнофотографа з Бессарабії Олександра Барона на підтримку Болградського 88-го батальйону ЗСУ: подробиці

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x