Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів  

0 коментарів 33804 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 1 жовтня, в столиці Республіки Болгарія – в Софії, відбулося урочисте відкриття Фестивалю етнографічного кіно «ОКО» з м. Болград Одеської області – ОКО – International Ethnographic Film Festival. За рахунком це вже четвертий фестиваль етнографічного кіно, з яких він уже вдруге проходить за межами своєї Батьківщини – міста Болград. Чому так сталося, та які саме фільми й де можна подивитися у рамках фестивалю, дізналася «Бессарабія INFORM».


Відкриття четвертого етнокінофестивалю відбулось у залі Rainbow Plaza показом документального  фільму «Життя на межі»  українського режисера  Павла Пелешкова та авторською фотовиставкою одеського фотохудожника Олександра Барона, які тематично присвячені причинам та наслідкам російської агресії проти України.

Глядачів привітали Посол України Олеся Ілащук, Директор Виконавчої Агенції з питань болгар за кордоном Райна Манжукова, представник Болградської міської ради Жанна Сусліна, депутат болгарського парламенту, відомий громадський діяч волонтерського руху Болгарії Манол Пейков, Голова СУОБ «Мати Україна» Олена Коцева, Директор Національного кіноцентру Болгарії Петар Тодоров та директорка фестивалю «ОКО» Тетяна Станєва.

Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів  

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за свободу і визволення України з нагоди Дня захисників і захисниць України.

Учасники церемонії відкриття фестивалю також мали можливість познайомитися із роботами провідних українських фотографів та воєнних кореспондентів, які фіксують реалії сьогодення, досліджуючи найбільш болючі теми та часто ризикуючи власним життям. До уваги відвідувачів «ОКО» були представлені світлини Костянтина та Влади Ліберових, Сергія Михальчука та Олександра Барона.

Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів  

Були тут й традиційні частинки України й Бессарабії: гості мали можливість придбати унікальні предмети, пов’язані з сучасністю України – прапори, підписані вищим військовим керівництвом України, військові предмети з передової від наших воїнів і фотографії провідних кореспондентів. А також сувеніри, виготовлені талановитими дружинами військових.

Як зазначили організатори, усі зібрані від продажу кошти будуть передані 88-му Окремому батальйону морської піхоти, який складається переважно з етнічних болгар та базується в місті Болград (Одеська область) –  Батьківщині кінофестивалю «ОКО».

Вже сьогодні, 2 жовтня, у кінотеатрі G-8, що в столиці Болгарії, стартував кінофестивальний тиждень «ОКО», якій триватиме до 7 жовтня. Український глядач також має можливість переглянути фестивальні фільми онлайн на платформі MEGOGO за посиланням тут 

Додамо, що фільми «ОКО» різноманітні. Це – етнографічне документальне, ігрове та експериментальне кіно, а по за змістом емоційне, бентежне, часом шокуюче.

«Вони нікого не залишать байдужим. Місія «ОКО» – досліджувати світ і допомагати народам, націям і меншинам дізнаватися одне про одного, розуміти одне одного та поважати. У 2023 році фестиваль розширив класичну програму: стрічки змагатимуться за перемогу в міжнародних повнометражних та короткометражних конкурсах, а також у двох національних конкурсах: українському та болгарському», – зауважують організатори на офіційному сайті Міжнародного кінофестивалю «ОКО».

Доречи, в цьому році свої стрічки представляють не тільки українські та болгарські режисери, а і їхні колеги з Фінляндії, Бельгії, Італії, Румунії, Іспанії, США, Туреччини, Ізраїля, Сербії, Франції, Північної Македонії, Бразилії, Молдови, Куби, Коста-Рікі, Близького сходу, Іспанії, Перу, Курдистану, Словенії, Норвегії, Швейцарії, Камеруну.

Зазначимо, що українські стрічки здебільшого відображають сучасні реалії війни, у яких люди різного  віку, походження, професій продовжують жити й працювати попри все. А болгарські фільми показують місцеві народні звичаї, обряди та ремесла у всій повноті та складності взаємовідносин між світом традиційним та сучасним.

З історії Міжнародного етнографічного фестивалю «ОКО».

Перша його едиція відбулася онлайн у зв’язку із пандемією COVID-19. Друга едиція відбулася протягом трьох днів офлайн у серці Бессарабії, місті Болград, зібравши українських і навіть попри пандемію – вже й міжнародних гостей на сонячному півдні України. Одночасно з цим 7 повноцінних днів фестивалю проходили онлайн.

Третя едиція була під загрозою через спалах повномасштабного вторгнення росії в Україну. Утім «ОКО» продовжував боротьбу, обравши слоганом «Твоя культура – твоя зброя!». Завдяки підтримці польських партнерів – Міжнародного кінофестивалю операторського мистецтва Camerimage, «ОКО» зміг виконати свою давню мрію: зібрати навколо себе цілий світ!

«Буремний шлях «ОКО» продовжується. Завдяки підтримці болгарського народу четверта едиція фестивалю проходить офлайн у Софії та онлайн – для українських глядачів. Як і казковий Котигорошко, ми не припинимо нашу боротьбу за те, щоб показувати найкращі стрічки про світ України та Болгарії, й найкращі стрічки про Україну та Болгарію – світові», – підкреслюють свою головну місію організатори фестивалю на чолі з директоркою Тетяною Станєвою.

Фото зі сторонки Міжнародного етнографічного кінофестивалю “ОКО” у Facebook

Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів   Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів   Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів   Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів   Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів   Міжнародний етнографічний фестиваль «ОКО», батьківщиною якого є місто Болград, знайшов свій тимчасовий притулок у Болгарії: сьогодні стартував тиждень кінопоказів  

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x