“Збирали” кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень

0 коментарів 16929 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На шахрайському зборі коштів від імені обласних адміністрації викрито группу злочинців. Фігуранти надсилали листи-прохання підтримати ЗСУ за підписами представників влади. Залежно від можливостей, бізнесмени перераховували спритникам від 10 до 100 тис. грн. Таким чином вони «заробили» понад 3 млн грн, ошукавши 60 підприємців.


Як повідомили у поліції, оперативники карного розшуку поліції Одещини розпочали розслідування минулого року, як тільки дізналися, що невстановлені особи здійснюють розсилку листів за підписами начальників обласних військових адміністрацій про збір благодійної допомоги ЗСУ.

Поліцейські встановили, що за цим стоїть організована злочинна група, де кожен учасник виконує свою роль: пошук людей, які за незначну винагороду відкривали на свої імена банківські рахунки; придбання абонентських номерів; активація акаунтів; спілкування з громадянами, представляючись посадовцями державних адміністрацій; збір коштів від довірливих людей; виведення коштів із рахунків у готівку.

«У липні 2022 року ми встановили сімох зловмисників, у тому числі організатора шахрайської схеми. Він із 2013 року відбував покарання на тимчасово окупованій території Луганської області за особливо тяжкі злочини, керував співорганізаторами у телефонному режимі. Ще кілька його спільників працювали за кордоном. Правоохоронцям вдалося затримали чотирьох підозрюваних – жителів Дніпропетровської області. Також на той час поліцейські встановили п’ятнадцятьох ошуканих підприємців, які загалом пожертвували на допомогу Збройним Силам України понад мільйон гривень. Уже тоді ми розуміли, що і зловмисників, і потерпілих значно більше, а сума «пожертв» сягає кількох мільйонів гривень», – розповів т.в.о. начальника Управління карного розшуку ГУНП в Одеській області Ігор Панченко.

Тож оперативники та слідчі не припиняли встановлювати співучасників затриманих осіб і збирати докази їх протиправної діяльності. Результатом цієї кропіткої роботи стало проведення наступного етапу затримання фігурантів.

«Вчора, 28 лютого, ми затримали ще п’ятьох підозрюваних осіб. У них проведено низку санкціонованих обшуків на території Києва, Дніпра та Херсона. Також ми встановили шістдесятьох підприємців, яких шахраї ошукали загалом на понад три мільйони гривень», – повідомив Ігор Панченко.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили про підозру у створенні злочинної організації та участі в ній, а також у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах – ч. 1 і ч. 2 ст. 255 та 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України десятьом правопорушникам.

Організатору злочинної схеми підозру за вищевказаними статтями повідомили заочно.

Найближчим часом суд має обрати затриманим запобіжні заходи.

"Збирали" кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень
"Збирали" кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень "Збирали" кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень "Збирали" кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень

"Збирали" кошти для ЗСУ від імені влади: на Одещині затримали шахраїв, які ошукали громадян на понад 3 млн гривень

Коментарі закриті.