Село на Одещині, назване на честь “головного розвідника” часів полководця Суворова, вирішили не перейменовувати

0 коментарів 40986 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Депутати Одеської ради вирішили не звертатися до парламенту щодо перейменування села, названого на честь соратника полководця О. В. Суворова. Курісов, на честь якого назване відповідне село у Березівському районі, був негласним керівником розвідувальної роботи у його штабі. Проект рішення про перейменування на назву Покровське не набрав необхідної кількості голосів в облраді.


На сьогоднішній сесії депутати планували затвердити відповідне звернення до Верховної Ради, але чомусь передумали, як повідомила Думська.

Раніше за перейменування висловилися сільська та районна ради. Крім того, його підтримали мешканці населеного пункту під час громадських слухань.

Село Курісове засноване наприкінці XVIII ст. Спочатку мало назву Курісово-Покровське, у 1921 році було перейменоване на Петрівське, з 1937 року — Петрівка. У 2016 році село отримало назву Курісове.

Засновник села Іван Куріс (1764-1836 рр.) – російський державний та військовий діяч; учасник російсько-турецьких воєн, соратник Олександра Суворова (був негласним керівником розвідувальної роботи у його штабі), згодом дійсний статський радник, новгородський віце-губернатор, оренбурзький цивільний губернатор, волинський губернатор. Великий поміщик-кріпосник.

Маєток Куріса в селі зберігся, хоча сильно постраждав від пожежі 1990 року. 2014 року руїни викупив підприємець Валерій Кондратюк, який почав відновлювати палац.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x