Голову “Української спілки моряків” затримали за підозрою в корупції. Чому це виглядає сумнівним

0 коментарів 100035 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора в Одесі затримали голову громадської організації Ukrainian Seafarers Union (USU) Христину Король. Як пише  «Думська», жінку підозрюють у створенні системи поборів із моряків. Водночас вона навпаки відома як організаторка мітингів та активістка, яка бореться за право виїзду моряків на роботу в умовах воєнного стану. 


Як стверджують деякі ЗМІ, жінка разом із групою осіб нібито допомагала військовозобов’язаним морякам виїжджати з країни, уникнувши мобілізації. Для цього зацікавлений у виїзді за кордон чоловік звертався в «Українське об’єднання моряків», озвучував свої проблеми, оплачував 1,5 тис. гривень, після чого його включали в секретну телеграм-спільноту. Трохи пізніше моряку озвучували й вартість послуг. Прикладом оформлення так званого «білого квитка» у військкоматі Христина Король оцінила в 6 тис. доларів, а отримання сертифікатів у тренувальних центрах і забезпечення успішного складання необхідних іспитів — від 4,5 до 8 тис. доларів.

Серед фігурантів і батько Христини Король — Юрій, який нібито зустрічався з клієнтами та приймав від них гроші.

Водночас морська спільнота вважає, що Король “замовив” хтось дуже впливовий, у кого багато грошей, і кому активістка дуже завадила їх “заробляти”. Вчора моряки влаштували мітинг біля будівлі СБУ, висловлюючи протест проти затримання жінки.

Зазначимо, що офіційного коментаря від СБУ з приводу затримання активістки немає. Справу нібито засекречено.

Наскільки обґрунтованими є висунуті звинувачення, покаже слідство і суд, але поки що схема, яку приписують Христині Кароль, виглядає доволі сумнівною. По-перше, незрозуміло, як вона могла сприяти у видачі “білих квитків”, не маючи відношення до військкоматів. А якщо в неї там були спільники, то чому нічого не відомо про їх затримання.

По-друге, виходячи з описаної схеми, Кароль мала бути вигідна заборона на виїзд морякам із країни і те, що Постанова Кабміну, яка повертала їм це право, так і не запрацювала в Одеській і Миколаївській областях. Але активістка навпаки відома, як активна учасниця й організаторка мітингів за право українських моряків повернутися в рейси.

По-третє, для того, щоб чоловікам отримати “білий квиток” у військкоматі за 6-12 тис. доларів жодні посередники не потрібні. “БІ” особисто знає щонайменше п’ятьох моряків, які в такий спосіб виїхали з країни. Усі вони звернули увагу на те, що військові не соромилися брати гроші, навіть одягнені у форму. Ця схема є дуже популярною, знають про неї абсолютно всі і заперечувати її існування не має жодного сенсу. За всі 9 місяців війни вона зробила мільйонером не одну людину. Водночас у кримінальних зведеннях переважають здебільшого повідомлення про героїчні затриманих молодиків, які намагалися вночі перетнути кордон.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x