Чому залізнична гілка “Березине – Басарабяска”, яку було офіційно відкрито ще півтора місяці тому, досі не запрацювала

2 коментаря 39393 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ще у серпнi за участі Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова та Міністра інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину було відкрито оновлену залізничну ділянку Березине (Україна) – Басарабяска (Молдова). Але як виявилося, вона й досi не працює.


У Міністерстві інфраструктури України тодi казали, що відновлення цього маршруту є життєвонеобхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами.

“Відтепер маємо альтернативу – головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – «Рені» та «Ізмаїл» надійно підключений до залізничного сполучення”, – казав під час відкриття маршруту міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Ділянка Березине – Басарабяска є одноколійною, а її довжина складає 22 кілометри (на території України – майже 21 кілометр). Рух на ній був відсутній з 1999 року. 24 червня цього року Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Молдови підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку залізничного сполучення, який передбачає відновлення залізничного руху на цій ділянці.

В той же час,  ділянка залізниці між Бессарабкою та Березиним так i не запрацювала через півтора місяці після офіційного відкриття. Чому нею так і не їздять поїзди, в інтерв’ю молдавському виданню NewsMaker розповів голова «Залізниці Молдови» Олег Тофілат.

За його словами, причина – відсутність на ньому митних пунктів пропуску.

“Пункт пропуску держкордону поки не відкритий, ми працюємо над цим разом з прикордонниками та митниками”, – сказав Тофілат.

За його словами, щоб система запрацювала, влада двох країн має внести зміни до Угоди між урядами України та Молдови про пункти пропуску через митний кордон, оснастити пункти пропуску, скоординувати технологічні схеми проведення контролю.

У свою чергу в українській “Укрзалізниці” повідомили, що 3 жовтня відбулася нарада щодо організації вантажного руху між Україною та Молдовою через прикордонний переход Серпневе – Басарабяска.

На нараді прийняли рішення організувати пункт спільного контролю на станції Басарабяска у Молдові, так як на українській стороні немає для цього необхідної інфраструктури, а також узгодили організацію безперервного пропуску поїздів на ділянці Етулія – Рені – Джурджулешти.

«Наразі триває процес оформлення досягнутих домовленостей. Митники та прикордонники готують ноту щодо внесення змін до міжнародних угод (щодо відновлення вантажного руху та спільного прикордонного контролю) та розробляють технологію роботи прикордонного переходу», – приводить слова представника УЗ видання Rail.Insider.

Валерій Ткачов додав, що це досить довгий бюрократичний шлях. Окрім ноти через Міністерство зовнішніх справ потрібно узгодження мінімум п’яти міністерств. «Ми просимо наших колег прискоритися, адже у нас війна і важкий стан. Колеги входять в нашу ситуацію. Принципово ми узгодили питання, зараз треба правильно їх оформити», – сказав він.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

как это – почему?! так при рогатых чертях вонючих – только тарифы повышаются и цены на все остальное! Другого, этот сброд бЕндеро-нацистско сатанинский, делать ничего и не умеет! Редкие мрази!

рубль
рубль
1 год назад

И еще мне на шпалах кокошником трясти Бендеры мешают:(((( ПОЖАЛУЮСb в Тирасполь!

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x