В Кілійському управлінні водного господарства закликали підтримати акцію до Дня Дунаю

0 коментарів 32373 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Працівники відділу водних об’єктів та ТЕБ Кілійського МУВГ напередодні Дня Дунаю нагадали мешканцям Бесарабії про важливість ріки та піклування про неї. Про це повідомляє “Бесарабія INFORM”. 


Передостанній день першого місяці літа, 29  червня, з ініціативи Міжнародної комісії із захисту ріки Дунай проголошено Днем Дунаю, який проходить в урочистій атмосфері, бо це є справжнє свято! Свято по істині великої ріки довжиною – 2857 км та площею водного басейну 817 тис. км2, на цій водній артерії проживають майже 81 мільйон людей, ріка протікає або є кордоном 10 країн світу та проходить через такі столиці Європи як Відень, Братислава, Будапешт і Белград. Назву річці Дунай дали кельти в першій половині І тисячоліття до н.е., що означає «бистра ріка». Важливість Дунаю неможливо переоцінити, бо саме він відіграє найважливішу роль в житті нашого краю. Завдяки Дунаю ми маємо значні запаси питної води, ми маємо зрошення сільгоспугідь високоякісною водою. Але на жаль всі запаси вичерпні, і ми маємо берегти та відтворювати  водні ресурси не тільки нашого краю.

Дунай має велике економічне значення для всіх придунайських країн і є великою судноплавною магістраллю у межах Німеччини, Австрії, Словаччини, Угорщини, Сербії, Болгарії, Румунії та України. На Дунаї споруджено ГЕС «Залізні ворота» та «Залізні ворота-2», діє каскад із 14-ти ГЕС  у межах Австрії.

В дельті Дунаю засновано Дунайський біосферний заповідник, який охороняє 138 червонокнижних тварин та 26 видів рослин. Також в плавнях Дунаю знаходиться безліч мисливських та рибальських угідь. Завдяки цьому вдалося зберегти мальовничу природу у первозданному вигляді.

Дунай дійсно визначна річка, тому вона заслуговує на свій день в календарі задля того, щоб населення тих 10 країн, на території  яких протікає ріка  звернули увагу на існуючі проблеми забруднення води у річці.

Головними забруднювачами  Дунаю є промислові стоки, господарсько-побутові, поверхневий стік з територій, пестициди, нафтопродукти, тяжкі метали, пластик, сміття та бруд, тощо. Тому на початку 90-х років екологи загострили увагу саме на вирішенні цих глобальних проблем.

Мешканці Бессарабії повинні більш за всіх бережливо ставитися до екологічного стану Дунаю. Для нашого краю, це єдине джерело життя, яке використовується як для питного водопостачання так і для побутово-господарських цілей. Ми не повинні бути осторонь та маємо долучитися до вирішення цих проблем, об’єднати наші зусилля  задля нашого з Вами блага, сприяти збереженню та відтворенню ресурсів Дунаю, інакше річці погрожує екологічна катастрофа.

29 червня  – це чудова можливість нагадати мешканцям Бессарабського краю про важливість  природного багатства ріки Дунай. Тому закликаємо Вас  та просимо об’єднатися зусиллями в проведенні екологічної акції, не тільки в цей день, а й в майбутньому, бережливо та шанобливо з повагою ставитися до ріки. А саме: не смітити, сортувати сміття, намагатися зменшити кількість побутових відходів, здавати хімічно небезпечні відходи до пунктів утилізації, регулярно проводити заходи (суботники) з очищення узбережжя річки Дунай. Тільки завдяки спільній праці, об’єднавшись ми досягнемо мети. Наша сила в єдності!

З нагоди дня Дунаю  29 червня  2022 року Кілійське МУВГ запрошує усіх не байдужих людей долучитися до екологічної акції – провести очищення прибережної смуги від сміття та бруду.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x