Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Пушкін все: у Болграді демонтують три пам’ятники, що містять символіку російської імперської політики

0 коментарів 28620 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 11 вересня, виконком Болградської міської ради прийняв рішення про демонтаж з публічного простору пам’ятників, пам’ятних знаків, їх окремих елементів, що містять символіку російської імперської політики, в Болградській територіальній громаді. «Бессарабія INFORM» дізналася, які саме об’єкти будуть вилучено, та як проходитиме цей процес.


Зазначимо, що мова йде про демонтаж трьох пам’ятників на території Болграда: Олександру Пушкіну в міському парку; на місці, де проходив огляд російських військ на честь переправи через Дунай в період російсько-турецьких війн на південно-східній околиці міста та на честь переправи через Дунай російської армії в період російсько-турецьких війн, що знаходиться на автошляху Болград – Ізмаїл, 1,0 км на південь від південної околиці міста Болград.

Згідно з прийнятим рішенням виконкому, відділу містобудування та архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та державного архітектурно-будівельного контролю Болградської міської ради потрібно буде скласти акти обстеження на об’єкти згідно з переліком та провести фотофіксацію на момент обстеження перед демонтажем.

«Акти обстеження та фотографії направити до департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації з клопотанням про виключення зі списку (переліку) пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення на території Болградської територіальної громади Одеської області», – говориться в документі.

Як тільки зазначені акти пройдуть погодження з департаментом, КП Болградської міської ради «Горводоканал» повинен буде забезпечити виконання демонтажу пам’ятників та провести благоустрій звільненої від них території –  протягом 15 календарних днів.

«Демонтовані пам’ятники передати до Відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради, для зберігання у музеї», – зазначається в рішенні виконавчого комітету про подальшу долю цих архітектурних об’єктів.

Нагадаємо, зазначені три пам’ятники на території Болградської громади увійшли в перелік розпорядження  очільника Одеської ОВА «Про демонтаж (вилучення) з публічного простору пам’ятників, пам’ятних знаків, їх окремих елементів, що містять символіку російської імперської політики в Одеській області» від 27 липня 2024 року разом з ще двома на території Болградського району – Максиму Горькому (селище Бородіне); Зої Космодем’янської (селище Тарутине); Івану Мічуріну (село Долинівка, Павлівська громада).

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x