Дякуємо, що читаєте нас українською💪

На узбережжя нацпарку на Одещині море знову викидає «сліпих» дельфінів

0 коментарів 43605 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Протягом останніх двох днів на узбережжя національного природного парку «Тузлівські лимани», що на Одещині, Чорне море знову винесло дитинча звичайного дельфіна – білобочку, Неподалік нацпарку в Грибівці знайшли дельфіна афаліну. Викидало море дельфінів і на береги у Болгарії. Про це розповів одеський еколог Іван Русєв, передає «Бессарабія INFORM».


За словами еколога, внаслідок використання гідролокаторів або сонарів, які ще діють на деяких російських суднах біля Новоросійську та окупованого Криму, створюються потужні хвилі, які негативно впливають на здоров`я тварин. Дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму.

На узбережжя нацпарку на Одещині море знову викидає «сліпих» дельфінів

При ураженні органів навігації і слуху дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини залишаються без акустичного контролю над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі “паралізовані” дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються.

На узбережжя нацпарку на Одещині море знову викидає «сліпих» дельфінів

Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус. Не виключено, що від характеру хвиль від сонарів, та у результаті бомбардування і рівня децибел «шуму війни» у дельфінів при різкому спливанні на поверхню моря виникає газова емболія або декомпресійна хвороба. Це захворювання, що виникає найчастіше через швидке зниження тиску навколишнього середовища, в результаті чого розчинений в крові і тканинах організму азот починає виділятися у вигляді бульбашок у кров дельфіна. Саме тоді відбувається спінювання крові та руйнування стінки клітин та кровоносних судин, які блокують кровотік. При тяжкій формі газова емболія (декомпресійна хвороба) може призвести до паралічу або смерті тварини, яких викидає море.

На узбережжя нацпарку на Одещині море знову викидає «сліпих» дельфінів

«Тільки знищення російського  флоту дасть шанс дельфінам відчути полегшення життя. І для відновлення чисельності їх популяцій потрібно створювати великий по площі морській резерват», – наголосив Іван Русєв.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x