Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Білгород-Дністровський порт знову виставили на аукціон

0 коментарів 14850 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Фонд держмайна України знову оголосив аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». Відповідне оголошення оприлюднили на сайті Prozorro.Продажі, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Спеціалізується підприємство на перевантажені лісних вантажів, мінеральних добрив, залізорудних окатків, металопродукції та зернових вантажів. Єдиний майновий комплекс розташований на території площею 64,4 га.

Стартова ціна об’єкта складає 177 972 492,88 гривень. У березні поточного року порт планували продати за 183 946 892,78 гривень. Для залучення зацікавлених у приватизації порту, керівництво ДП пропонувало завітати на територію та порту й на власні очі побачити його потенціал. Та навіть це не допомогло.

За правилами аукціону, якщо майновий комплекс не продається за стартовою ціною, через 10 днів призначається повторний аукціон, а стартова ціна знижується на 50 відсотків. Відповідно, 21 березня поточного року, коли проходив другий етап аукціону, ціна порту знизилася до 91,9 млн грн. Наступний аукціон було призначено на 29 березня, але й він не відбувся – не знайшлося учасників торгів.

Тепер новий аукціон має відбутися 6 вересня поточного року.

Нагадаємо, вперше порт виставили на аукціон у березні 2023 року, однак ніхто не подав заявки на участь. Протягом 2023-2024 років ФДМУ здійснювались неодноразові спроби продати майновий комплекс, які не завершились успіхом.

Очільниця підприємства Оксана Кіктенко розповідала «БІ», що, на її думку, стоїть на заваді приватизації порту. За її словами, бізнес цікавиться: чому Адміністрація морських портів України не проводить у Білгород-Дністровському порту днопоглиблювальні роботи; коли, нарешті, буде забезпечено паспортні глибини або хоча б такі, що дадуть можливість заходу морським судам в судноплавний канал, який пов’язує порт із Чорним морем тощо.

«Проте ми все одно сподіваємось на те, що приватизація Білгород-Дністровського порту рано чи пізно відбудеться. Як я вже говорила, потенційних покупців відлякує лише одне – вони не розуміють, коли підприємство зможе знову стати повноцінним портовим операторам та розпочати роботу в цій якості. Тим більше, що після відновлення діяльності портів Великої Одеси наш вантажопотік скоротився. Досить довго основним вантажем для ДП «БДМТП» був шрот, орієнтований надалі на українські дунайські порти. Але й вони втратили частину вантажопотоку через повернення клієнтів до портів Чорного моря. Таким чином, наш порт у «статусі» перевалочної бази значною мірою втратив свою актуальність», ─ зазначала Оксана Кіктенко.

У липні до Білгород-Дністровського морського торговельного порту здійснили візит Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль та заступник голови Одеської ОДА Сергій Кропива.

Обговорювали поточну ситуацію. Зокрема йшлося про те, що підприємство має значний досвід у перевантаженні різних матеріалів, таких як лісові вантажі, мінеральні добрива, залізорудні окатки, металопродукція та зернові культури. Крім того, порт ефективно працює з пиломатеріалами, різними видами деревної продукції, шротом та олією.

«Ця різноманітність відкриває широкі можливості для потенційного інвестора. З правильним управлінням та інвестиціями порт може значно збільшити обсяги перевалки та розширити спектр послуг, ставши бюджетоутворюючим підприємством для міста та всієї області», ─ зазначив тоді голова Фонду.

Можливо чергова спроба приватизації майнового комплексу виявиться вдалою.

 

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x