Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Українські банки прогнозують збільшення попиту на всі види кредитів

0 коментарів 12150 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Підвищення попиту на корпоративні та роздрібні кредити: тенденції та прогнози на 2024 рік

У 2024 році українські банки прогнозують значне підвищення попиту на всі види кредитів, як корпоративних, так і роздрібних. Про це повідомив Національний банк України, посилаючись на результати щоквартального опитування про умови банківського кредитування. 


Згідно з повідомленням НБУ, попит на кредити з боку малого та середнього бізнесу (МСП) зростає через потребу в капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, нижчі процентні ставки та необхідність реструктуризації боргів. Крім того, покращення споживчих настроїв та перспективи ринку нерухомості стимулюють зростання попиту на позики серед населення, особливо завдяки низьким відсотковим ставкам за іпотекою. 

Цікаво, що закредитованість населення наразі є найнижчою за всю історію спостережень з 2016 року. Це створює додаткові умови для зростання попиту на кредити, оскільки споживачі мають більше фінансових можливостей для отримання нових позик. Крім цього це може пояснюватись зростаючою популярністю криптовалют серед усіх мас населення, люди зберігають кошти на біржах та гаманцях. Однією із найпопулярніших бірж є Binance і якщо вас цікавить саме вона, то вашій увазі огляд Binance від фінансового порталу MixFin. 

У другому кварталі банки продовжували посилювати стандарти кредитування для великих підприємств, тоді як стандарти для МСП залишилися незмінними. У третьому кварталі планується посилити стандарти для валютних кредитів, проте для МСП та довгострокових позик банки планують пом’якшити кредитні стандарти. Триватиме також пом’якшення стандартів споживчого кредитування.

Рівень схвалення заявок на кредити у другому кварталі зменшився для корпоративних позик, за винятком кредитів для МСП. Банки стали консервативнішими у своїх підходах до суми позик та вимог до застави для великих підприємств. Водночас для населення рівень схвалення заявок на кредити зріс завдяки послабленню заставних вимог для іпотеки, збільшенню обсягу кредитів та зниженню відсоткових ставок і комісій для споживчих позик.

Таким чином, 2024 рік обіцяє бути сприятливим для розвитку кредитування як у корпоративному секторі, так і серед населення. Це відкриває нові можливості для бізнесу та сприяє покращенню економічної ситуації в країні.

Підсумки

Національний банк України прогнозує значне зростання попиту на кредити для малого та середнього бізнесу (МСП) і населення у 2024 році. Цьому сприяють такі фактори, як потреба в капітальних інвестиціях, зниження процентних ставок, покращення споживчих настроїв та перспективи ринку нерухомості. Водночас закредитованість населення досягла найнижчого рівня з 2016 року, що відкриває додаткові можливості для нових позик. Банки посилюють стандарти кредитування для великих підприємств, але для МСП та довгострокових позик очікується пом’якшення умов. Таким чином, 2024 рік обіцяє бути сприятливим для активного розвитку кредитування, що позитивно вплине на економіку України.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x