Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Каракурт активізувався: в Болградському районі зафіксована перша в цьому році жертва укусу отруйного павука

0 коментарів 44739 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора медики Болградської центральної районної лікарні надали необхідну допомогу 72-річному мешканцю Болградщини, якого укусив каракурт – вид павуків з роду чорних вдів. Чим небезпечна ця істота, та як почуває наразі себе чоловік, «Бессарабії INFORM» розповів лікар-анестезіолог Болградської ЦРЛ Геннадій Ніколаєв.


«Як з’ясувалася, чоловік був зайнятий польовими роботами, коли його укусив невеликий чорний павук. Саме завдяки тому, що пацієнт зміг детально описати нам павука, а також  своє становище після укусу, нам вдалося встановити, що це був саме отруйний каракурт. Адже після укусу він відчув усі загальноінтоксикаційні симптоми: різкий біль в місті укусу, а згодом й в усьому тілі, нудота, запаморочення. Якщо при харчовому отруєнні, наслідки якого схожі з укусом чорної вдови, або при ГРВІ, такі симптоми виникають один за одним, то при укусі отруйних істот – усі разом. Тому що отрута, зокрема, каракурта має токсичний вплив нервову систему, може вражати внутрішні органи, зокрема, нірки, печінку, рідше – підшлункову залозу. І навіть  призвести до літального випадку. Чим більше отруйний павук за розміром, тим більша доза отрути попадає в організм людини», – зазначив медик.

За його словами, для лікування постраждалих від укусу каракурта застосовують протикаракуртову сироватку біологічного походження. Але не в Україні, де вона не має офіційної реєстрації як фармпрепарат.

Тому медики вдалися до синдромної та дезінтоксикаційній терапії, яка містить постійне промивання пацієнта до тих пір поки весь токсин не буде ліквідовано. А також – підтримку водного балансу. Адже жертви укусу внаслідок підвищеної пітливості швидко втрачають воду з організму.

«Якщо, як у цьому випадку, укус павука не призвело до порушень мозкової діяльності, що також трапляється, особливо критичними у лікуванні є перші дві доби. Наразі літній чоловік знаходиться у ремаційному відділені лікарні, де отримує всю необхідну допомогу. Його стан – стабільно важкий, але прогнози на одужання – сприятливі. У тому числі завдяки тому, що він звернувся до нас майже відразу. Тому, якщо ви відчуваєте вищезазначені симптоми, но при цьому достеменно не впевненні, чи укусила вас якась отруйна істота, краще звернутись про медичну допомогу якомога швидше. Тому що час може зіграти в такому випадку проти вас. Бережіть себе», – підкреслив Геннадій Ніколаєв.

Додамо, що отруйні павуки каракурт особливо активізуються у спеку та засушливу погоду. То ж будьте уважними!

Фото – Владислав Балинський (з архіву “БІ”)

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x