В центрі Ізмаїла консервують пам’ятник колишньому меру

3 коментаря 33939 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі розпочалися роботи з консервації пам’ятника російському генералу Сергію Тучкову, який очолював місто з 1830 до 1836 року. Рішення про необхідність його демонтажу ухвалили на засіданні сесії Ізмаїльської міської ради у квітні поточного року відповідно до Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики”. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Нагадаємо, згідно з пояснювальною запискою, цей пам’ятник підпадає під вимоги пункту 4-в, статті 2-ої Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

У коментарі «БІ» заступник міського голови Сергій Аркадійович Лузанов, який очолює робочу групу для опрацювання питань, пов’язаних із реалізацією цього закону на території Ізмаїльської міської громади, зазначив, що процедура демонтажу пам’ятника С. О. Тучкову доволі проста, бо він не входить в жодний із існуючих реєстрів пам’яток.

«Є рішення сесії, яке повинно бути виконано. Буде доручено одному з комунальних підприємств міста провести демонтаж пам’ятника, перш за все, безпечно для скульптури. Ніхто не збирається її трощити, бо йдеться про спокійне прибирання пам’ятника з громадського простору так, як це було з пам’ятником О.В. Суворову. Постать Тучкова повністю відповідає вимогам законодавства, тому саме таке рішення й приймається. Саму скульптуру буде демонтовано, після чого подивимось, як вона буде використана. Наразі маємо забезпечити зберігання. Бо автором скульптури Тучкову, яка має художню цінність як авторська робота, є ізмаїльський скульптор Михайло Недопака, котрий виготовив цей арт-об’єкт наприкінці XX століття. Тому скульптуру потрібно належним чином зберегти чи, можливо, після війни навіть експонувати, але на все свій час», – пояснив Сергій Аркадійович.

Зазначимо, Сергій Тучков народився в 1867 році в Санкт-Петербурзі. Вже у 21 рік брав участь у російсько-шведській війні, де командував артилерійською ротою у складі ескадри з вітрильних гребних суден.

Катерина ІІ нагородила Тучкова Георгіївським хрестом IV класу та орденом Святого Володимира IV класу з бантом. Сергій Олексійович за п’ять років став генерал-майором, отримав ще два ордени – Володимира ІІІ ступеня та Анни ІІ класу.

Генерал Тучков був учасником шведської, турецької, польської, перської війн, воював із горцями на Кавказі.

У 1810 році Тучков був призначений командиром усіх фортець у Бессарабії, Браїлові та Галаці. Одночасно він став шеф-командиром Камчатського піхотного полку та начальником всього лівого флангу російської армії. Командував він і загоном флотилії, керуючи при цьому також артилерійською та фортифікаційною частинами.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Александр
Александр
1 месяц назад

Мер? Да оставьте… Тучков был градоначальником города, назначенным российским царем. Этого слова – мер, в те годы, не практиковалось.

liudmyla
liudmyla
1 месяц назад
Ответить на  Александр

улусский царь назначил улусского тучкова ,,начальником города”, оккупированного улусской империей в 1812 году

Никушор
Никушор
1 месяц назад

конец традиций чтить градоначальников-меров в измаиле. и улицу абрамченка мы тоже не увидим. . .

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x