Вже офіційно: в Ізмаїлі перейменують майже двадцять об’єктів топоніміки та демонтують пам’ятник Тучкову

4 коментаря 36180 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 10 квітня, на пленарному засіданні 59-ї сесії Ізмаїльської міської ради депутати одноголосно ухвалили рішення про перейменування сімнадцяти вулиць та провулків, а також демонтаж пам’ятника російському генералу Сергію Олексійовичу Тучкову. Цю інформацію журналісту “Бессарабії INFORM” підтвердив мер Ізмаїла Андрій Абрамченко, який зазначив, що за документ проголосували всі тридцять присутніх на сесії депутатів, включаючи й міського голову.


Згідно пояснювальної записки до проєкту рішення, робота зі зміни топонімів, пов’язаних з тоталітарним комуністичним режимом, почалася в Ізмаїлі ще у 2015-2016 роках. Відповідно до Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, було змінено назви 66-ти вулиць, провулків та проспекту.

З початком повномасштабної війни в Україні нагальною потребою стало позбавлення символіки імперського російського минулого, яка була ідеологічним підґрунтям агресії рф проти нашої держави, основою геноциду проти українського народу. Зміна об’єктів міської топоніміки, що мають безпосереднє відношення до російсько-імперської складової, позбавлення від цих найменувань, які прямо чи опосередковано говорять про імперські претензії на Ізмаїл. Все це зумовило переосмислення туристичного простору міста.

Протягом 2022-2023 років в Ізмаїлі була проведена робота щодо усунення символіки російського імперського минулого: змінено назви, як звітує міська рада, 129 об’єктам топоніміки. Нагадаємо, що “БІ” нещодавно публікувала повний перелік перейменованих вулиць, провулків та проспектів, починаючи з 2016 року.

Окрім того, варто зазначити, що 1 грудня 2022 року в Ізмаїлі розпочались роботи по демонтажу пам’ятника О.В. Суворову. Мідний пам’ятник полководцю перемістили за межі громадського простору міста – на територію комунального підприємства “Ізмаїльське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”. Окрім того, 10 листопада 2023 (згідно постанови Кабміну) пам’ятник вилучено з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Зараз, відповідно до Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”, термін фінального проведення заходів, передбачений цим документом, завершується 27 квітня поточного року.

Тому на засіданнях робочої групи, створеної за розпорядженням Ізмаїльського міського голови, було проведено аналіз об’єктів топоніміки, написів, зображень, меморіальних дошок, пам’ятних знаків тощо.

При перейменуванні вулиць та провулків міста враховувалися звернення громадських організацій, підприємств, установ, навчальних закладів, національно-культурних товариств Ізмаїла, містян, які надійшли до виконкому протягом останніх двох років, та пропозиції робочої групи.

Так, під час квітневого перейменування зміни відбудуться в назвах  вулиць та провулків міста. Отже, надаємо перелік нових назв вулиць в Ізмаїлі для наших читачів, які перейменовуються. Увага! Ліворуч вказана стара назва, праворуч – нова:

  • вулиця Бабака Михайла – вулиця Повітряних Сил України;
  • вулиця Горшкова адмірала – вулиця Амвросія Ждахи;
  • вулиця Мельникова – вулиця Михайла Василюка;
  • провулок Мельникова – провулок Михайла Василюка;
  • вулиця Симоненка Василя – вулиця Тимура Куницького;
  • вулиця Тучкова – вулиця Збройних Сил України;
  • вулиця Холостякова адмірала – вулиця Національної гвардії України;
  • вулиця Чайковського – вулиця Василя Симоненка;
  • вулиця Першотравнева – вулиця Територіальної оборони України;
  • провулок Першотравневий 1 – провулок Територіальної оборони України 1;
  • провулок Першотравневий 2 – провулок Територіальної оборони України 2;
  • провулок Першотравневий 3 – провулок Територіальної оборони України 3.

Ще затверджений перелік назв двох вулиць та трьох провулків, які приводяться до стандартів української мови. Йдеться про наступні об’єкти топоніми:

  • вулиця Рєпіна – вулиця Іллі Ріпина;
  • провулок Рєпіна – провулок Іллі Ріпина;
  • провулок Рєпіна 1 – провулок Іллі Ріпина 1;
  • провулок Рєпіна 2 – провулок Іллі Ріпина 2;
  • вулиця Сергієнко Володимира – вулиця Сергієнка Володимира.

Також у рамках ухваленого міською радою рішення виконавчому комітету доручено провести демонтаж пам’ятника російському генералу Сергію Олексійовичу Тучкову.

Вже офіційно: в Ізмаїлі перейменують майже двадцять об’єктів топоніміки та демонтують пам’ятник Тучкову

Згідно пояснювальної записки, цей пам’ятник підпадає під вимоги пункту 4-в, статті 2-ої вже згаданого вище Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Ще в документі наводиться біографія С.О. Тучкова. Так, Сергій Олексійович народився в 1867 році в Санкт-Петербурзі. Вже в 21 рік брав участь у російсько-шведській війні, де командував артилерійською ротою у складі ескадри з вітрильних гребних суден.

Катерина ІІ нагородила Тучкова Георгіївським хрестом IV класу та орденом Святого Володимира IV класу з бантом. Сергій Олексійович за п’ять років став генерал-майором, отримав ще два ордени – Володимира ІІІ ступеня та Анни ІІ класу.

Генерал Тучков був учасником шведської, турецької, польської, перської війн, воював із горцями на Кавказі.

У 1810 році Тучков був призначений командиром усіх фортець у Бессарабії, Браїлові та Галаці. Одночасно він став шеф-командиром Камчатського піхотного полку та начальником всього лівого флангу російської армії. Командував він і загоном флотилії, керуючи при цьому також артилерійською та фортифікаційною частинами.

У коментарі «БІ» заступник міського голови Сергій Аркадійович Лузанов, який очолює робочу групу для опрацювання питань, пов’язаних із реалізацією Закону  “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії” на території Ізмаїльської міської громади, зазначив, що процедура демонтажу пам’ятника С. О. Тучкову доволі проста, бо він не входить в жодний з існуючих реєстрів пам’яток.

«Є рішення сесії, яке повинно бути виконано. Буде доручено одному з комунальних підприємств міста провести демонтаж пам’ятника, перш за все, безпечно для скульптури. Ніхто не збирається її трощити, бо йдеться про спокійне прибирання пам’ятника з громадського простору так, як це було з пам’ятником О.В. Суворову.

Постать Тучкова повністю відповідає вимогам законодавства, тому саме таке рішення й приймається. Саму скульптуру буде демонтовано, після чого подивимось, як вона буде використана. Наразі маємо забезпечити зберігання. Бо автором скульптури Тучкову, яка має художню цінність як авторська робота, є ізмаїльський скульптур Михайло Недопака, котрий виготовив цей арт-об’єкт наприкінці XX століття. Тому скульптуру потрібно належним чином зберегти чи, можливо, після війни навіть експонувати, але на все свій час», – пояснив Сергій Аркадійович.

guest

4 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
дядявася
дядявася
20 дней назад

Да как так можно!? Вы портите мне воспоминания о том, как на улице ТУЧКОВА одной тихой летней ночью мне порвали попкус!!!

Никушор
Никушор
19 дней назад

нечего добавить. сгорела крыша – пусть горит и забор. (нема чого додати. згорів дах – нехай горить і паркан.)

дядявася
дядявася
19 дней назад
Ответить на  Никушор

И забор, под которым я отдыхало, подожгли бендеры? Низабудим-нипрастим!!! 2 мая черными гондончиками облака оскверним!!!

Izmail
Izmail
19 дней назад

Нужно творить добро а не твАрить и отравлять жизнь.

4
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x