Що буде, якщо не з’явитися у військкомат для оновлення даних ─ роз’яснення експерта

0 коментарів 18603 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


18 травня в Україні набув чинності закон про мобілізацію. Експертка з мобілізаційних питань та військового обліку Наталя Печериця в інтерв’ю “Суспільному” роз’яснила, у яких випадках можна не йти до військкомату, і хто має оновити свої дані протягом 60 днів, тобто до 16 липня 2024 року. Про це розповіли на порталі «Експерт», повідомляє «Бессарабія INFORM».


Оновити дані мають призовники; військовозобов’язані; резервісти; військовозобов’язані жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту.

Насамперед потрібно буде уточнити три речі: адресу місця проживання, контактний номер телефону та електронну пошту. Згодом потрібно буде додати місце роботи та сімейний стан.

Уточнити ці дані можна трьома способами. Перше — під час візиту до ТЦК і СП за місцем обліку. Другий варіант — через ЦНАП, третій — через електронний кабінет військовозобов’язаного. Тобто через застосунок “Резерв+”, який почав функціонувати після набуття чинності закону № 10449.

Юристка зазначила, що існують деякі категорії осіб, яким не потрібно оновлювати дані.

«Це люди, які були виключені з військового обліку. У статті 37 закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” детально розписано, кого мають брати на військовий облік, і в яких випадках людину виключають із військового обліку», — сказала Печериця.

Вона пояснила, що з військового обліку можуть виключити, якщо: людина припинила громадянство України; її визнали непридатною для військової служби за станом здоров’я; людину визнали в установленому законом порядку безвісти зниклою; людину оголосили померлою; людина досягла граничного віку перебування в запасі — 60 років.

Також Н.Печериця назвала причини, через які можна не з’явитися до ТЦК за повісткою.

«Це перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території або смерть близького родича. Це може бути смерть одного з батьків, дружини, чоловіка, дитини, рідного брата чи сестри, діда чи бабусі, або близького родича дружини», — сказала вона.

Але водночас, навіть якщо людина має таку поважну причину, не пізніше ніж за три дні, від визначених у повістці дати і часу, вона має повідомити про причини неявки.

«Закріпили обов’язок прибути потім протягом семи днів. Тобто спочатку повідомити протягом трьох днів про причину неявки, а потім протягом семи днів прибути. Інакше буде штраф», — повідомила юристка.

Якщо людина не встигла оновити свої дані за передбачені 60 днів, то на законодавчому рівні посилено адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку.

За словами юристки, до порушників, які не встигнуть протягом 60 днів оновити свої дані, застосовуватимуть адміністративний штраф. Це від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень.

І ігнорувати цей обов’язок не вийде: повістки надсилатимуть за будь-якою адресою, яка є в базі ТЦК. І ця повістка вважатиметься належним чином врученою.

“А коли людина оновить дані, вона уникне відповідальності і не отримає цього штрафу”, — зазначила юристка.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x