Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар

0 коментарів 17145 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора в Болграді відбувся семінар з питань готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до жнив у 2024 році, яка знову обіцяє бути непростою в умовах війни, але водночас, як ніколи, необхідною. Адже саме аграрна галузь залишається фундаментом економіки держави та запорукою добробуту. В рамках програми розвитку агропромислового комплексу Болградського району та регіональної програми розвитку “Аграрна Одещина”, а також з метою допомогти сільгосптоваровиробникам провести збір врожаю з найменшими втратами й було проведено цей захід. Як все відбувалося, бачила кореспондентка «Бессарабії INFORM».


У семінарі взяли участь керівництво району, представник департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, депутат Одеської обласної ради, начальник Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, представник Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, директор Одеського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств, начальник Болградського відділу 17 Прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського, керівники сільськогосподарських підприємств району та керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники банків та компаній-виробників сільськогосподарської техніки.

«Агропромисловий комплекс є одним з найбільш важливих секторів економіки Болградського району, в якому формується основна частина продовольчих ресурсів та бюджетів ОТГ. Третій рік поспіль підприємства району працюють в дуже складних умовах воєнного стану, пов’язаного з агресією росії проти України, тому компанія зі збирання ранніх зернових культур залишається як ніколи актуальним питанням для сільськогосподарських виробників Болградського району та потребує високої самоорганізації та віддачі. Завдяки податкам, які надходять до місцевих бюджетів від аграріїв, та допомозі, яку вони надають ЗСУ, підтримується робота соціально значущих об’єктів громад, та наближається перемога. Я бажаю нашим сільгоспвиробникам успішної зернової кампанії та висловлюю подяку за нелегку й потрібну всім нам працю», – відкриваючи захід, зазначив голова Болградської райдержадміністрації Михайло Шарафаненко.

Голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв, в свою чергу, звернув увагу на наявні проблеми та подальші перспективи агросектору Болградщини.

«Довгий час наші аграрії працювали у важких засушливих погодних умовах. Довелося докласти чимало зусиль, щоб отримати очікувані результати. В окремі періоди аграріям вдалося зробити майже неможливе, і були отримані врожаї ранніх зернових культур на рівні кращих років. Згадати хоча б 2021 рік, коли середня врожайність по всім видам культур склала 40,4 ц/га. До труднощів з посухою додалася надскладна ситуація, пов’язана з війною в Україні. Зараз нашим сільгоспгосподарствам та фермерам доводиться працювати в дуже складних економічних умовах. Попри це, вони щодня продовжують дбати про продовольчу безпеку країни. Сподіваюсь, що у 2024 році ми зможемо отримати очікуваний урожай. Лише б не підвела погода», – підкреслив Михайло Садаклієв.

На особливостях проведення жнив 2024 року в Одеській області у своєму виступі зупинився Дмитро Димитров, заступник очільника управління з питань розвитку аграрного виробництва та переробної промисловості департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА. Він нагадав, що торік область зібрала 4 млн тонн зерна, 452,5 тонни ріпаку та 673,2 тис. тонн соняшнику.

«Тепер багато чого буде залежати від організованого проведення збиральних робіт», – зауважив Дмитро Димитров.

Більш детально про організацію збору врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в Болградському районі та головні проблеми розповіла начальниця відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації Світлана Вербанова. Вона навела результати проведеного аналізу, враховуючи площі ранніх зернових культур та рапсу, які загинули внаслідок несприятливих погодних умов восени 2023 та навесні 2024 років.

«Станом на сьогодні загальна площа до збору ранніх зернових, зернобобових, масляничних (рапс) та ярих культур у 2024 році складає 173,23 тис. га, в тому числі: озимих зернових культур – 101,8 тис. га; ярих культур – 54,92 тис. га; озимого ріпаку – 16,5 тис. га», – розповіла вона і звернула увагу на рівень забезпечення сільгосппідприємств зернозбиральною технікою, яка на момент проведення семінару склала 92%, паливно-мастильними матеріалами – на 82% та сезонними працівниками – на 85%.

«Так, у цьому році потреба в техніці та людських ресурсах стали більшими за відомими причинами. Але ми з вами в змозі досягти успіху – завдяки попередньому плануванню, обдуманим чітким рішенням та правильній організації зернової кампанії», – запевнила Світлана Вербанова.

Цікавою була презентація депутатки Одеської обласної ради Алли Стоянової про виклики та можливості розвитку агробізнесу у 2024 році. Вона не тільки детально розповіла про програми державної підтримки та гранти для аграріїв, а також поділилася корисними «фішками» для ведення бізнесу.

А директор Одеського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств Микола Афанасьєв ознайомив аграріїв району з державною підтримкою, яку можна отримати через Одеське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств.

Авжеж, сільгоспвиробникам нагадали про необхідність дотримання пожежної безпеки, вимог законодавства охорони праці та трудової дисципліни під час збирання врожаю, а також правил знаходження в прикордонній смузі, у тому числі – під час комендантської години.

Завершився масштабний захід практичною частиною, яка відбулась на базі підприємства «Агромодуль», що успішно працює на території Болградської громади під керівництвом Дениса Желяскова. Тут учасники семінару отримали змогу ознайомитися не тільки з сучасними технологіями при вирощуванні зернових та зернобобових культур, а й з новітньою технікою, що застосовується на підприємстві.

Таким чином, районний семінар став не тільки інформаційним майданчиком для аграріїв Болградщини, а й нагодою обмінятися досвідом з колегами.

Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар Про виклики війни та можливості: для аграріїв Болградщини провели масштабний семінар

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x