Кіно – буде: у Болграді з’явиться новий аудіовізуальний простір загальною вартістю пів мільйона гривень

0 коментарів 15741 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями фахівці відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради спільно з сектором інвестицій та міжнародних відносин розпочали реалізацію проєкту «Кіно Болград: створення безперешкодного аудіовізуального простору для мешканців Болградської громади з урахуванням потреб мало мобільних груп населення та осіб з інвалідністю. Що являє собою цей проєкт, «Бессарабія INFORM» дізналася безпосередньо у його автора, головного спеціаліста сектору інвестицій та міжнародних відносин Болградської міської ради Серафима Савченка.


Зазначимо, що у його практиці це не перший, а вже третій успішний проєкт за період роботи у Болградській міській раді.

“Це справді третій такий “постріл”, яким можна пишатися і про який вже можна розповідати”, – говорить Серафим Савченко.

А почалося все нинішньої зими, коли разом із колегами він представив свою проєктну ідею, яку було відібрано із понад 150 інших у міжнародний проєкт за програмою «Спадщина. Простір для роботи». Всього до нього потрапили 30 команд з усієї України. Однак ще треба було поборотися за отримання фінансування на реалізацію проєктних ідей. Бо претендувати на нього могли лише дванадцять.

«Всі відібрані 30 команд отримали унікальну можливість навчання у великих інституціях. Це – Одеський художній музей, Київський мистецький арсенал, всеукраїнська громадська організація «Ізоляція», великий німецький фонд та багато інших, які протягом місяця давали нам потужні майстер-класи, читали лекції зі збереження історичної спадщини та ідентичності, ділилися унікальними кейсами», — наголошує Серафим Савченко.

Вже у квітні разом з Анастасією Безсоновою, культорганізатором КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради, він попрямував до Києва, де відбувався захист проєктів та їх презентація.

«Я дуже вдячний фахівцеві відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Яні Руньковській, яка буквально не спала, аби підрахувати бюджет нашого проєкту. Завдяки чому до столиці ми прибули не лише із самим проєктом, а й із повноцінною грантовою заявкою», — каже автор ідеї.

За словами Серафима Савченка, його презентація викликала справді живий інтерес у менторів.

«Там, у Києві, ми здобули неоціненний досвід захисту, конкуренції та оформлення презентації. Ми боролися за перемогу нашого проєкту, а ментори боролися між собою за те, щоби стати нашими кураторами. Потім нам дали тиждень на внесення деяких змін, і наша заявка на пів мільйона гривень була схвалена. Таким чином ми увійшли до 12 щасливчиків, чиї проєкти отримали фінансування. А КЗ “Центр культури та дозвілля” Болградської міської ради  став другим закладом культури в Україні, що потрапив до цього міжнародного проєкту», — наголошує Серафим Савченко.

Грантові 500 тисяч гривень будуть направлені на облаштування аудіовізуального простору у глядацькій залі  другого корпусу Центру культури та дозвілля, що у Болграді по вулиці Інзовська, 170. Причому облаштовано з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

«Це буде не просто кінотеатр у звичному для більшості розумінні цього слова. За допомогою обладнання, яке ми отримаємо в рамках проєкту, ми зможемо на якіснішому рівні надавати ті культурні послуги, що вже надає Центр культури та дозвілля Болградської міської ради. А також урізноманітнити наші концерти, спектаклі та ін., і тим самим збільшити аудиторію. Адже новий аудіо-відео простір стане доступним, у тому числі для матерів із візками та для людей з інвалідністю. Для цього буде обладнано спеціальні майданчики, поручні. Коли я побачу в залі представників маломобільних груп на тому чи іншому заході, для мене це стане найвищою нагородою», — зізнається автор проєкту, на реалізацію якого відведено три місяці.

У середині цього місяця надійшов уже перший грантовий транш у розмірі 200 тисяч гривень, укладено договори з підрядниками, схвалено перші придбання, розпочато проплати. За словами Серафима Савченка, наступного тижня в рамках проєкту очікується надходження обладнання та стартують монтажні та оздоблювальні роботи.

«У другій половині липня ми вже готові оголосити про три заходи, які відбудуться у новому аудіовізуальному просторі «Кіно Болград» – також у рамках проєкту. Одне з них буде присвячено нематеріальній культурній спадщині, друге – історії декомунізації й третє – меморіалізації героїчної боротьби українського народу проти російських загарбників. Зараз ми розсилаємо листи нашим партнерам – місцевим громадським організаціям, які займаються аудіовідеовізуалізацією, тобто можуть стати учасниками цих заходів. Коли у нас вже буде обладнання на руках, ми вже повністю представимо концепцію аудіовізуального простору, розкажемо, де, що і як буде. Загалом, ми вступили в робочу фазу реалізації. Тож далі буде”, – підсумовує головний спеціаліст сектору інвестицій та міжнародних відносин Болградської міської ради Серафим Савченко.

Кіно – буде: у Болграді з'явиться новий аудіовізуальний простір загальною вартістю пів мільйона гривень
Анастасія Безсонова та Серафим Савченко на презентації проєкту в столиці України

Кіно – буде: у Болграді з'явиться новий аудіовізуальний простір загальною вартістю пів мільйона гривень

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x