Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Депутати Арцизької міської ради звернулися до Кабінету Міністрів України стосовно непід’ємної вартості електроопалення для населення

0 коментарів 18846 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На сесії Арцизької міської ради, яка відбулася вчора, 20 червня, депутати затвердили звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо можливості внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 року № 632, якою встановлюється фіксована ціна на електричну енергію, передає “Бессарабія INFORM”.


Арцизька громада на відміну від багатьох інших громад Одеської області не газифікована, тому основним енергетичним джерелом є електроенергія. Мешканці багатоповерхівок позбавлені можливості мати альтернативу електроенергії, адже централізоване опалення в домах відсутнє, а проводити власне, як твердопаливне, так і газове, – порушення норм безпеки.

Враховуючи вищезазначене, мешканці міста мають сплачувати за електроенергію в опалювальний період просто непідйомні суми. За підрахунками спеціалістів міської ради, електроопалення у холодну пору року обходиться середньостатистичному громадянину в 6500-8500 тисяч грн на місяць. Саме тому Арцизька міська рада б’є на сполох та звертається до всіх причетних відомств. За звернення депутати проголосували одноголосно.

Нижче викладаємо дослівний текст документа:

«Постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 року № 632 встановлено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів з 1 червня 2024 року по 30 квітня 2025 року включно 4,32 за 1 кВт/год. Для побутових споживачів, які проживають в житлових будинках, у тому числі квартирах, обладнаних, в установленому порядку електроопалювальними установками, ціна у період з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року включно до 2000 кВт спожитої електричної енергії на місяць становить 2,64 грн за 1 кВт.

Місто Арциз, як і населені пункти Арцизької міської територіальної громади, є негазифікованим, централізоване опалення (як тверде, так і електро) в 82 багатоповерхових будинках відсутнє. Близько 7 тисяч мешканців багатоповерхових будинків використовують лише електроенергію як у повсякденному житті, для приготування їжі, так і для опалення у зимовий період. Електроенергія є єдиним джерелом для задоволення базових людських потреб у їжі та теплі. Використовуючи електронагрівальні прилади в квартирах, рівень спожитої електричної енергії на місяць в опалювальний сезон становить від 1500 до 2000 кВт, що у гривнях (з урахуванням нового тарифу) складає 6500-8500 тис. грн. При цьому середня температура в квартирі не перевищує 18 градусів.

Враховуючи те, що платоспроможність мешканців громади суттєво знизилась, то ця сума для багатьох простих людей є непідйомною. Тому перед мешканцями постає питання, особливо у зимовий період, щодо суттєвого зменшення споживання електричної енергії. Це, в свою чергу, призведе до зниження оптимальної температури повітря у приміщенні, а також, враховуючи стабілізаційні відключення, які можуть статись через пошкодження об’єктів енергетики у зв’язку з військовою агресією рф, практично неможливо буде забезпечити комфортну температуру для життя та унеможливить приготування їжі у цих помешканнях.

З огляду на вищевикладене ми, депутати Арцизької міської ради, звертаємось до вас з проханням розглянути питання щодо можливості внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 року № 632, якою встановлюється фіксована ціна на електричну енергію, а саме: включити до переліку споживачів окрему категорію «Для побутових споживачів, які проживають у багатоквартирних будинках (квартирах), не обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками, централізованим твердим опаленням та є негазифікованими» та у період з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року включно до 2000 кВт спожитої електричної енергії на місяць (за весь обсяг споживання) та встановити фіксовану ціну на електричну енергію в гривнях за 1 кВт/год залежно від місячного споживання з податком на додану вартість – 2,64».

Сподіваємось на позитивне вирішення цього питання.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x