В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки

0 коментарів 22248 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні в Болграді відбулись заходи до Дня слов’янської писемності та культури та пам’яті видатних просвітників Кирила та Мефодія, які дали світу абетку-кирилицю та заклали основи давньослов’янської писемності та літератури. На заході також побувала кореспондентка «Бессарабії INFORM».


Розпочався він з церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченка, у якій взяли участь керівництво Болградської районної державної (військової) адміністрації, Болградської районної та міської рад, структурних підрозділів, учні Болградської гімназії ім. Г. С. Раковського, громадськість. Після чого присутні зібралися біля палацу «Кришталь» на центральній площі міста, де пройшов тематичний захід «Минуще все, лиш слово не мине», підготовлений Центром культури та дозвілля Болградської міської ради та Одеським обласним центром болгарської культури в місті Болграді за участю гімназистів.

З вітальними промовами до присутніх звернулись керівники району та громади.

«Упродовж багатьох століть українська мова зазнавала гноблення та утисків: заборонялася російським самодержавством, витіснялася, принижувалася радянською владою. Але українська мова вистояла. Українською мовою завжди промовляв дух нашої свободи. Бо це мова великого волелюбного народу, великої Української нації» – підкреслив заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов.

«Це свято повертає нас до спільних витоків мови та культурних надбань, історично звеличує нашу національну самобутність, консолідує та духовно об’єднує велику родину слов’янських народів, писемність яких ґрунтується на кирилиці», – сказав голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв.

«Вірю в те, що кожен з нас завжди цінуватиме мову, культурні національні традиції, зберігатиме їх, примножуючи та з гордістю передаючи з покоління у покоління», – зазначила секретар Болградської міської ради Віра Ніколаєнко. Вона також нагородила почесними грамотами та подяками Болградського міського голови представників району, що так чи інакше сьогодні мають справу зі словом, мовою та культурою.

Додамо, що вперше День слов’янської писемності та культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. На жаль, за часів радянської влади це свято, що об’єднує всіх слов’ян, не відзначалося багато десятиліть. Повноцінно його вдалося відродити вже після проголошення Україною незалежності.

В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки В Болграді вшанували просвітників Кирила та Мефодія – творців слов’янської абетки

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x