На що хворіють в Ізмаїльському районі: статистика за квітень

0 коментарів 16578 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


За даними моніторингу, трохи збільшився рівень захворюваності на гострі кишкові захворювання. Також зареєстровано більше 10 випадків кашлюку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, з посиланням на Ізмаїльську РДА та  Дунайський басейновий відділ відокремленого підрозділу санітарної охорони територій.

Згідно зі статистикою за минулий місяць загальний рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) порівняно з аналогічним періодом минулого року, підвищився на 9,3% (60 випадків проти 55); інтенсивний показник захворюваності на ГКІ за квітень 2024 р. на 100 тис. населення по Ізмаїльському району склав 28,4. Найвищі показники захворюваності на ГКІ з перевищенням районного відмічались безпосередньо в місті Ізмаїл (58,2).

Питома вага гастроентероколітів встановленої етіології в квітні становить 63,3%, що вище березня поточного року, але значно нижче аналогічного періоду минулого року та може свідчити про збільшення захворюваності на гастроентероколіти вірусної етіології (рота, -норовіруси).

Випадків сальмонельозу не зареєстровано (за аналогічний період минулого року – 1 випадок). Зареєстровано лише 1 випадок на ГКІ в Кілійській та Вилківській територіальних громадах, що свідчить про неблагополучну епідситуацію та пов’язано з відсутністю епіднастороги до кишкових інфекцій у медпрацівників ЗОЗ.

Як і раніше, основний шлях передачі ГКІ – харчовий, а серед факторів найчастіше відмічаються домашні страви, погано помиті овочі, зелень, а також контактно-побутовий шлях передачі через брудні руки внаслідок недотримання правил особистої гігієни.

Вірусні гепатити. Випадки вірусного гепатиту А не реєструвались.
Повітряно-крапельні інфекції. Не реєструвались дифтерія, кір, краснуха, епідемічний паротит, менінгококова інфекція. Зареєстровано 14 випадків кашлюку (м.Ізмаїл – 5, Саф’янівська, Суворівська територіальні громади – 5), за квітень 2023 р. – 0 випадків.

Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Захворюваність на грип та ГРВІ у квітні поточного року в Ізмаїльському районі підвищилась в порівняні з квітнем минулого року на 62,2% (3801 випадок проти 2346). Інтенсивний показник захворюваності, склав 1799,4 на 100 тис.населення. Вище районного показника був рівень захворюваності в Саф’янівській та Суворівській ОТГ 2912,4 та Ренійській ОТГ – 1819,3.

Також у квітні не реєструвалась захворюваність на лептоспіроз, ієрсиніоз, лихоманку Ку, сибірську виразку. Проте в районі було зареєстровано 16 випадків туберкульозу проти 12 випадків за аналогічний період минулого року. Перевищення районного показника відмічалося в Саф’янівській, Суворівській територіальних громадах (11,0), Кілійській громаді (9,0).

Щодо випадків малярії та ехінококозу – за квітень їх не зареєстровано. На малярію обстежено 11 осіб (Ренійська – 9 осіб, Саф’янівська – 2 особи), результати негативні.

Не оминули своєю увагою спеціалісти й стан питної води. Тому у квітні було відібрано 144 проби для дослідження на санітарно-мікробіологічні показники і 144 на санітарно-хімічні показники, з них 1 проба не відповідала ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» по каламутності (м. Вилкове, КП «Зміїний» – РЧВ).

Ще було відібрано та досліджено 7 проб води поверхневих водойм (р. Дунай – 1 категорії) на паразитологічні показники, з них 1 проба не відповідала санітарним нормам – виявлені яйця Ascaris lumbricoides, яйця Hymenolepis nana (м. Кілія, річка Дунай, місце скиду стічних вод).

В ході моніторингових досліджень проб ґрунту, відібраних на території дитячих майданчиків та зонах відпочинку досліджено 11 проб на санітарно-хімічні показники, в т.ч. солі важких металів, пестициди, перевищення гранично допустимих концентрацій не встановлено.

Щодо рівнів електромагнітного поля в Ізмаїлі – було проведено 12 вимірювань, результати не перевищують гранично допустимих рівнів.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x