В Тарутинській громаді планують перейменувати навчальний заклад: мешканців села Вільне просять долучитись

0 коментарів 8451 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Вільненському ліцеї Тарутинської селищної ради наразі функціонує 7 класів, у яких навчається 61 учень. Щоб зберегти навчальний заклад, робочі місця і не ускладнювати процес навчання для самих дітей цього села, місцева рада планує надати інший статус закладу. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Тарутинську селищну раду. 


На сьогодні на території Тарутинської селищної ради функціонують 14 закладів загальної середньої освіти, у яких навчається 2128 школярів: 1 початкова школа, 4 гімназії та 9 ліцеїв.

На жаль, з кожним роком у Тарутинській громаді, як і в Україні вцілому, зменшується народжуваність, відповідно зменшується кількість учнів, особливо 10-11 класів. Як пояснили у сільській раді, у 2023/2024 н.р. у ЗЗСО навчається 220 старшокласників, в середньому це 12 учнів в класі. Розрахункова наповнюваність класів (15 чоловік) визначається з урахуванням кількості населення, щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників (у 2023 році на зарплату вчителям шкіл громади передбачено 56 млн грн).

Тобто, чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. В такому випадку частково бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточної потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору.

У Вільненському ліцеї, як вже було зазначено вище, наразі навчається 61 здобувач освіти – це 3 класи початкової школи, 3 класи базової школи та 1 клас старшої (профільної) школи. Наповнюваність учнів по класах така: 2 клас – 8; 3 клас – 8; 4 клас – 11; 5 клас – 7; 6 клас – 8; 8 клас – 12 учнів;  11 клас – 7 учнів. Відповідно, зі школи у 2024 році буде випущено 7 учнів, до 1-го класу прогнозовано зарахується 12 учнів.

З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнта при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації мережі закладів освіти. Крім того, зміни шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

Саме тому відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради запропонував змінити статус Вільненського навчального закладу. Але за законом свою думку мають висловити й мешканці села.

Але у зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», продовженого Указом Президента України від 6 листопада 2023 року № 734/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються:

– у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 68500, Одеська область, смт Тарутине, проспект Миру, 26 (відділ освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради);

– в електронній формі на електронну адресу: tarutinoviddil@ukr.net. До участі в громадському обговоренні запрошуються жителі села Вільне. Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Увага! Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись!

Адреса: 68500, Одеська область, Болградський район, смт Тарутине, вулиця Широка, 1 (Тарутинська селищна рада), електронна адреса: tarutinops@gmail.com.

Відповідальна за проведення громадського обговорення – Куракова Анетта Бериківна, секретар Тарутинської селищної ради, телефон: 0977334396.

Контактна особа – Кушнір Оксана Іванівна, начальник відділу освіти, молоді та спорту Тарутинської селищної ради, тел. 3-13-69, 0963206877.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x